BEAT: “Baansport door plannen UCI terug op amateurniveau”
foto: BEAT Cycling Club
maandag 24 juni 2019 om 12:30

BEAT: “Baansport door plannen UCI terug op amateurniveau”

BEAT Cycling Club reageert in een open brief op de voorgenomen hervormingen die de UCI wil doorvoeren in het baanwielrennen. Volgens de ploeg dreigt het baanwielrennen te devalueren tot amateursport, verliest het zo haar zichtbaarheid en blijven er minder kansen over voor renners.

In de hervormingsplannen van de UCI is geen plek meer voor commerciële baanploegen als BEAT. De ploeg is juist van mening dat het meedoen van commerciële ploegen bijdraagt aan de ontwikkeling van de sport. Op die manier kon BEAT bijvoorbeeld een afvaardiging sturen, en de KNWU andere Nederlandse renners laten meedoen, op wereldbekerniveau. In de nieuwe plannen wordt de Wereldbeker een Nation’s Cup, waaraan alleen nationale selecties mogen meedoen.

Daarnaast wordt in de hervormingsplannen het zwaartepunt van het baanseizoen verplaatst van het voorjaar naar de zomer en het najaar, met het WK in oktober. Dit zorgt ervoor dat de baanrenners moeten opboksen tegen de grote wegkoersen wat betreft aandacht in de media, terwijl eerst de baanwedstrijden in de nieuwsluwe wintermaanden waren. Op social media uitten renners van BEAT al hun ongenoegen over de plannen.

Amateurniveau
In de brief, die is gericht aan UCI-baas David Lappartient, Gilles Peruzzi (hoofd baanwielrennen en para-cycling) en de leden van het managementcomité, schrijft de ploeg dat zij verrast is door de nieuwe hervormingen en dat zij haar teleurstelling wil uitspreken omdat ze niet betrokken is bij de totstandkoming ervan. “Als we bij de plannen betrokken waren geweest, hadden we een bijdrage kunnen leveren met de toewijding om het baanwielrennen als geheel te ontwikkelen.”

De ploeg heeft meerdere zorgen over de voorgenomen hervormingen. “In geen enkele andere sport zien we dat commerciële teams zo opzij worden gezet als hier wordt voorgesteld. We geloven dat dit het baanwielrennen terug zal brengen naar de tijden, waarin de meeste sporten op amateurniveau werden beoefend. Zoals we over de hele wereld kunnen zien trekken profteams juist geld aan dat juist geïnvesteerd kan worden om de sport verder te ontwikkelen.”

Ook vreest BEAT dat het baanwielrennen minder zichtbaar wordt, mede door de voorgenomen verhuizing van de baanwedstrijden van de winter naar de zomer. “Dit is het hoogtepunt van het wegseizoen, met de grootste wedstrijden op de kalender. Het baanwielrennen moet dan vechten voor aandacht en we denken dat we deze strijd zouden verliezen. Al deze maatregelen resulteren in de dramatisch verslechterde zichtbaarheid en verminderde economische aantrekkelijkheid.”

Renners worden direct geraakt
Tot slot dreigen de maatregelen ook de renners en staf te raken. “Een verlies van banen kan niet worden voorkomen. De renners worden direct geraakt en de mogelijkheid om hun sport uit te oefenen staat op de tocht. In Nederland zijn er bijvoorbeeld niet genoeg plaatsen in de nationale selectie voor alle Nederlandse renners.” Kortom, BEAT vreest dat met deze maatregelen al haar investeringen in een klap worden weggevaagd.

De ploeg hoopt dan ook dat de UCI de voorgenomen hervormingen wil heroverwegen en een plan ontwikkelt dat het baanwielrennen wel verder helpt, en wil als belangrijke speler graag gehoord en erkend worden in dit proces.

Volledige open brief

Open brief Huub Wattbike Test Team

Ook de Britse onafhankelijke ploeg Huub Wattbike Test Team reageerde via een open brief op de UCI-plannen. De ploeg is succesvol op de ploegenachtervolging en heeft met Ashton Lambie de wereldrecordhouder individuele achtervolging aan boord.

De Britse ploeg voelt zich evenmin gehoord en vindt dat de plannen op ‘brute destructieve wijze’ schade toebrengen aan de baansport.


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.