Italiaanse beloftekoers doet WK-parcours aan, Uno-X sponsort ook ColoQuick
Kevin Inkelaar na zijn ritzege - foto: Giro Valle d'Aosta 2018
dinsdag 5 februari 2019 om 15:00

Italiaanse beloftekoers doet WK-parcours aan, Uno-X sponsort ook ColoQuick

Wielerflits Kort In de rubriek WielerFlits Kort bundelt WielerFlits al het nieuws dat de site nog niet gehaald heeft. Vandaag onder meer over het voorgestelde parcours van de Giro Ciclistico della Valle d’Aosta U23 en het Noorse bedrijf Uno-X, dat nu ook geld gaat investeren in de ontwikkeling van Deense coureurs.

Beloften krijgen in Aosta-vallei het WK parcours 2020 voorgeschoteld

De Giro Ciclistico della Valle d’Aosta heeft haar parcours gepresenteerd. De Italiaanse koers geldt als een van de zwaarste wedstrijden in het beloftencircuit en kent in 2019 een extra etappe in vergelijking met de voorgaande jaren. Sinds 2013 waren er dat namelijk vijf. Afgelopen seizoen leek de jonge Nederlander Kevin Inkelaar (foto) de rittenkoers te winnen, maar in de slotrit sloeg de 20-jarige Kazach Vadim Pronskiy een dubbelslag.

De Aosta-vallei is de meest noordwestelijke provincie van Italië en kenmerkt zich door het bergachtige karakter; de Mont Blanc ligt vlakbij. De provincie grenst aan Frankrijk en Zwitserland. Naar beide landen maakt de rittenkoers komende zomer een uitstapje. Een proloog in Aosta trapt de ronde af, waarna de tweede rit met aankomst bergop finisht in Saint-Gervais Mont-Blanc (op Frans grondgebied). De derde etappe eindigt in Valsavarenche, dat in het dal ligt.

WK-parcours 2020
Net als de rit naar Valsavarenche, is ook de etappe naar het Italiaanse skidorp Champoluc nieuw. Ook hier ligt de aankomst bergop. De vijfde rit gaat over Zwitsers grondgebied van Orsières naar Champex, waar andermaal een aankomst bergop wacht. Tijdens deze rit maken de renners kennis met het WK-parcours van 2020 in Martigny. De slotrit naar bergtop Breuil Cervinia is een klassieker voor deze rittenkoers.

flag-it Giro Ciclistico della Valle d’Aosta 2019 (2.2U)
flag-it Dinsdag 16 juli: Aosta > Aosta (proloog)
flag-fr Woensdag 17 juli: Sainte Foy Tarentaise > Saint-Gervais Mont Blanc
flag-it Donderdag 18 juli: Aymavilles > Valsavarenche
flag-it Vrijdag 19 juli: Ayas Antagnod > Ayas Champoluc
flag-ch Zaterdag 20 juli: Orsières > Champex
flag-it Zondag 21 juli: Valtournenche > Breuil Cervinia
* De profielen en parcoursen zijn op dit moment nog niet bekend


Uno-X investeert ook in ColoQuick

Uno-X-renner Andreas Leknessund – foto: Giro Valle d’Aosta 2018

Uno-X investeert vanaf heden ook in het Deense wielrennen. Op Twitter heeft ze namelijk aangekondigd voor drie jaar een sponsorovereenkomst met het continentale ColoQuick aan te gaan. Het bedrijf – dat onbemande tankstations bezit in Noorwegen en Denemarken – sponsort met de Uno-X Development-ploeg reeds een Noorse continentale formatie.

Bij het Uno-X Norwegian Development Team – zoals de ploeg in zijn volledigheid heet – staan onder meer Tobias Foss (die mee was op trainingskamp met Jumbo-Visma) en Andreas Leknessund onder contract, die beiden gelden als een groot talent. De ploeg is erg succesvol in het beloftencircuit met in 2018 onder meer winst in de Omloop Het Nieuwsblad voor beloften en de Ringerike GP.

ColoQuick is een Deense continentale ploeg, vooral bestaande uit jonge renners. Julius Johansen en Johan Price-Pejtersen (beiden 19) zijn de coureurs met het meeste talent. Eerstgenoemde schreef in 2018 Olympia’s Tour op zijn naam, de laatste won er de individuele tijdrit. Ook Niklas Larsen (21, kwam de voorbije winter over van Virtu) maakte indruk door Eschborn-Frankfurt U23 op zijn naam te schrijven en tussen verschillende profs als tweede te eindigden in de lastige Rhône Alpes-Isère Tour (2.2).


Pech teistert Euskadi-Murias

Euskadi-Murias zal in de Ronde van Valencia niet kunnen rekenen op kopman Óscar Rodríguez. De 23-jarige Spanjaard – die vorig jaar nog verraste met ritwinst in de Vuelta a España – kampt namelijk met een infectie. Dit kwam aan het licht na de Trofeo de Tramuntana, waarin Rodríguez als 21e wist te finishen.

De jonge klimmer moet van de dokters een week absolute rust houden. Dit betekent dat hij ‘pas’ in de Ruta del Sol (20-24 februari) zijn rentree kan maken. Zijn werkgever Euskadi-Murias kent sowieso geen al te beste seizoensstart, aangezien Mikel Bizkarra in de Trofeo Ses Salines een handwortelbeentje brak. De Spanjaard is inmiddels geopereerd, maar zal een tijdje niet kunnen koersen.


Portugees Campos wint tweede etappe Tour de l’Espoir

De tweede etappe in de Tour de l’Espoir is een prooi geworden voor Francisco Campos. De 21-jarige Portugees – die normaal koerst voor het ProContinentale W52/FC Porto – versloeg na 102,3 kilometer Natnael Tesfatsion en Shoi Matsuda in een sprint-à-trois.

Douala – de grootste stad van Kameroen – was de start- én finishplaats van de tweede etappe. In het klassement neemt Natnael Mebrahtom de leiding over van zijn ploeggenoot Yacob Debesay. De Tour de l’Espoir – de eerste wedstrijd van de UCI Nations Cup U23 – duurt nog tot en met zaterdag.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.