België, Frankrijk en Spanje op ‘watchlist’ WADA
donderdag 19 november 2015 om 09:37

België, Frankrijk en Spanje op ‘watchlist’ WADA

Het Wereld Anti-Dopingagentschap (WADA) heeft verklaard dat Rusland niet voldoet aan de eisen voor het testen op doping. Ook wielerlanden als België, Frankrijk en Spanje gaat het instituut de komende maanden scherp in de gaten houden.

Passende straffen
Het WADA oordeelde na onderzoek dat het RUSADA de regels omtrent anti-doping niet naleeft en vroeg daarom bij het IAAF (internationale atletiekunie) een schorsing aan voor de Russische atletiekunie. Het WADA kwam echter ook tot de conclusie dat de nationale anti-dopingagentschappen van Argentinië, Israël, Bolivia, Oekraïne en Andorra niet deugen. Wat voor straffen deze landen krijgen opgelegd, is nog niet bekend. Wel laat het WADA vanaf heden de dopingcontroles uitvoeren door geaccrediteerde labs, op kosten van het geschorste land.

Aantal landen onder vergrootglas
Niet alleen de bovengenoemde zes landen moeten de consequenties dragen van intolerantie betreffende anti-doping. Ook de nationale anti-dopingagentschappen van Brazilië, België, Frankrijk, Griekenland, Mexico en Spanje lopen volgens het WADA de kantjes er vanaf, daar zij niet conform zijn aan de meest recente WADA-code. Al deze bonden moeten op 18 maart 2016 voldoen aan strikte eisen van het WADA, anders zullen zij ook niet-nalevig worden verklaard. Het is nog niet duidelijk wat de eventuele strafmaat is.

Gevolgen voor wielersport
In de wielersport is het zo dat renners gecontroleerd worden door de UCI, de nationale bond en door anti-dopingagentschappen van het land waarin ze wonen. Veel Nederlandse coureurs hebben België als uitvalsbasis omwille het feit dat ze daar – vaak rondom de Ardennen – beter kunnen trainen. Bij onze zuiderburen kan ook de Vlaamse overheid nog controles uitvoeren. Het Belgische anti-dopingagentschap heeft (evenals bijvoorbeeld Frankrijk en Spanje) nog tot medio maart om haar zaken op orde te brengen. Joaquim Rodriguez, woonachtig in Andorra, zal echter vanaf nu te maken krijgen met andere dopingcontroleurs, in plaats van het nationale anti-dopingagentschap van het mini-staatje in de Pyreneeën.

Voornaamste punten WADA-congres in Colorado Springs

RIDE Magazine
41 Reacties
Sorteer op:
19 november 2015 09:46
Dat Frankrijk hier bij zit verbaasd me enigszins. Spanje en België is volkomen in de lijn der verwachtingen. Het Fuentes doofpot verhaal en de babyvoedingstory hadden er al voor gezorgd dat ik die niet meer serieus nam.
19 november 2015 09:49
redaktie: het is nieuws, dat zeker
had het elders al gelezen en dacht ook aan de gevolgen voor het wielrennen
maar dit artikel geeft wel aanleiding tot het insinueren van wie doping gebruikt, verdachtmakingen etc
en dan editten lijkt me dan ook niet geheel eerlijk
of misschien een duidelijke link bij het artikel plaatsen naar "Het topic der verdachte renners"
19 november 2015 09:52
@LinusGerdemann, als men de regels niet letterlijk volgt kan men op zo een lijst komen, net als bij het toekennen van een licentie, het kan iets kleins zijn, maar ook iets structureels, dus het zegt niet zo veel
19 november 2015 09:53
Nou, ze lijken er echt werk van te gaan maken bij het WADA. Ben benieuwd of dat werkt.
19 november 2015 10:16
Wat Spanje, België en Frankrijk betreft : het is mij niet duidelijk waarom ze op een watchlist worden geplaatst?
19 november 2015 10:48
Benieuwd of dominante renners in 2016 merkbaar slechter gaan presteren.
19 november 2015 11:13
Had Iran verwacht op zo'n lijstje.
19 november 2015 11:50
De ene helft van de ARD-documentaire ging over Rusland, de andere helft over Kenia. Gaan we daar ook nog iets over horen? Dat land is zo mogelijk nog erger.

Ik bedoel, ik ben ook niet onder de indruk van hoe men bij onze zuiderburen met de dopingproblematiek omgaat, maar zo erg als Kenia zal het toch niet zijn. En als het wel zo is mogen ze het dopingprogramma wel veranderen, want gezien de Olympische medailles die de Belgen binnenharken werkt het niet echt.
19 november 2015 12:18
De vlaamse en waalse gemeenschap zijn in België blijkbaar in orde bevonden. De Duitstalige gemeenschap en Brussel zouden niet conform de regels zijn
19 november 2015 12:35
Vreemd blijft dat veel normaal denkendemensen al jaaaren wetenwaar het goed mis zit en zat, en dat de autoriteiten er jaaaaren voor nodig hebben om een onderzoek te starten.
het is niet normaal, de opkomst van de schaatssprinter, wr, vroeger betrapt. Winnaar van Romandie, valt in tijdrit, desondanks winnaar van de ronde. Daar zit geen luchtje aan, dat stinkt. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen in alle sporten.
Opvallend zijn de prestaties van Spanje de afgelopen tien, 20 jaar. 9( in veel verschillende sporten, oa tennis voetbal en wielrennen)
19 november 2015 13:24
Zoals Mania zegt, wat België betreft, stelt het helemaal niks voor, de controles en de preventie zijn in Brussel en de Oostkantons blijkbaar niet WADA-conform. Zou er ook maar één renner bij Brussel of de Oostkantons aangesloten zijn?
19 november 2015 14:25
De reden dat België op de watch list staat is omdat er hier enorm veel dopingcontroles in fitnesszalen zijn, waar echt veel wordt gepakt. Dit heeft niets te maken met een eventuele dopingcultuur bij (Olympische) atleten in België. Verre van zelfs. Het feit dat er landen als China, Kenia, Iran,... Dan weer niet op de lijst staan is echt lachwekkend.
19 november 2015 14:28
@miguelon
Dat zegt het hoofd van de Vlaamse anti-doping. Geloof jij het hoofd van de Russische dopingautoriteit op z'n woord?

Hij zal wel gelijk hebben hoor, daar niet van. Ook wel weer tekenend voor het rare land dat België heet, totale bestuurlijke chaos.
19 november 2015 14:42
+1 mania, miguelon.

@tendam

Mooie vergelijking zeg, met Rusland, waar systematisch dopinggebruik bewezen werd. Dus ja, de woorden van het hoofd van de Vlaamse anti-doping zijn een pak geloofwaardiger.
19 november 2015 15:09
@delgado
Natuurlijk is Rusland van een andere orde, omdat daar doping vanuit de staat lijkt te zijn geregeld.
In België is er altijd meer een wegkijkcultuur geweest, maar dat kan ook voor grote problemen zorgen. In de wielrennerij wereldwijd heeft zo'n cultuur dopingmisbruik op ongekend grote schaal mogelijk gemaakt.
De reactie van Hans Cooman is wat dat betreft tekenend. In plaats van dat hij zegt: "Dit is natuurlijk heel slecht, we moeten ons schamen als België", komt hij met een slap verhaal over het feit dat Vlaanderen en Wallonië het wel goed doen, en dat het vooral om regelgeving gaat. Altijd maar goedpraten, in plaats van de hand in eigen boezem steken. Er is gewoon structureel te weinig gedaan aan dopingcontroles en preventie in delen van België. De angst voor een slechte reputatie (van de sport en haar instanties) heeft de strijd tegen doping al decennia in haar greep (zie bijv. Armstrong, die was te belangrijk om positief te testen).
19 november 2015 15:51
@dikkechaap

Verklaar jezelf nader.. Dat in bepaalde delen van België niet voldoende is gedaan. Ben jij een expert ofzo? Of heb jij inside informatie? Want als dat niet het geval is, slaat dit werkelijk nergens op.
19 november 2015 16:15
Dus als ik het goed begrijp zijn er in België meerdere doping agentschappen die allemaal hun eigen ding doen? Typeert de bestuurlijke wanorde in België maar weer eens..
Daarbij is Belgie al vaker op de vingers getikt door WADA en UCI over te weinig dopingcontroles e.d..
19 november 2015 16:36
Waarschijnlijk komt het inderdaad in België door de problemen die daar altijd spelen, alles voor elk deel van het land apart geregeld.

Dat Frankrijk er op staat is heel verbazingwekkend, ik verwacht dat het daar iets kleins is.
19 november 2015 16:37
@tdv21 in dit artikel worden alleen de wielerlanden eruit gepikt, er staan meer landen op het lijstje van de WADA oa ook Kenia
19 november 2015 17:18
@delgado
Het is wel redelijk Belgisch om dan gelijk te verklaren: het gaat allemaal best goed, paar communicatieprobleempjes, niks aan de hand. In Nederland zouden de rapen gaar zijn als wij op zo'n lijst stonden.

@rahimns
Als ik die tweets hierboven moet geloven, nota bene van WADA zelf, staat Kenia er niet bij. En dat is op z'n minst vreemd.
19 november 2015 17:23
Volgens de NOS:

Niet alleen Rusland, maar ook Andorra, Israël, Argentinië, Bolivia en Oekraïne zijn woensdag door het WADA bestraft.


Opvallend is verder dat zes andere landen een waarschuwing krijgen. Het gaat om België, Spanje, Frankrijk, Griekenland, Mexico en Brazilië. Zij moeten voor 18 maart 2016 laten zien dat ze de zaken wel op orde hebben.







Met het oog op Rio is vooral Brazilië een probleem.
19 november 2015 17:29
Lijkt mij alleen maar een goede zaak dit. Iedereen kan toch wel bedenken dat een land als Spanje onevenredig veel succes heeft (gehad) in verschillende takken van sport? Daarbij zijn er altijd geruchten geweest: blessure Nadal, dopingteams van o.a. Atletico, alberto, Valverde, Fuentes, noem maar op... Genoeg om te weten dat het zaakje op z'n minst een beetje riekt daar. Wat betreft het wielrennen en België geldt hetzelfde. Het is alleen een beetje kinderachtig om naar ons buurland te wijzen en het op de bestuurlijke wanorde te gooien. Zoals we allemaal weten heeft Nederland ook een mooie geschiedenis (?) met doping. Je zou dan ook kunnen zeggen: "die supergestructureerde Hollanders weten natuurlijk wel hoe je een efficiënt doping programma van de grond krijgt". Laten we nu niet roomser zijn dan de paus alleen omdat de beerput is al open is gegaan wil ik maar zeggen. Desalniettemin zit ik wel te wachten op een "coming out" van het Spaanse en Belgische wielrennen (of tenminste haar verleden). De bezem erdoor, ik juich het toe.
19 november 2015 18:07
Waar staat dat het in België alleen om de Oostkantons en Brussel gaat? Is het WF artikel incompleet of mis ik iets?

Als alleen een vlaamse voorzitter zoiets roept geloof ik daar namelijk niets van. Het WADA stelt België als land. Dus ook Vlaanderen en ook Wallonië. Noem bijvoorbeeld eens een topsporter in België uit het oostkanton?
19 november 2015 19:55
Wat een bullshit lees ik hier toch !!! De watchlist staat volledig los van eventueel dopinggebruik, het gaat immers ook om de omzetting van de WADA-regels in nationale wetgeving. In België is dit een bevoegdheid van de gemeenschappen, waardoor er vier verschillende anti-dopingagentschappen zijn (vlaamse gemeenschap, Franstalige gemeenschap, Duitstalige gemeenschap en de Brusselse gemeenschapscommissie). Zij zijn elk bevoegd voor hun grondgebied en dienen op hun beurt in hun respectievelijke parlement de WADA-regels goed te keuren, blijkbaar is dit in Brussel en in de Oostkantons nog niet (volledig) gebeurd. Dit heeft dus ook niets met communicatieproblemen te maken. WADA kijkt enkel naar het nationaal niveau en dus als één van de vier niet in orde is, is België niet in orde... Bovendien is , in tegenstelling wat sommigen hier beweren, België een van de landen waar het meest gecontroleerd wordt, zo worden ook amateur sporters hier consequent getest.
19 november 2015 20:00
Waar rook is, is vuur. Ik ben benieuwd waar en wanneer we de eerste vlammen gaan zien.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.