Belgen zaten collectief te ver bij vroege aanval Tadej Pogacar: “We waren niet helemaal attent”
Stuyven en Wellens - foto: Cor Vos
maandag 30 september 2024 om 09:56

Belgen zaten collectief te ver bij vroege aanval Tadej Pogacar: “We waren niet helemaal attent”

Tadej Pogacar begon er bijzonder vroeg aan op het WK in Zürich. De Sloveen viel op ruim honderd kilometer van de streep en verraste zo een groot deel van het peloton. Ook de Belgen zaten collectief te ver van achteren toen Pogi aanging.

Een must-have voor wielerfans! Op 20 september verschijnt er weer een nieuwe RIDE Magazine. Onze 172 pagina’s dikke najaars-editie staat weer vol met prachtige wielerverhalen om heerlijk van te genieten. Bestel jouw exemplaar nu online voor slechts € 9,95. Snelle beslissers ontvangen 15 euro korting bij FuturumShop. RIDE extra voordelig lezen? Neem dan nu een abonnement en krijg 20% korting!

“Bij het ingaan van de op drie na laatste ronde zag ik Slovenië op kop van het peloton versnellen”, vertelt Benoot in gesprek met Het Laatste Nieuws. “Ik keek toen om en zag Remco niet, dus liet ik mij uitzakken om hem te gaan zoeken. Daarom draaide ik van te ver op.”

Ook Quinten Hermans zat op dat moment wat te ver. “Want het was mijn taak om Remco te omringen tot we op drie ronden van het einde onze kaarten een eerste keer op tafel zouden smijten”, legt hij uit. Tim Wellens: “We hadden meer voorin moeten zitten toen Tadej aanviel… Net voor het WK ben ik met Tadej gaan trainen in Monaco. Hij zei toen dat hij niet zou wachten tot de slotronde. Ik dacht dat hij een grap maakte.”

“We waren niet helemaal attent op dat moment”, vat Benoot samen. “Een foutje van ons.”

Te lastig parcours voor Stuyven
Nochtans had bondscoach Sven Vanthourenhout gewaarschuwd voor een aanval van Pogacar. “Toen de grote groep met Tratnik en De Plus wegreed en een voorsprong van meer dan twee minuten had, liet Jasper Stuyven zich uitzakken om te vragen of ze moesten beginnen rijden”, vertelt de keuzeheer. “Ik zei dat het niet nodig was, maar dat ze wel attent moesten zijn voor de oversteek van Pogacar…”

Het was de taak van Jasper Stuyven om voor de verbinding met Vanthourenhout te zorgen. De renners reden immers zonder oortjes. “Op dit zware parcours – achteraf gezien te lastig voor mij – kon dat enkel in de drie vlakke kilometers richting de finish. Met mijn laatste krachten ben ik nog tot bij Remco geraakt en hem ingelicht wat Sven had gezegd.” Daarna zat de koers voor Stuyven erop.

Benoot: “Niet mijn beste benen”
Toen Pogacar eenmaal weg was, probeerde België de situatie nog recht te zetten. “Als Pogacar aanvalt, moet je niet twijfelen”, aldus Hermans, die samen met Victor Campenaerts de achtervolging leidde. Volgens Benoot had dat kopwerk direct effect. “We halveerden het verschil en naderden tot op een halve minuut. Remco was toen nog vrij relaxed.” De renner van Visma | Lease a Bike had zelf ook graag nog een kopbeurt gedaan. “Maar ik moet toegeven dat ik niet over mijn beste benen beschikte.”

Wellens reed zich vervolgens leeg richting de steile Zürichbergstrasse. Daarna was het aan Maxim Van Gils. “Ik heb geprobeerd om Remco zo dicht mogelijk te brengen, zodat hij kon springen, maar mijn benen liepen redelijk rap vol. Ik had geen superdag”, aldus de renner van Lotto Dstny. Nadat hij af gaf, was het aan Evenepoel zelf. De dubbele olympisch kampioen kon Pogacar niet meer terughalen en moest genoegen nemen met een vijfde plaats.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.