Benoot over Tourvorm Van Aert: “Voorbije weken progressie gemaakt, maar niet op niveau van vorig jaar”
Benoot (r) en Vingegaard in de Tour van 2023 - foto: Cor Vos
maandag 24 juni 2024 om 09:05

Benoot over Tourvorm Van Aert: “Voorbije weken progressie gemaakt, maar niet op niveau van vorig jaar”

In welke vorm zal Jonas Vingegaard zaterdag aan de start staan van Tour de France? Het blijft voorlopig een vraagteken. Ook bij Visma | Lease a Bike weten ze niet exact hoe goed de Deen zal zijn, volgens Tiesj Benoot. “Ik ben er honderd procent zeker van dat niemand van de ploeg geld durft inzetten op het feit dat Jonas het podium zal halen”, zei de Belg in gesprek met Het Laatste Nieuws.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Benoot was onlangs samen met onder meer Jonas Vingegaard en Wout van Aert op hoogtestage in Tignes. De twee speerpunten van Visma | Lease a Bike kwamen dit voorjaar zwaar ten val, waarna voor beiden een lange revalidatie volgde. “Ik durf niet voorspellen hoe goed ze zijn”, aldus Benoot. “Wout en Jonas zelf ook niet. Elke atleet die uit een blessure komt, is onzeker. Pas na het eerste weekend zullen we kunnen inschatten hoe goed ze zijn.”

Het idee dat Visma | Lease a Bike de concurrentie zou willen doen geloven dat Vingegaard en Van Aert minder goed zijn dan ze daadwerkelijk zijn, vindt Benoot lachwekkend. “Dat is toch grappig? Als je zegt dat je goed bent, vinden ze dat je arrogant bent of een dikke nek hebt. Als je zegt dat je de underdog bent en de favorieten elders rijden, vinden ze dat je met zand strooit of verstoppertje speelt… Dat we als ploeg bewust mist zouden spuien, dat geloof je toch zelf niet?”

Benoot verwijst naar het optreden van Wout van Aert in de Ronde van Noorwegen. Van Aert sprintte daar naar een derde en vierde plek, maar moest in de lastigere ritten passen. “Daar was hij gewoon zichzelf niet. (…) Niet op het niveau dat hij normaal kan halen. Wout heeft de voorbije weken progressie gemaakt, maar staat niet op het niveau van vorig jaar en zeker niet op dat van twee jaar geleden.”

“Weet enkel dat Jorgenson zeer goed rijdt”
Hoe Vingegaard ervoor staat, kan Benoot ook niet zeggen. Hij heeft werkelijk geen idee. “Die heeft niet meer gekoerst sinds de Ronde van het Baskenland en lag tussendoor twee weken in het ziekenhuis. Ook al voelt hij zich goed op training, hij en de ploeg zijn onzeker. Vergeet ook het mentale aspect niet, Jonas weet niet hoe hij zich in het peloton zal gedragen.”

Hij rijdt de Tour omdat de ploegleiding denkt dat er een kans bestaat dat hij top kan zijn. Maar ik ben er honderd procent zeker van dat niemand van de ploeg geld durft inzetten op het feit dat Jonas het podium zal halen. Wat ze wel hopen, maar niet weten. Ik weet enkel dat Matteo (Jorgenson, red.) zeer goed rijdt. Die is na de Dauphiné nog gegroeid, maar is dat voldoende om mee te doen met Pogacar, laat staan hem te kloppen… Pogacar won de Giro al spelenderwijs. Het is overduidelijk dat UAE topfavoriet is om de Tour te winnen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.