Ben Tulett rijdt naar wereldtitel bij de junioren, Kamp verovert brons
foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl
zaterdag 3 februari 2018 om 11:49

Ben Tulett rijdt naar wereldtitel bij de junioren, Kamp verovert brons

Ben Tulett heeft Groot-Brittannië zijn eerste gouden medaille van dit WK veldrijden bezorgd. De 16-jarige Brit wist na een slipper van Tomas Kopecky solo aan te komen. De Tsjech moest uiteindelijk genoegen nemen met het zilver. Ryan Kamp wist voor Nederland een knappe bronzen medaille in de wacht te slepen.

Rouiller neemt kopstart, Tulett gaat eerste keer solo
De kopstart werd genomen door Loris Rouiller. De Zwitserse topfavoriet kreeg aanvankelijk de Brit Sean Flynn en de Tsjech Tomas Kopecky mee in zijn spoor. Het bijzonder verraderlijke parcours op en rond de Cauberg zorgde voor flink wat schuifpartijen, met Flynn als een van de slachtoffers. Hierdoor kreeg Rouiller na een halve ronde plots een voorgift van een vijftal seconden. Het was echter een bijzonder kwieke Kopecky die het gat in één ruk wist te dichten.

Net voor het aansnijden van de tweede ronde wist een achtervolgend groepje met onder meer Ryan Kamp en Pim Ronhaar aan te sluiten bij het tweetal. Het betekende een wisseling van de wacht vooraan, want het was de verrassend sterke Amerikaan Lane Maher die de koppositie overnam. Dit was echter niet voor lang, want het was de Brit Ben Tulett die – na een mindere start – zich naar de kop van de koers katapulteerde.

Kopecky sluit aan Tulett, maar gaat in de fout 
Tulett ging duidelijk door op zijn elan, want met het ingaan van de voorlaatste ronde had hij maar liefst vijftien seconden voorsprong op de achtervolgende groep. Uit deze groep viel Kamp weg, na een aflopende ketting én een valpartij. Tulet leek veilig, maar dat was buiten Kopecky gerekend. De wereldbekerwinnaar besloot zich op kop te zetten van de achtervolgende groep, en reed in geen tijd naar de eenzame koploper.

De Tsjech nam, eenmaal aangesloten, het commando over. Hij leek de Brit in de slotronde onder de duim te hebben, maar kwam ten val in een van de technische passages. Hierdoor kreeg Tulett een vijftal seconden cadeau, die hij beetje bij beetje wist uit te bouwen. In de achtergrond bleek de motor van Ronhaar inmiddels volledig gerodeerd, wat hem deed opschuiven naar de derde plaats. Hij nam zijn landgenoot Kamp mee in het spoor.

Hier had Tulett echter geen boodschap aan. Hij wist zijn voorsprong op een duidelijk vermoeide Kopecky te vergroten, waardoor hij uitgebreid kon vieren. Kopecky bleef ook ruimschoots buiten schot van de achtervolgers, terwijl Kamp een knappe inhaalrace wist te bekronen met de laatste medaille. Ronhaar werd in de slotfase nog overvleugeld door enkele concurrenten.

WK Veldrijden 2018 – flag-nl Valkenburg
Uitslag junioren
1. flag-gb Ben Tulett in 41m19s
2. flag-cz Tomas Kopecky op 22s
3. flag-nl Ryan Kamp op 30s
4. flag-de Tom Lindner op 34s
5. flag-us Lane Maher op 35s
6. flag-nl Pim Ronhaar op 36s
7. flag-nl Mees Hendrikx op 48s
8. flag-be Gerben Kuypers op 55s
9. flag-be Ryan Cortjens op 59s
10. flag-fr Thibault Valognes op 1m10s

11. flag-nl Luke Verburg op 1m18s
40. flag-nl Bart Artz op 4m46s

Volledige uitslag

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
3 februari 2018 11:50
Jammer dat Kamp op zo'n vervelend moment kettingproblemen kreeg, anders had hij misschien nog hoger kunnen eindigen. Sowieso knap dat hij nog podium reed.
3 februari 2018 11:52
Loodzwaar. Oranje collectief sterk. Sterkste heeft gewonnen.
3 februari 2018 11:54
Hele mooie koers gezien en de beste heeft gewonnen.
Mooi dat NL een medaille heeft gepakt maar beetje teleurstellend van België met 1e renner op ongeveer plek 7.
3 februari 2018 11:58
Ik ben niet objectief. Maar ik denk niet per se dat de sterkste gewonnen heeft vandaag.
3 februari 2018 11:58
De beste en sterkste crosser heeft gewonnen. Goede prestatie van de Nederlanders, met de bronzen medaille en in de breedte. Maar wat een smerig en lelijk parcours.
Trouwens ook heel respectloos van de regie om na de zevende of achtste plek niemand meer in beeld te brengen aan de finish. Ook die jongens verdienen het om even in beeld te komen.
3 februari 2018 11:59
Het zou mooi zijn als we in de toekomst ook bij de Elite mannen zoveel nationaliteiten zouden zien strijden om het podium !! Mooie koers
3 februari 2018 12:00
Vette koers. Heerlijk stijltje heeft die Tulett.
3 februari 2018 12:41
Tamelijk internationale uitslag. Is er nog hoop voor het veldrijden ?
3 februari 2018 12:42
Leuk dat een Duits talent lijkt op te staan. Ook maar eerstejaars
3 februari 2018 13:01
Stonden de camera's dramatisch opgesteld of leek dat alleen maar zo?
Zoals voorspeld de sterkste die wint. Mooi dat Nl in de breedte mee doet en dat de top relatief internationaal is...
3 februari 2018 14:21
Meestal zie je bij de jongere leeftijdscategorien nog een internationale top. Specialisatie is er op die leeftijd nog veel minder. Op de Belgen en een enkele Nederlander na, gaan de meesten toch voor de weg. Lijkt me ook wel logisch wanneer in jouw land er geen of heel weinig aandacht is voor veldrijden.
3 februari 2018 17:14
@Klootje kriekeljon Niet ?? Wie had dat dan moeten zijn behalve Tullett, de verdiende winnaar.
3 februari 2018 21:00
Emergo, Kopecky was volgens mij niet minder. Maar vooral Ryan Kamp, je moet voor de gein de hele koers eens terugkijken hoe vaak die er bij lag. En dan de ketting nog. Lag toen volgens mij 30 sec. achter op Ronhaar en komt de laatste ronde vanuit nergens nog naar het podium.
Achtervolgen is natuurlijk wat anders dan aankomen en uitbollen, maar toch. Die jongen heeft echt ontzettend sterk gereden, is daarom ook nog wat teleurgesteld met brons.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.