Belgian Cycling stelt Carswell aan als baanbondscoach, De Ketele rechterhand
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
donderdag 16 december 2021 om 16:39

Belgian Cycling stelt Carswell aan als baanbondscoach, De Ketele rechterhand

Na het niet verlengen van het contract van Peter Pieters als bondscoach van de baansprinters, is Belgian Cycling op zoek gegaan naar een nieuwe pistecoach. De wielerbond laat vandaag in een perscommuniqué weten dat de Nieuw-Zeelander Tim Carswell de nieuwe hoofdcoach zal worden voor het baanwielrennen, bijgestaan door Kenny De Ketele en jeugdcoach Nicky Cocquyt.

De 50-jarige Carswell, die als baanrenner zelf deelnam aan twee Olympische Spelen, was de voorbije twintig jaar op verschillende niveaus aan de slag als coach binnen de sprint- en duurdisciplines. Hij behaalde tal van medailles op wereldkampioenschappen en Olympische Spelen met de Nieuw-Zeelandse baanploeg en was daarnaast onder andere ook werkzaam bij het World Cycling Centre van de UCI.

Als ‘head coach’ zal hij zowel in de duur- als sprintdisciplines de renners en coaches aansturen. Naast coaching tijdens trainingen en competities zal hij ook een prominente rol spelen in de verdere ontwikkeling van het (jonge) coachesteam en de zogeheten high potentials. Dit met als doel om niet alleen de renners, maar ook de stafleden en de pistewerking verder te versterken voor de toekomst.

Carswell is vanzelfsprekend erg blij met deze kans. “België staat wereldwijd gekend om zijn sterke wielercultuur. De visie die Belgian Cycling vooropstelt met de sterke ambities voor het pisteprogramma spreken me heel erg aan. Ik kijk er enorm naar uit om samen met Kenny en de ganse staf aan de slag te gaan met de mooie groep getalenteerde renners.”

De Ketele mag groeien onder de vleugels van Carswell – foto: Cor Vos

Rol van Kenny De Ketele
Naast Carswell zal ook de onlangs gestopte De Ketele, een van de succesvolste baanwielrenners van zijn generatie, het coachesteam vervoegen. Na een eerdere coachervaring bij de jeugd zal hij onder de vleugels van Carswell zijn expertise kunnen delen en tegelijkertijd verder kunnen groeien in zijn rol als coach. Daarnaast zal De Ketele ook een beperkt aantal dagen fungeren als ploegleider bij zijn voormalige ploeg Sport Vlaanderen-Baloise, om op die manier de link met het wegprogramma van de aangesloten baanrenners te behouden.

“Nadat ik jarenlang de kleuren van mijn land en mijn team Sport Vlaanderen-Baloise heb mogen verdedigen als renner, ben ik ongelooflijk trots en vereerd om dat te kunnen blijven doen in de toekomst, zij het in een andere functie”, aldus De Ketele. “Ik heb er enorm veel zin in om samen met Tim en de andere begeleiders verder de structuur en gezonde omgeving uit te bouwen waarin onze renners zich ten volle kunnen ontplooien richting Olympische Spelen en andere grote kampioenschappen.”

“We schakelen een versnelling hoger”
Technisch directeur Frederik Broché is verheugd met de versterkingen voor de nationale pisteploeg: “De analyse van de huidige pistewerking deed ons besluiten dat we onze ambities de komende jaren verder willen aanscherpen. Met het nieuwe coachduo willen we blijven inzetten op onze huidige sterkte, namelijk de groepsnummers waarvan de ploegkoers en het omnium Olympisch zijn. Daarnaast willen we ook extra investeren in de sprintdisciplines.”

“Wat de ploegenachtervolging betreft zijn we overtuigd van de grote meerwaarde van deze discipline in de jeugdrangen, al lopen we bij de elite achterop ten opzichte van de toplanden. Met de expertise van Carswell kunnen we ook hier kansen creëren en stappen zetten.
Dankzij de samenwerking tussen Belgian Cycling, Cycling Vlaanderen en de institutionele partners Sport Vlaanderen en BOIC schakelen we een versnelling hoger om verder te groeien en ambitieuze doelen te kunnen nastreven.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.