Bennett vloert sterke Van Aert in Critérium du Dauphiné

Door , dinsdag 11 juni 2019 om 16:48
Bennett vloert sterke Van Aert in Critérium du Dauphiné

foto: Cor Vos

De derde etappe van het Critérium du Dauphiné is gewonnen door Sam Bennett. De Ier van BORA-hansgrohe wist zijn status als topfavoriet waar te maken, door met gemak de sprint te winnen. Wout van Aert finishte namens Jumbo-Visma knap als tweede.

Startplaats Le-Puy-en-Velay is een bijzonder plek voor de Nederlandse wielerliefhebber. Bauke Mollema wist hier twee jaar geleden namelijk zijn eerste en (tot nu toe) enige Touretappe te winnen. Om 12.30 uur vertrokken de 145 overgebleven coureurs – overigens zonder Mollema – naar Riom, waar de finishboog was opgezet. Daar konden we een massasprint verwachten, gezien het relatief vlakke parcours.

Dylan Teuns straalt in de gele leiderstrui – foto: Cor Vos

Berhane en Pacher vinden elkaar 
Regen, regen en nog eens regen… De weergoden waren de renners opnieuw niet gunstig gezind, maar Natnael Berhane (Cofidis) en Quentin Pachter (Vital Concept-B&B Hotels) lieten zich niet afschrikken. De twee dappere vluchters reden lange tijd voor het peloton uit, dat werd aangevoerd door Bahrain Merida. Juist, de ploeg van leider Dylan Teuns. Hierdoor bleef de voorsprong van Berhane en Pacher beperkt tot drie minuten.

Kortom: het was vechten tegen de bierkaai voor de twee vluchters. Helemaal omdat Bahrain Merida hulp kreeg van BORA-hansgrohe en Arkéa-Samsic, de ploegen van Sam Bennett en André Greipel. Hierdoor daalde de voorsprong zienderogen, waardoor Berhane en Pacher op vijftien kilometer van de streep werden ingerekend. Het woord was aan de sprintersploegen, maar ook de klassementsrenners wilden van voren zitten.

Pacher en Berhane rijden lange tijd vooruit – foto: Cor Vos

Bennett sprint naar de zege, Van Aert pakt de puntentrui
Hierdoor steeg de nervositeit in het peloton, wat niet zonder gevolgen bleef. Zo kwakte Ruben Guerreiro tegen het asfalt, waardoor de Portugees van Katusha-Alpecin moest opgeven. Ondertussen werd het tempo opgevoerd door de sprintersploegen. In de laatste kilometer was er een hoop geduw en getrek, maar de sprint was rechttoe-rechtaan.

Topfavoriet Bennett werd ideaal gepiloteerd door zijn ploeggenoot Shane Archbold, waardoor de Ier met gemak wist te winnen. Van Aert was de verrassende nummer twee, voor de Italiaan Davide Ballerini. Hierdoor mag Van Aert zich de nieuwe leider in het puntenklassement noemen. Teuns kende onderweg geen problemen en blijft in het bezit van de leiderstrui.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.