Ben King kroont zich winnaar tweede etappe Californië

Ben King kroont zich winnaar tweede etappe Californië

foto: Sirotti

dinsdag 17 mei 2016 om 01:09

Etappe twee van de Ronde van Californië is enigszins verrassend op naam gekomen van Ben King. De Amerikaan van Cannondale wist in een korte maar bergachtige etappe met finish in Santa Clarita in de vroege vlucht te geraken en versloeg zijn enige overgebleven metgezel: Evan Huffman. Het peloton verkeek zich en kwam te laat in actie. King is ook direct de nieuwe leider.

Vier in plaats van 22
In de openingsfase, die gekenmerkt werd door een klim van eerste categorie, maakte een 22-koppige groep zich los, maar deze wist geen gat te slaan. Zij werden afgelost door een kleiner gezelschap: Ben King (Cannondale), Evan Huffman (Rally), Sindre Skjostad Lunke (Giant-Alpecin) en William Barta (Axeon Hagens Berman) kregen wel de vrijgeleide. Zij kregen meer dan zeven minuten voorsprong.

Leiders houden drie minuten
In de laatste vijftig kilometer waren nog twee beklimmingen van tweede categorie opgenomen. Eerst was er Little Tujunga Canyon Road, waar Lunke al vroeg moest lossen bij zijn medevluchters. Het peloton werd ondertussen gemend door Direct Energie, Tinkoff en Trek-Segafredo, al lag het tempo daar wel dermate hoog dat meerdere ‘pure’ sprinters afhaakten. Het gat met het koptrio bleef lange tijd hangen rond de drie minuten, waardoor ook BMC een hand toestak in het pak.

Peloton te laat op stoom
In de afzink richting Santa Clarita werd de schade opgemeten: het peloton was uitgedund tot zo’n zeventig coureurs. Het tempo dat BMC hanteerde deed het verschil dalen tot onder de minuut met nog tien kilometer voor de boeg. King en Huffman wisten lang stand te houden en in de zeer lange, laatste rechte lijn wist het peloton met moeite in te lopen. Onder de vod bedroeg het gat meer dan een halve minuut.

King op de troon
De twee leiders gingen dus sprinten om de zege, waarin Huffman het initiatief nam. King wist in de laatste meters nog de remonteren en sloeg een dubbelslag. In de achtergrond – op acht seconden –  sprintte Alexander Kristoff naar de derde plaats, voor uittredend leider Peter Sagan. Danny van Poppel eindigde als zesde en was daarmee de beste Nederlander.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Front-runner 17 mei 2016 om 01:12

Heerlijk die, TourTracker! Wel dramatisch camerawerk op het einde, de sprint van het peloton werd gewoon gemist.

LutsenkoFan 17 mei 2016 om 01:12

Peloton wel erg zwak zeg. Had toch makkelijk moeten lukken, niemand was gelost uit het peloton omdat ze zou ’traag’ reden op de klimmetjes maar dan zet nog steeds niemand een degelijk treintje op kop tot aan 3km voor de meet.

miguelon 17 mei 2016 om 01:14

Zo professioneel de tracker is, zo amateuristisch de tijdopname, ik mag hopen dat de ploegleiders hun mannetjes hebben uitstaan om de werkelijke tijdsverschillen op te meten… Waardeloos op deze manier, niet te becommentariëren én niet te volgen…

stijnlah 17 mei 2016 om 01:15

@lutsenkofan heb je wel gekeken? Cavendish,Wippert,Groenewegen zijn er allemaal afgereden net als nog wat andere knechten.

John Bidon 17 mei 2016 om 01:16

Super gereden van King en Huffman. Beetje geluk dat er veel afgedaald moest worden in de laatste 20 km, maar dubbel verdiend. Jammer dat sprint om derde plaats niet zichtbaar is. Van Poppel goed geëindigd in die sprint.

NairoQ 17 mei 2016 om 01:24

Stijnlah, Cav een knecht noemen gaat er wat over hé ;)

Striga 17 mei 2016 om 01:27

Voor Amerikaanse begrippen was dit wel een leuke etappe alleen wat die regie doet slaat helemaal nergens op. Daar was de blote piemel van Albasini in Romandië niks bij. Ben wel verbaasd dat Kristoff dat sprintje nog wint want gister kwam ie niet totaal niet
vooruit.

Mark 17 mei 2016 om 01:30

Spannende sprint van het peloton gezien.

wbd schumi 17 mei 2016 om 01:47

Natuurlijk typisch Amerikaans om de sprint van het peloton niet in beeld te brengen. In Amerika telt immers alleen de winst!

Turtlehead 17 mei 2016 om 07:40

Sterk van Van Popel dat ie nog mee kon doen met de sprint!

Luukvanm 17 mei 2016 om 07:42

Heeft Tinkoff op kop gereden?
Zo nee, iemand enig idee waarom ze met bijna het gehele team op 18 minuten binnen zijn gekomen?

SolerEritrean 17 mei 2016 om 09:08

@Luukvanm

Op kop gereden.

Wheely 17 mei 2016 om 09:59

Leuk voor King. Leve de monarchie!

Covadonga 17 mei 2016 om 16:23

De regie en de weergave van de tijdsverschillen waren om te janken.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.