Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche
foto: Strade Bianche
zaterdag 3 maart 2018 om 15:46

Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche

Tiesj Benoot heeft in barre weersomstandigheden de Strade Bianche naar zijn hand gezet. De Belg van Lotto Soudal reed in de laatste twintig kilometer het gat dicht op de koplopers Wout van Aert en Romain Bardet en liet ze vervolgens op één van de laatste sectoren van de dag gebroken achter. Voor Benoot is het zijn eerste profzege.

Er werd spektakel verwacht in de Strade Bianche en dat kwam er direct in de meest romantische koers op de UCI-kalender. In de Toscaanse modder scheidde zich al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van zeventig man af van de rest van het peloton; het was koers. De schade werd gerepareerd en een vroege vlucht ging er vandoor, maar de toon was gezet. In de vroege vlucht zaten tien renners, met daarbij Sepp Kuss namens LottoNL-Jumbo, maar ook Pierre Latour en Victor Campenaerts. Vier minuten kregen de tien maximaal, maar de voorsprong slonk snel door een op hol geslagen peloton, waar de favorieten al vroeg in de koers uit hun hok kwamen.

Favorieten luiden al vroeg de finale in
Toen er nog zestig kilometers te rijden waren, staken de favorieten de lont in het kruitvat. Valverde, Van Aert, Kwiatkowski, Kragh Andersen, Power, Kung en Oss voegden zich bij de laatst overgebleven renners uit de kopgroep: Latour, Rojas en Madouas. Op dat moment begonnen aan het begin van de achtste sector ook de benen te kriebelen van de overige favorieten. Een groep van rond de twintig man ging op jacht naar de groep der favorieten, waar Van Aert gas aan het geven was om voorop te blijven. Hij kon echter niet voorkomen dat een hergroepering volgde, maar ging er vervolgens samen met Romain Bardet vandoor. De twee renners werkten goed samen en wisten hun voorsprong uit te bouwen tot meer dan één minuut met nog dertig kilometer te rijden.

Benoot stoomt door
Achter Van Aert en Bardet keken de topfavorieten elkaar aan en de Belgen Pieter Serry en Tiesj Benoot gingen in de achtervolging op de twee koplopers. Achter de twee Belgen reden ook nog de jonge Robert Power en veteraan Giovanni Visconti. De voorsprong van Van Aert en Bardet slonk en Benoot reed er op de negende sector in één haal naartoe. Ondertussen sloten Power en Visconti aan bij Serry met nog vijftien kilometer te gaan, en even later ook Valverde.

Benoot kwam bij Van Aert en Bardet even op adem, maar reed er vervolgens hard bij weg. Met nog tien kilometer te gaan was het duidelijk dat de Belg van Lotto Soudal de zege op zou eisen. Het gat dat hij sloeg was al gauw twintig seconden op het verslagen ex-kopduo, dat strijdend ten onder ging. Uiteindelijk boekte Benoot met veertig seconden voorsprong zijn eerste profzege in het historische centrum van Siena, voor Bardet en Van Aert.

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 8
3 maart 2018 15:47
Apocalyptiesj !
3 maart 2018 15:49
Mooie koers en een bijzonder podium. Iemand die voor het eerst wint, voor een klimgeit en een crosser.
3 maart 2018 15:49
Wout Van Aert is niet alleen de beste veldrijder ter wereld, het is EEN BEEST!!!
Wat denken jullie daarvan, @AZH, TeamNL, Baika-Baika, Ah-ja,...en kompanen??? Het beest wat onderschat??? @ Frits des jeux, die smalle top van het veldrijden blijkt dan toch maar top hee...
3 maart 2018 15:49
Nou wout...dan doet mathieu een keertje niet mee en dan win je nog niet

*dit is als humor bedoeld mensen, dont lose your shit*
3 maart 2018 15:49
Mooi man! Werkelijk iedereen hing in de wielen van Sagan, Valverde en Kwiat. Tiesj zag het en ging op pad.

Ook lekker voor Lotto-Soudal. Twee jaar geleden anders gaan koersen in 'klassiekers'. Eindelijk loon naar werken.

Wel een vreemde wedstrijd als de favorieten het af laten weten.

@migueleon
Was WvA goed of Sagan etc slecht?
3 maart 2018 15:50
Wow, knappe prestatie van de top 3.
Voor mij iig onverwacht goed van v Aert. Chapeau!!
3 maart 2018 15:50
Benoot knap valverde veruit sterkste maja afwachten
3 maart 2018 15:50
Ik denk dat we kunnen concluderen dat de wildcard terecht was.
3 maart 2018 15:50
Nu weten alle VanAert-haters ook waarom hij op de persconferentie tussen Kwiatkofski en Sagan stond en waarom hij al drie jaar op rij Van der Poel klopt op het wk volkssport. Groots!
3 maart 2018 15:51
Twee 23 jarige Vlamingen op het podium. Twee top talenten. Eentje fiets in de winter in het weekend een uurtje met wat vriendjes in het bos en op het veld. Geen serieuze koers dit. Of wordt dat veldrijden onderschat ?
3 maart 2018 15:51
Van mij mag die lijn van nieuwe winnaars van de grote koersen zich het hele jaar wel doortrekken. De eerste 3 in koers zijn degenen die het meeste lef getoond hebben.
3 maart 2018 15:51
Zo zie je maar. Een grote verscheidenheid aan renners kan deze wedstrijd winnen. Toch wel een erg mooie koers vandaag.
3 maart 2018 15:51
Bij van Aert ging het kaarsje toch uit de laatste kilometers. Maar zeer knap gereden!

Schitterende koers!
3 maart 2018 15:51
Schitterende koers! En Wout van Aert snoert de haters wel de mond. Heeft prachtig de wedstrijd gekleurd.
3 maart 2018 15:51
@inspector
Veruit de sterkste wint vandaag.
3 maart 2018 15:52
Benoot groots gewonnen! Mooi die dikke laag leem die hij met zich meezuilde. Een zeer goede Van Aert gezien en Bardet al vroeg in puike vorm.
3 maart 2018 15:53
Wat een prachtige koers. Deze wedstrijd is een sieraad voor de wielersport.
3 maart 2018 15:53
Geweldige overwinning voor Benoot!
3 maart 2018 15:53
Geen Nederlanders in de top 20 ?
3 maart 2018 15:54
Ferm Tiesj
Ferm Wout en ook dikke prestatie van Bardet.
Mocht Valverde niet steeds een wiel nodig hebben om achter te kunnen zitten.wint die altijd.
3 maart 2018 15:54
@miguelon,
Ja, ik had Wout van Aert onderschat. Dit is echt boven mijn verwachting, dat hij zo lang meekan en zelfs de forcing voert.
3 maart 2018 15:55
Prachtige wedstrijd, goed om te zien dat koersen beloond wordt. De top-3 verdient een groot compliment, stuk voor stuk.
3 maart 2018 15:55
Heerlijke koers. Respect voor Benoot, Bardet, WvA, Valverde en Power. Geweldig gereden. Bora heeft het wel echt af laten weten. Sagan leek prima in vorm als je ziet hoe hij finished, als je dan een keer 3 man om je heen hebt laat het dan niet oplopen tot 2 minuten. Ongelofelijk slecht maar misschien moet Sagan nog ff wennen dat hij hulp heeft in de finale.
3 maart 2018 15:56
Mooie koers. Benoot verdiende te winnen en deed dat.
Van Aert sterk in zo'n veld. Ben niet verrast daardoor. Van der Poel en Van Aert steken er in het veld zo ver bovenuit dat het duidelijk is dat ze in andere disciplines ook goed meekunnen (weg, mountainbike, whatever, zet ze op de baan en ze doen nog leuk mee).

Mag toch niet verrassend zijn als je ziet dat mindere veldrijders als Stybar (ook meermaals WK) en Boom ook wel wat op de weg kunnen. Van Aert is een klasse hoger dan die twee
3 maart 2018 15:56
Prachtig pravhtig prachtig. Smullen weer.

Aub volgend jaar vanaf 100km te gaan!
1 2 3 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.