Bennett over grootse solo Froome: “Hij deed een Landis!”
foto: Sirotti
zaterdag 26 mei 2018 om 09:29

Bennett over grootse solo Froome: “Hij deed een Landis!”

George Bennett verloor gisteren in een knotsgekke koninginnenetappe naar Bardonecchia weliswaar meer dan acht minuten op een herboren Chris Froome, hij steeg in het klassement wél naar plek negen. De Nieuw-Zeelander van LottoNL-Jumbo volgt nu op 12:35 van de Brit.

Na afloop van de rit werd hem verteld dat Froome – middels een solo van tachtig kilometer – de roze trui in zijn bezit heeft, wat een hilarische reactie opleverde. “Is hij erin geslaagd weg te blijven? Jezus, hij deed een Landis!”, verwijst Bennett lachend naar Floyd Landis, die in de Tour de France van 2006 een vergelijkbare solo wist op te voeren onderweg naar Morzine.

Dit leverde de Amerikaan – die de dag daarvoor maar liefst tien(!) minuten verloor richting La Toussuire – een bonus op van liefst zes minuten op zijn naaste rivalen. Hij wist vervolgens het geel op de voorlaatste dag weer te veroveren in de tijdrit, maar moest uiteindelijk zijn Tourzege inleveren vanwege dopinggebruik.

Overigens heeft LottoNL-Jumbo op Twitter al mogelijke kou uit de lucht gehaald door de Landis-uitspraak in perspectief te plaatsen.

Over eigen prestatie: “Negende is eigenlijk een troostprijs”
Over zijn eigen presteren is Bennett op de ploegsite minder vrolijk. “Ik voelde al na de start dat ik niet super was. Op de top van de Colle delle Finestre hadden we slechts een achterstand van een halve minuut op de groep-Pinot, maar de samenwerking in de achtervolgende groep was niet goed. Ik reed zo hard mogelijk door, maar dat was wel frustrerend.”

Ondanks het mindere gevoel wist Bennett wel op te schuiven naar plek negen in het klassement. Toch zegt dit hem niet veel. “Ik kwam naar de Giro voor veel meer. Negende is eigenlijk een troostprijs. We hebben echter nog een bergrit, en misschien hebben sommige renners nog een slechte dag. Maar ik was gewoon niet goed genoeg”, is zijn eerlijke relaas.

Ondanks zijn mindere optreden, voelde Bennett dat hij onderdeel uitmaakte van een stukje wielergeschiedenis. “Al bij al was het wel een prachtige etappe om te rijden. Ik denk dat het een van die ritten is die men zich zal herinneren. Het voelde episch.”

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
26 mei 2018 09:32
Oprechte en duidelijke mening die George hier geeft. Veelzeggend.
26 mei 2018 09:36
97 procent van het peloton denkt er zo over maar niemand durft wat te zeggen. Respect voor George. Hopelijk kan hij zijn plek vasthouden vandaag of nog 1 plek stijgen.
26 mei 2018 09:36
Wat een onzin die tweet van de ploeg, hij bedoelt gewoon dat Froome een dopeur is. Hij zegt het dan ook niet lachend in de zin van hè wat leuk, maar met een cynische lach.
26 mei 2018 09:36
Mooi man, een renner die zegt wat hij denkt. Helaas is de pr afdeling van ltj er niet blij mee. Daar helpen ze renners en het geheel niet mee.
26 mei 2018 09:39
Zoals sommigen hier ook al zeiden: wat mij betreft gaat de vergelijking met Landis niet echt op. Wel wat betreft de lengte van de solo, maar niet wat betreft de opmerkelijke wederopstanding de dag nadat hij op minuten is gereden. Froome laat de afgelopen weken juist ook al zien dat hij beter en beter wordt en ook de dag ervoor was hij al de beste van de top-4.
26 mei 2018 09:40
Dat noemen ze in Vlaanderen: je eigen kak intrekken.
26 mei 2018 09:40
Ja, echt puur uit bewondering. Mijn baas vindt het ook altijd fijn om te horen als ik zeg dat hij goed leiding geeft, een echte Assad!
26 mei 2018 09:40
Ik hoop tegen beter weten in dat Froome instort en de Giro haar verdiende winnaar krijgt.
Maar ik vrees dat deze Giro de boeken in zal gaan als de Giro die werd ontsierd en gestolen door Armstrong en Postal 2.0 en in mindere mate een bovenmenselijke Yates in de eerste 2,5 weken
26 mei 2018 09:41
Na deze uitspraak en zijn mening over de start in Israël heeft Bennett er in mijn persoontje een fan bij gewonnen. Hij is qua uitspraken geen politiek correct acteur, maar eerlijk
26 mei 2018 09:42
Volgend jaar zal Tom wel in de boeken opschuiven naar plek 1.
26 mei 2018 09:44
Net alsof Tom daar dan nog blij mee kan zijn......
26 mei 2018 09:46
Dumoulin heeft gisteren zelf de giro verloren mensen, accepteer dat nou is.
Deze vergelijking zegt genoeg over Bennett, die reageert op een vraag die gesteld wordt om te provoceren. Hij heeft waarschijnlijk totaal geen weet gehad van de manier waarop Froome vooruit is kunnen blijven.
Als een renner 1 minuut pakt in een afdaling van 20km, heb je verkeerde keuzes gemaakt.
Dumoulin doet ook een Landisje? 80km solo achter iemand aanfietsen (heel af en toe een paar meter achter een kapotte Reichenbach fietsen, waarbij de voorsprong alleen maar toenam) en 5 min pakken op een achtervolgende groep van 10 renners?
Zo niet realistisch hoe het wordt weggezet.
26 mei 2018 09:53
Bennett zijnde zou ik beledigd zijn door die tweet van z'n ploeg. Wat is de PR-afdeling daar toch een dom en humorloos gebeuren. Óf je post die video en staat erachter, of je het nou met de inhoud eens bent of niet, óf je post hem niet en laat die Landis-quote achterwege. Nu beledig je niet alleen Bennett maar ook de volgers, door te veronderstellen dat ze debiel zijn.
26 mei 2018 09:59
Eens met Bazzz. Dit was gewoon een tijdrit tussen 2 renners. De rest wilde niet of kon niet en in de achtervolgende groep was er totaal geen samenwerking. Dan is de prestatie nog steeds heel bijzonder en knap maar ineens wel realistisch wat mij betreft.
26 mei 2018 10:07
Froome is een betere klimmer dan Dumoulin. Pakt dan met een versnelling 40 seconden op een zeer steile en lange klim. Vervolgens verliest Dumoulin (achteraf gezien de foute keuze) enorm veel tijd in de afdalingen door op Reichenbach te wachten, die nou ook niet echt meer in staat was net zo hard als Froome te rijden op de vlakke stukken. Buiten dat is het man tegen man tussen Dumoulin en Froome, en de slotklim rijden ze ongeveer even hard op. In zo'n scenario ontstaan gewoon grote gaten, want Dumoulin rijdt evengoed 5 minuten weg van Pozzovivo. Vervolgens gaat heel Nederland hier en op twitter de slechte verliezer uithangen en doen alsof Froome gister even een bloedzak heeft gebruikt. Dan ben je echt een kinderachtig slechte verliezer.
26 mei 2018 10:08
Mensen die beweren dat de groep Pinot, TD, lopez en carapaz niet doorgereden hebben zouden echt hun ogen moeten controleren. De groep pozzovivo werd op minuten gezet, daar werd ook gereden en was veel groter.
26 mei 2018 10:13
@BoomHoogerland, die groep reed zeker hard door maar dat was vooral het solo werk van Dumoulin. Dus de prestatie van Dumoulin is net zo knap als Froome. Enig verschil is dat Froome een stuk sneller daalde. Alleen dat hebben we ook al eens eerder van hem gezien. Overigens is dat wel extra knap als je ziet hoe hij op zijn fiets zit en ook bedenkt dat hij al 2x knullig gevallen is deze Giro.
26 mei 2018 10:14
Is één simpele oplossing voor: openbaar de gegevens van de race. Dan weet je hoe hard er is gefietst.
26 mei 2018 10:15
Voeg 1 kiwi toe aan een pot boerenjongens en het smaakt meteen een stuk beter.
26 mei 2018 10:17
@Boom
Ik denk eerder dat jij problemen hebt met je ogen. Tijdens de beelden was duidelijk te zien dat het Dumoulin tegen Froome was en die beelden liegen niet, of zijn die beelden ook gemanipuleerd?
De groep daarachter werd ingezet door Pozzovivo en Benett (die al aangaf erg slecht te zijn). Beiden zijn niet echt hardrijders.
Zoals je zag, hielden zij het lang op ongeveer 1 minuut, maar bergop werd dat in een snel tempo meer, omdat zij bergop die dag gewoon een stuk minder waren.
26 mei 2018 10:24
@Thijs

Ik heb het niet over bloedzakken....

Mijn vermoeden ia dat Froome al sinds zijn overstap naar Sky (net als vele anderen) structureel misbruik maakt van TUE's om aan zijn marginal gains te komen, en ik sluit ook niet uit dat hij zichzelf structureel pico-doseringen (dus niet micro) van een en ander spul dat op de dope lijst staat toedient.

De stap van zijn transformatie van top 60 in een grote ronde (niveau Bouwman ongeveer) van voor zijn overstap naar Sky naar volledige dominantie in de grote ronden nu is gewoon te ongeloofwaardig.
Tel daarbij zijn positieve Salbutamol plas en enkele uitzonderlijke prestaties bij op en dan is het allemaal gewoon te ongeloofwaardig....

Of je moet echt heel erg naief in het leven staan wat ik overigens niemand kwalijk neem....
26 mei 2018 10:28
Zag het interview gisteravond al op de Facebook van TLJ. Vond het op zich wel grappig dat de PR-afdeling zoiets er ongecensureerd op zet, maar inmiddels vond iemand het toch teveel op een beschuldiging lijken en heeft diezelfde PR-afdeling wat proberen te repareren.
26 mei 2018 10:37
Ik vond het eerder wat weghebben van Rasmussen in 2007.
26 mei 2018 10:39
@ Wielerfan
Als je zo redeneert, is de grote stap/verandering van Dumoulin van tijdrijder naar één van de beste klimmers niet ook heel verdacht dan.
Op die manier kan je bijna iedereen wel verdenken. Volgens mij speelt bij Froome talent, groei en de mogelijkheid van SKY om alles tot in de puntjes te kunnen voorbereiden vanwege hun budget een veel belangrijkere rol
26 mei 2018 10:41
@HF

Waarschijnlijk door alle reacties onder het bericht, die waren niet mals.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.