Belgian Cycling schept duidelijkheid over selectiecriteria kampioenschappen

donderdag 14 mei 2020 om 18:43
Belgian Cycling schept duidelijkheid over selectiecriteria kampioenschappen

foto: Cor Vos (archief)

De maatregelen die in België en de hele wereld worden genomen in de strijd tegen het coronavirus, hebben ook hun gevolgen voor de selectiecriteria die gelden voor de internationale kampioenschappen. Belgian Cycling komt met een laatste stand van zaken.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Vroege beslissers profiteren tijdelijk van een aantrekkelijke Early Bird-korting.

Europese en Wereldkampioenschappen
Zodra er duidelijkheid is over de nieuwe datums en locaties van de internationale kampioenschappen in de verschillende disciplines, zullen de interne selectiecriteria hieraan worden aangepast. Als de gezondheidstoestand van de renners en begeleiders niet in het gedrang komt, is deelname aan deze kampioenschappen mogelijk.

Olympische Spelen van Tokio 
De door het IOC reeds toegekende quota voor de weg en de piste blijven behouden. Dit betekent concreet dat vijf mannelijke renners mogen deelnemen aan de wegwedstrijd, terwijl er twee tickets te verdelen zijn voor de individuele tijdrit. Remco Evenepoel voldeed als Europees kampioen tijdrijden 2019 aan de interne selectiecriteria en is de enige renner die zich tot dusver al heeft geplaatst voor de Olympische Spelen.

Bij de vrouwen komen drie rensters in aanmerking voor de wegrit, terwijl één coureur mag deelnemen aan de individuele tijdrit. Voor het baanwielrennen moeten er ook nog knopen worden doorgehakt wat betreft de ploegkoers (twee mannen én twee vrouwen) en het omnium (één mannelijke en één vrouwelijke atleet). Voor het omnium moet men kiezen uit de deelnemers van de ploegkoers.

Overige disciplines 
Voor twee andere fietsdisciplines (MTB en BMX) was de kwalificatieperiode nog niet afgesloten toen de kalenders door de coronacrisis on hold werden gezet. Er wordt dus nog gewacht op de nieuwe internationale selectiecriteria van het IOC. Op basis van deze internationale criteria zal de federatie, in samenspraak met het BOIC, een aangepaste tijdslijn en nieuwe interne criteria vastleggen.

Het uitgangspunt van de selectiefilosofie voor de Olympische Spelen blijft ongewijzigd: de selectie wordt gemaakt met het oog op het hoogst haalbare resultaat over het geheel van de wielerdisciplines. “We zijn en blijven ervan overtuigd dat we in 2021 met een ijzersterk Belgisch team aan de start zullen staan”, zo valt er te lezen op de website van Belgian Cycling.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.