Belgian Cycling verwittigt organisatoren: “Teams laten betalen om te starten, kan niét!”
©Cor Vos
vrijdag 8 maart 2019 om 17:28

Belgian Cycling verwittigt organisatoren: “Teams laten betalen om te starten, kan niét!”

Belgisch bondsvoorzitter Tom Van Damme heeft vorige week een brief verstuurd naar de organisatoren van Belgische wielerwedstrijden met de uitdrukkelijke vraag om ProContinentale en Continentale teams niet meer te laten betalen om te starten in Belgische wedstrijden op de UCI-kalender.

Het was Peter Bauwens, ploegleider van het cotinentale Tarteletto-Isorex, die onlangs de kat de bel aanbond. Bauwens vertelde aan WielerFlits not amused te zijn dat zijn team – via de verplichte aankoop van VIP-tickets – moest betalen om deel te nemen aan een aantal wedstrijden.

“Teams hebben plichten, maar ook rechten”, aldus Bauwens toen. “Dit loopt de spuigaten uit en die praktijken moeten stoppen.” De Oost-Vlaamse teammanager klopte met zijn frustratie ook aan bij Belgian Cycling en lijkt nu toch zijn gram te halen. Vorige week schreef voorzitter Tom Van Damme de organisatoren aan met de vraag om te stoppen met die praktijken.

“Praktijken druisen in tegen reglementen”
“Er is mij ondertussen vanuit verschillende hoeken bevestigd dat ProContinentale en Continentale ploegen te pas en de onpas verplicht zouden worden te betalen om in de Belgische wedstrijden van de UCI-kalender te kunnen starten. De betaling zou ter plaatse gebeuren en/of op factuur.  Ik zie mij verplicht om verder op deze problematiek in te gaan en bovendien heeft de UCI mij hierover ondertussen ook aangesproken. Deze praktijken druisen immers in tegen de geldende UCI-reglementering en de reglementen van Belgian Cycling.”

Van Damme herinnert er de organisatoren aan dat de WorldTour en HC-wedstrijden in het kader van de nakende reform 2020 aan het einde van dit jaar grondig geëvalueerd zullen worden. “Het spreekt voor zich dat de hogervermelde inbreuken een belangrijke rol in de beoordeling zullen spelen. Belgian Cycling en de UCI vragen de ploegen om er ons onmiddellijk van op de hoogte te brengen indien zij met deze praktijken geconfronteerd zouden worden.”

Prestige
De brief wordt afgesloten met de melding dat Van Damme ervan overtuigd is dat de organisatoren het prestige van de Belgische wielersport door deze werkwijze niet in het gedrang willen en mogen brengen.

Zo haalt Bauwens toch zijn gram, al is het probleem uiteraard niet helemaal opgelost. “De organisatoren blijven natuurlijk wel de keuze hebben wié ze uitnodigen”, aldus de teammanager. “De wielerbond kan hen niet verbieden om eventueel voorrang te geven aan buitenlandse teams. Maar dit is toch al een stap in de goede richting.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.