Bennett na eindzege: “Zo wil ik in de toekomst ook in Europa koersen”
Foto: Bryn Lennon/Getty Images
zondag 21 mei 2017 om 09:24

Bennett na eindzege: “Zo wil ik in de toekomst ook in Europa koersen”

George Bennett wil in de toekomst een voorbeeld nemen aan de manier waarop hij koerste in de Tour of California. Dat zegt de Nieuw-Zeelander nadat hij de eindzege in de nieuwbakken WorldTour-wedstrijd over de streep trok. “Ik ga hierop verder bouwen”, aldus de klimmer van LottoNL-Jumbo in het persbericht.

“Deze zege gaat voor mij een groot verschil maken. Zo wil ik in de toekomst ook in Europa koersen”, klinkt het vastberaden. LottoNL-Jumbo nam het initiatief in de bergetappes en trok ten aanval met Bennett. Dit resulteerde in een tweede en een derde plaats in rituitslagen. In de individuele tijdrit wist hij vervolgens Rafal Majka voorbij te gaan en beperkte hij het verlies op hardrijders als Andrew Talansky en Brent Bookwalter, waardoor hij de leiding overnam in het klassement.

Op de slotdag zaten nog enkele venijnige beklimmingen in het parcours. “Het was een heel hectische dag”, beschrijft Bennett. “We dachten alles onder controle te hebben, maar toen begonnen de aanvallen te komen. We moesten flink aan de bak en het was honderd kilometer lang vechten. Pas toen ik onder de vlag van de laatste drie kilometer door reed, wist ik dat ik gewonnen had. Ik kwam even onder druk te staan, maar het team heeft sterk gereden.”

Het resulteerde in de eerste WorldTour-eindzege voor LottoNL-Jumbo sinds 2013, toen de ploeg nog Blanco heette en Tom-Jelte Slagter de Tour Down Under won. Voor de ploegleider van dienst, Grischa Niermann, was de laatste dag nog geen zekerheidje. “We hadden de verwachting dat het geen gemakkelijke laatste rit zou worden en dat bleek meer dan waar. Er was echt oorlog in het peloton. De mannen hebben allemaal het maximale gegeven, maar het was toch nog wel erg spannend”, aldus Niermann.

RIDE Magazine
28 Reacties
Sorteer op:
21 mei 2017 09:31
Roglic won eerder dit jaar toch ook een nieuwe wt koers?
Edit: toch niet. Was de Algarve
21 mei 2017 09:33
Op het begin was ik erg sceptisch over de aankoop van Bennett.. een C-renner, wat moeten ze daarmee.

Maar hij heeft zich echt ontwikkeld tot zeer goede coureur. Ben benieuwd hoeveel rek er nog in zit. Hopelijk kan hij een mooie Tour rijden en meestrijden om plek 10!
21 mei 2017 09:39
Ik zou het mooi vinden als hij en Rôglic klassement mogen rijden in de tour, ze kunnen altijd verrassen
21 mei 2017 09:54
Er is laatste tijd veel kritiek op LottoNL-Jumbo geweest maar nu doe ze toch op 3 fronten mee in de vuurlinie: Bennett en Gesink (plus de rest van de ploeg in dienst van) hier, Kruijswijk sterke etappe zien rijden in Giro gister en Groenewegen pakt al 2 zeges in Noorwegen. Geen enkele WT-formatie rijdt zo sterk op dit moment!!
21 mei 2017 09:54
Grischa Niermann... Schrijf die maar op voor de toekomst! Als team zeer sterk gereden en Bennett laat zien dat ze daar nog veel plezier aan gaan beleven.
21 mei 2017 09:54
Leek inderdaad een dertien-in-een-dozijn renner, maar heeft zich in twee jaar echt geweldig ontwikkeld. Of dat met scouting te maken heeft weet ik niet, maar mooi is het zeker. Hopelijk kunnen jongens als Tolhoek en Olivier een vergelijkbare ontwikkeling doormaken.
21 mei 2017 09:58
Roglic kan geen klassement rijden in de tour, maar zeker wel etappes winnen.
21 mei 2017 10:02
Met Roglic en Bennett heeft tlj 2 potentiële tour/giro top 10 renners. Jammer dat het heen Nederlanders zijn uit chauvinistisch oogpunt.
21 mei 2017 10:07
Als Roglic het niet probeert kan hij het inderdaad niet @kwibus. Hij zou wel de Rui Costa manier kunnen doen. De eerste 2 weken proberen goed te blijven staan in het klassement en als je er dan toch doorheen zakt kan je altijd nog voor ritten gaan.
21 mei 2017 10:21
Bennett heeft natuurlijk al bewezen dat hij top 10 kan rijden in een grote ronde. Hij en Roglic zullen niet al te veel ondersteuning krijgen in de Tour (vanwege de sprinttrein), maar een rol a la Dennis in de Giro lijkt me goed (maar dan wel heel blijven).
21 mei 2017 10:21
Met roglic hebben ze ook gewoon kans op het geel in de openingstijdrit in de tour. Als dat lukt is je tour al geslaagd en dan lekker vrijbuiteren met de rest. Als Bennet dan daarnaast er een top 10 kan uitslepen is het helemaal fantastisch. (Of ben ik in mijn euforie aan het dromen....?)
21 mei 2017 10:33
Toen ik, maanden geleden alweer, hoorde van de TLJ selectie voor de Tour dacht ik 'wat een magere selectie!'. Maar nu Roglic en Bennett hebben laten zien de sterkste renners vsn TLJ te zijn, kan TLJ waarschijnlijk meer voor elkaar boksen in de Tour dan de afgelopen jaren.
21 mei 2017 10:36
@assen ik moet het zien of ze de 6e plaats van Gesink in 2015 evenaren. Roglic en Bennet zijn goede renners, maar van Roglic is nog geen referentiemateriaal wat betreft grote ronden. Bennet werd al eens 10e in de Vuelta, maar die 6e plek evenaren van 2015 zoals Gesink deed zie ik Bennet niet nadoen.
21 mei 2017 11:17
@assen
Dat had je na vorig seizoen al kunnen zien, Bennet groeide in de Vuelta en Roglic was eerder Ook al erg goed. Als gesink rijdt zoals het vorig jaar dan kan het voor de ploeg een leuke tour worden. Je kan alleen maar stellen dat ze nog beter zijn geworden en dat je ze niet kan later knechten voor elkaar, je kan met zo'n ploeg geen klassement rijden maar wel vrijbuiten.
De ploeg wordt verder ingericht voor Groenewegen, maar of hij dat al verdient heeft? Bennet en Roglic hebben nu al meer later zien op World-tour niveau.
Waar Ik alleen vanbaal is dat Gesink tot op heden dit seizoen nog nergens heeft kunnen overtuigen. (Maar dat was wel vaker zo in het voorjaar)
21 mei 2017 11:18
In de tour lekker sprinten, tijdrijden en in de bergen ontsnappen en vrijbuiten. Zo goed als Gesink twee jaar geleden wordt het niet, maar amusement moet het TLJ genoeg kunnen bieden.
21 mei 2017 11:41
@assen
Gesink werd 2 jaar terug nog 6e in de Tour, het laatste wapenfeit van een Nederlander wat betreft een klassement. Als Bennett of Roglic dat klaarspeelt zou me dat wel verbazen. Een ritzege van Roglic kan misschien wel, al is een tijdrit winnen tegen Froome ook niet direct makkelijk.
21 mei 2017 11:53
@horsm
Precies. Gesink is niet meer zo goed als twee jaar geleden. Het lijkt mij, dat hij met Bennett op dezelfde wijze als in de ToC zou moeten koersen met Roglic als de vrijbuiter in de TdF.
Hij heeft dan wel de steun nodig van Lindeman en Martens.
21 mei 2017 11:59
@ tendam. In Romandië en Catalonië lukte dat toch wel met glans!
21 mei 2017 12:01
Ik hoop dat Grischa Nierman mee naar de TDF gaat. Wat een verschil maakt die man. Benieuwd wat zijn begeleiding zo goed maakt.
21 mei 2017 12:29
Het was een mooie overwinning, maar mensen moeten nu niet direct weer onrealistische verwachtingen gaan hebben van de Tour. Zowel Bennett als Roglic gaat geen top 10 plek behalen... Laat ze alsjeblieft lekker samen met Gesink elke dag dat het kan voor etappezeges gaan i.p.v. een 13e/14e/15e plek in het klassement. Groenewegen erbij voor de sprints en je hebt elke dag een troef.

Bennett is een keer 10e geworden in de Vuelta, wat qua deelnemersveld niks voorstelt t.o.v. de Tour en in Europese rondjes als Dauphiné (14e), Baskenland (11e) en Catalonië (9e) is top tien halen al lastig voor hem. De Tour is zo'n stap omhoog vergeleken met die rondjes.

Roglic heeft een uitstekende tijdrit en kan in kleine rondjes bergop aardig aanklampen en het verschil daarna redelijk beperkt houden, maar echt klimmen met de besten doet hij daar al niet. Plus zijn enige grote ronde was echt een farce qua klimmen. Hij heeft Kruijswijk amper bij kunnen staan in de Giro vorig seizoen.
21 mei 2017 12:34
Snap de hype niet zo omtrent Niermann. In mijn ogen is een ploegleider zo goed als zijn materiaal.
21 mei 2017 12:38
@krypton
De Tour is wel een stap omhoog, maar ja, als Tejay van Garderen 4e kan worden in de Tour... het is ook een ander soort ronde, qua klimwerk. Bovendien is de eerste finish bergop al in rit 5, het loont de moeite om even te proberen of je daar meekan met de besten.

Dat Roglic vorig jaar Kruijswijk amper kon bijstaan kwam door 3 of 4 valpartijen, is dat je ontgaan?
21 mei 2017 12:55
@tendam
In vlakke etappes 3 en 12 (2x), maar zonder schade en daar tussenin heeft hij 'gewoon' wel een tijdrit gewonnen maar bergop nul kunnen betekenen... Dat is echt te makkelijk dus.
21 mei 2017 14:20
@theking. Hype? = "Tijdelijke aandacht maar stelt weinig voor". Ik ( en ook anderen kennelijk) constateer echter dat als Nierman "ploegleider/coach" is TLJ succesvol koerst. Uiterst aanvallend en niet vanuit het defensief. Attractief dus. Niet blijven zitten maar initiatief nemen. Meedoen.Opvallen. De een doet meer dan een ander met hetzelfde materiaal. Het stelt dus wel degelijk wat voor en er is verschil. Geen hype dus.
21 mei 2017 15:00
@krypton
Die tijdrit won hij door de regen. Hij was echt niet goed, in de laatste bergrit kwam hij er weer 'n beetje doorheen en kon hij vrij lang bij Kruijswijk blijven.

Dat idee dat bij sommigen leeft dat als er niks te zien is er automatisch geen schade is na een valpartij vind ik nogal vreemd. Tour du Jour-niveau, zeg maar.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.