Belgische bondscoach over olympische selectie: “Met vier kopmannen gaan we heel moeilijk winnen”
Stuyven en Van Aert zijn er straks bij in Parijs - foto: Cor Vos
dinsdag 25 juni 2024 om 18:50

Belgische bondscoach over olympische selectie: “Met vier kopmannen gaan we heel moeilijk winnen”

De selectie van België voor de Olympische Spelen in Parijs werd eerder vandaag bekendgemaakt. Naast Remco Evenepoel en Wout van Aert, die al zeker waren van hun plekje, neemt bondscoach Sven Vanthourenhout Tiesj Benoot en Jasper Stuyven mee naar Parijs. In een interview met Het Nieuwsblad legt hij uit waarom.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Met de keuze voor Benoot en Stuyven laat Vanthourenhout met Arnaud De Lie, Jasper Philipsen en Thibau Nys enkele potentiële afmakers thuis. Heeft Vanthourenhout niet even getwijfeld? “Nee. Dan kan je net zo goed de rugnummers op tafel leggen en zeggen: koers maar! Dat zijn vier winnaars. Wordt het een open koers, dan gaan we met vier kopmannen heel moeilijk winnen.”

“Ik koos voor twee renners (doelt op Benoot en Stuyven, red.) die ook in deze rol al heel veel ervaring hebben en de federatie al bewezen dat ze er op belangrijke momenten altijd staan. Het zijn goede kameraden van Wout, maar dit zijn ook jongens die goed in het peloton liggen. Remco weet ondertussen al heel goed wat hij aan Tiesj en Jasper heeft. De sterkte van die twee is dat ze zelf weten wat ze wél en niet kunnen.”

“Ze weten wat ik van hen verwacht en ik weet wat ik van hen kan verwachten”, vervolgt de keuzeheer. “Ik heb met Wout en Remco gepraat. Dat gaat heel breed. Het is niet dat zij zeggen: ‘ik wil die of die mee’. We praten wel over namen, maar qua invulling hebben ze niet de sleutel in handen.”

Over Philipsen en De Lie
Voor Benoot en Stuyven is er dus goed nieuws, maar Philipsen en De Lie grijpen naast een olympisch ticket. “Jasper is vorig jaar toch niet zo goed uit de Tour gekomen. Zie Glasgow”, doelt Vanthourenhout op het voorbije WK. “De Lie is nog zo jong. De Belgische titel was supermooi, maar we gaan het toch daar niet van laten afhangen. We spreken over een koers van meer dan 3.000 hoogtemeters en een lengte van 270 kilometer.”

“De Lie begint aan zijn allereerste grote ronde en dat is dan ook de Tour. Dat is een ontdekkingstocht. Ik vind niet dat ik nog die bijkomende belasting van Parijs mag geven. Ik heb gekozen voor jongens die weten wat de Tour is en waarvan ik weet dat ze beter uit de Tour zullen komen dan ze eraan beginnen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.