Belgische viroloog Van Ranst na coronagolf Ronde van Zwitserland: “Paniek is niet nodig”
foto: Cor Vos
vrijdag 17 juni 2022 om 13:07

Belgische viroloog Van Ranst na coronagolf Ronde van Zwitserland: “Paniek is niet nodig”

De bekende Belgische topviroloog Marc Van Ranst heeft bij Het Laatste Nieuws gereageerd op de corona-uitbraak in de Ronde van Zwitserland 2022. Diverse ploegen en renners leverden vrijdagmorgen een positieve coronatest af, met een ware uitloop tot gevolg. “Een volledige ploeg naar huis laten gaan bij één positief geval hoeft eigenlijk niet”, vindt Van Ranst.

“Paniek is niet nodig: de organisatie van de Ronde van Zwitserland kan zijn wedstrijd gewoon laten verder gaan”, gaat de viroloog verder. Effectief is dat laatste ook gebeurd. “Renners die nu besmet worden, zijn geïnfecteerd met de BA.4- en BA.5-variant van Omikron waarvan nu een golfje in opmars is. In Portugal bijvoorbeeld, is die piek al bijna achter de rug. In België verwachten we die nog. Er zullen dus nog gevallen opduiken, maar de klinische ernst van de huidige variant is vrij laag, de symptomen zijn miniem. Bovendien zijn de meeste renners gevaccineerd of hebben ze al eens Covid doorgemaakt.”

Van Ranst begrijpt dat ploegen uit de koers stappen met het oog op de Tour de France die eraan komt. “Maar een volledige ploeg naar huis laten gaan bij één positief geval hoeft eigenlijk niet”, stipt de Belg aan. “Regelmatig sneltesten is dan weer wel een goed idee. Niet zozeer uit gezondheidsoverweging, wel om een epidemie binnen de ploeg te vermijden. Extra maatregelen zijn niet noodzakelijk. We zijn niet meer de naïeve bevolking die we anderhalf jaar geleden wel waren. In de koers is men sowieso voorzichtiger, met mondmaskers en afstand. De Tour, die mogelijk samenvalt met het hoogtepunt van deze zomergolf, is hierop voorbereid.”


RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.