Ben O’Connor wint koninginnenrit in Ster van Bessèges vanuit vroege vlucht

zaterdag 8 februari 2020 om 16:37
Ben O’Connor wint koninginnenrit in Ster van Bessèges vanuit vroege vlucht

foto: Cor Vos (archief)

Ben O’Connor heeft de koninginnenrit in de Ster van Bessèges op zijn naam geschreven. De coureur van NTT Pro Cycling ging aan het begin van de etappe mee in de vroege vlucht, die met genoeg voorsprong aan de slotbeklimming begon. Daar ontdeed de Australiër zich van Simon Clarke, die op de tweede plaats eindigde. Benoît Cosnefroy is de nieuwe leider in het algemeen klassement.

Het beslissende slotweekend in de Ster van Bessèges begon zaterdag met een bergrit naar de top van de Le Mont Bouquet, die met zijn gemiddelde stijgingspercentage van 9,1% wel eens voor verschillen kon zorgen.

O’Connor in de vroege vlucht
Zeven coureurs wilden graag met een voorsprong aan de voet van de beklimming komen om op deze manier kans te maken de dagzege. Dimitri Claeys, Kamil Malecki, Ben O’Connor, Maxime Cam, Lionel Taminiaux, Damien Touzé, Jose Goncalves waren deze namen, die al vroeg in de etappe wegreden uit het peloton. Hun maximale voorsprong bedroeg drie minuten.

Tactische zet NTT
Op vijftig kilometer van de meet was er nog maar een minuut over van deze voorsprong. Het was een teken voor Edvald Boasson Hagen, Michael Gogl en Michael Valgren om vanuit het peloton de oversteek te maken naar de kopgroep. Een tactische zet van NTT, want klimmer O’Connor kon daardoor nog zijn krachten sparen voor de slotklim.

Zege voor O’Connor
Met veertig seconden voorsprong op het peloton begon de kopgroep aan de slotklim, die zou uitdraaien op een afvalkoers. Malecki, Valgren, Touzé, Clarke en O’Connor bleven lang bij elkaar, maar Clarke en O’Connor bleken uiteindelijk toch de beste te zijn. Samen gingen zij de laatste kilometer in, waarna O’Connor met een laatste aanval het verweer van Clarke wist te breken. De zege was vervolgens voor de Australiër.

Klassementsrenners kunnen zich niet mengen, Cosnefroy nieuwe leider

De klassementsrenners wisten zich niet te mengen in de strijd om de dagzege, maar Benoit Cosnefroy eindigde met zijn vijfde plaats dicht genoeg om de leiderstrui te grijpen. Opvallende beste man in het groepje klassementsrenners was Alberto Bettiol. Hij eindigde op de vierde plaats.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.