Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche
foto: Strade Bianche
zaterdag 3 maart 2018 om 15:46

Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche

Tiesj Benoot heeft in barre weersomstandigheden de Strade Bianche naar zijn hand gezet. De Belg van Lotto Soudal reed in de laatste twintig kilometer het gat dicht op de koplopers Wout van Aert en Romain Bardet en liet ze vervolgens op één van de laatste sectoren van de dag gebroken achter. Voor Benoot is het zijn eerste profzege.

Er werd spektakel verwacht in de Strade Bianche en dat kwam er direct in de meest romantische koers op de UCI-kalender. In de Toscaanse modder scheidde zich al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van zeventig man af van de rest van het peloton; het was koers. De schade werd gerepareerd en een vroege vlucht ging er vandoor, maar de toon was gezet. In de vroege vlucht zaten tien renners, met daarbij Sepp Kuss namens LottoNL-Jumbo, maar ook Pierre Latour en Victor Campenaerts. Vier minuten kregen de tien maximaal, maar de voorsprong slonk snel door een op hol geslagen peloton, waar de favorieten al vroeg in de koers uit hun hok kwamen.

Favorieten luiden al vroeg de finale in
Toen er nog zestig kilometers te rijden waren, staken de favorieten de lont in het kruitvat. Valverde, Van Aert, Kwiatkowski, Kragh Andersen, Power, Kung en Oss voegden zich bij de laatst overgebleven renners uit de kopgroep: Latour, Rojas en Madouas. Op dat moment begonnen aan het begin van de achtste sector ook de benen te kriebelen van de overige favorieten. Een groep van rond de twintig man ging op jacht naar de groep der favorieten, waar Van Aert gas aan het geven was om voorop te blijven. Hij kon echter niet voorkomen dat een hergroepering volgde, maar ging er vervolgens samen met Romain Bardet vandoor. De twee renners werkten goed samen en wisten hun voorsprong uit te bouwen tot meer dan één minuut met nog dertig kilometer te rijden.

Benoot stoomt door
Achter Van Aert en Bardet keken de topfavorieten elkaar aan en de Belgen Pieter Serry en Tiesj Benoot gingen in de achtervolging op de twee koplopers. Achter de twee Belgen reden ook nog de jonge Robert Power en veteraan Giovanni Visconti. De voorsprong van Van Aert en Bardet slonk en Benoot reed er op de negende sector in één haal naartoe. Ondertussen sloten Power en Visconti aan bij Serry met nog vijftien kilometer te gaan, en even later ook Valverde.

Benoot kwam bij Van Aert en Bardet even op adem, maar reed er vervolgens hard bij weg. Met nog tien kilometer te gaan was het duidelijk dat de Belg van Lotto Soudal de zege op zou eisen. Het gat dat hij sloeg was al gauw twintig seconden op het verslagen ex-kopduo, dat strijdend ten onder ging. Uiteindelijk boekte Benoot met veertig seconden voorsprong zijn eerste profzege in het historische centrum van Siena, voor Bardet en Van Aert.

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
3 maart 2018 15:56
Ik ben benieuwd waar Dumoulin is gefinisht. Toch een stukje minder dan afgelopen jaar.
3 maart 2018 15:56
Wout zet een fantastische prestatie neer en laat zien dat veldrijders meer inhoud hebben, maakte de koers maar tank was leeg op 20km voor het eind helaas.
@mtb miquelon
Stop eens met dat moddergooien, hebben de coureurs geen tijd voor en echte sporters haten anderen niet, kritiek staat los van haten geliefde zuiderburen.
3 maart 2018 15:57
En dan draait van Aert al die wintermaanden al mee. Sagan zal hem wel kennen na vandaag.
3 maart 2018 15:57
Straffe stoot van Tiesj. Petje af voor WvA - man man man.

En wat is dit een heerlijke wedstrijd, jammer dat de camera’s er niet eerder bijzijn maar het was vanaf moment inschakeling koers! Man tegen man
3 maart 2018 15:57
@TeamNL, jaja, jongen en op het WK? Zelfde vraag maar dan met MVDP ipv Sagan zeker? Wanneer zal het belletje rinkelen?
3 maart 2018 15:57
Zal de van Aert hype na vandaag weer als een kaarsje uitgaan? Of krijgt zijn team nog een keer ergens op het laatst een extra wildcard.

Heeft leuk gereden vandaag. Maar blijf een "wat als" sport. Dus ben niet altijd van de beste wint.

Maar om heb nu helemaal de hemel in te prijzen. Nee, kan wel het wk winnen maar daarmee ben je nog niet de beste veldrijder
3 maart 2018 15:57
En nu op Eurosport Live de Ster van Zwolle !
3 maart 2018 15:57
Veldrijden wordt niet zozeer onderschat maar de laatste jaren er simpelweg 2 gewezen en supertalentvolle wegrenners rond waarvan de eerste nu serieus geworden is. Stybar en Boom zijn vergelijkbare gevallen.
3 maart 2018 15:57
Dumoulin ... Reed die mee ?
3 maart 2018 15:57
Gefeliciteerd Vlaanderen, 2 renners om fier op te zijn. Ik heb echt genoten, een koersdag als deze hangt niet af persoonlijke voorkeuren.
3 maart 2018 15:58
Inderdaad, de top3 verdiend op podium. Klasse en attractief.
En zoals verwacht Dumoulin niet zo goed als vorig jaar rond deze tijd.

Jammer dat MvdP niet meedeed, die had hier grote kans op winst gehad. :-)
3 maart 2018 15:58
Sterk staaltje van Tiesj!
Sagan en Kwiat die het voor zichzelf verpesten.
@miguelon doe maar normaal, nergens voor nodig..
3 maart 2018 15:58
Van waar kwam Sagan nog ? Amai, als hij nog pech heeft gehad, zoals Nys vermoedde, is hij toch dik in orde.
3 maart 2018 15:59
Prachtige koers en een prachtige winnaar! Ik maak een hele diepe buiging voor meneer Benoot.
3 maart 2018 15:59
Zie dit MvdP nog niet doen
3 maart 2018 15:59
En nu mag Benoot mikken op de witte trui in de Tour.
3 maart 2018 16:00
Wat een demonstratie van twee jonge Vlamingen en voor Wout is het nog maar zijn tweede voorjaarsklassieker. Ik had iets groots verwacht, maar het is al bezig !
3 maart 2018 16:01
Heel mooi. Als Nederlander moet ik stellen dat MvdP de verliezer van de dag is. Hier reden de grote mannen. Hier (en in de RVV, PR enz.) zet je stappen naar grootsheid. Hopelijk komt hij snel tot dat inzicht.
3 maart 2018 16:01
Wauw die Tiesj Benoot, die zien wij nog vaker terug bij de beste 10.
3 maart 2018 16:01
Wout van Aert,

Dat hij nog überhaupt nog zo fris zit. Met het veldritdseizoen nog in de benen.

Verdacht?
3 maart 2018 16:01
Komt dat nu door het weer, deze uitslag?

Je verwacht Sagan, Kwiatkowski, van Avermaet, Vanmarcke, Gilbert....

Prachtige winnaar en een groot talent. Maar die Bardet had ik hier echt niet verwacht. Sterker nog, ik wist niet eens dat hij meedeed (zal wel bij PN zijn)
3 maart 2018 16:03
Mooie koers! Ook een superknappe prestatie van Power, die wordt toch wel een beetje vergeten in bovenstaande reacties. Ben benieuwd naar WvA in de langere koersen, ik denk dat dat nog een jaartje duurt
3 maart 2018 16:03
@ rossini
Vdp is een wereldburger, ontdekt graag andere continenten en laat een paar honderd man achter zich vandaag, Hageland vergeten?
@beni
Beetje domme suggestie, na elke koers nemen de renners een douche en lijken iets frisser dan de gem beeldbuiskijker. Hoe meer je fietst, hoe minder moe je wordt.
3 maart 2018 16:03
@haanaf
Komt deels ook doordat veel van die namen zaten te staren en niet te fietsen.
3 maart 2018 16:03
In zijn eentje 40 seconden toegereden op Van Aert en Bardet en in zijn eentje er 40 seconden van weg gereden. Fantastiesj. Van Aert en Bardet beloond met het podium voor hun gewaagde aanval. Geen idee of WvA deze winter überhaupt terugkeert naar het veld of zich gewoon eens deftig voorbereid op het wegseizoen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.