Beloftevolle Anna Shackley (SD Worx-Protime) moet door hartprobleem stoppen met wielrennen
foto: Cor Vos
dinsdag 16 april 2024 om 12:37

Beloftevolle Anna Shackley (SD Worx-Protime) moet door hartprobleem stoppen met wielrennen

Anna Shackley heeft noodgedwongen een punt achter haar wielercarrière moeten zetten. De 22-jarige renster, die vorig jaar als tweede eindigde op het EK voor beloften op de VAM-berg, kampt met een hartprobleem. Dat laat haar ploeg SD Worx-Protime weten via een persbericht.

In januari werden er hartritmestoornissen bij Shackley geconstateerd. Aansluitend heeft zij in samenwerking met het medische team van SD Worx-Protime een hartscreening in Maxima Medisch Centrum in Veldhoven gedaan. Hier werden meerdere onregelmatigheden gevonden. Dat was de reden om haar direct van de fiets te halen en uitgebreidere tests en procedures te doen in het ziekenhuis in Barcelona nabij haar woonplaats. Shackley kwam daardoor niet in actie in 2024.

Danny Stam: “Een van de grotere talenten”
Het meest recente resultaat van alle tests en procedures heeft geleid tot de conclusie dat het hartprobleem niet verenigbaar is met een topsportcarrière. “We vinden het erg jammer dat Anna’s wielerloopbaan zo eindigt”, zegt Danny Stam, sportief manager bij SD Worx-Protime. “Zij was een van de grotere talenten in het vrouwenpeloton. We zagen de afgelopen jaren dat ze een goede progressie boekte en we geloofden er in dat zij kon groeien naar de wereldtop. Het is vooral voor haar heel spijtig dat ze nu noodgedwongen moet stoppen.”

“Anderzijds zijn we ook blij dat we nog meer gevaarlijke complicaties hebben kunnen voorkomen. We hopen dat Anna haar ‘normale’ leven weer kan oppakken en we zullen samen met het team kijken hoe we kunnen helpen.”

Shackley werd in 2021 prof bij SD Worx. Ze toonde vooral potentie als klassementsrenster. Zo werd ze vorig jaar vierde in de UAE Tour Women, tweede in de Tour de l’Avenir Femmes en zevende in de Tour de Romandie Féminin. Een jaar eerder was ze ook zevende geworden in de Ronde van Spanje voor vrouwen. Ook in het eendagswerk kon ze echter goed uit de voeten. In 2023 stond de Britse op het podium van zowel het WK als het EK bij beloften. Op het WK pakte ze brons, op het EK zilver.

Ook Ibai Azurmendi stopt vanwege hartprobleem
Net als Shackley, heeft ook Ibai Azurmendi noodgedwongen zijn wielercarrière moeten beëindigen vanwege een hartprobleem. Dat laat de 27-jarige Bask weten via sociale media.”Ik wil mededelen dat er – na het uitvoeren van enkele onderzoeken – hartproblemen zijn gevonden die ervoor zorgen dat ik niet op een veilige manier meer kan koersen. Op basis van medisch advies beëindig ik mijn sportcarrière”, schrijft de renner van Euskaltel-Euskadi.

Azurmendi was vijf jaar prof. Hij reed zijn hele carrière voor Euskaltel-Euskadi. Zijn meest in het oog springende resultaat is een zeventiende plek in de Tour of Qinghai Lake van 2023. In 2022 deed hij mee aan de Vuelta a España, zijn enige grote ronde. Hij beëindigde die rittenkoers als nummer 87 van het algemeen klassement.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.