Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche
foto: Strade Bianche
zaterdag 3 maart 2018 om 15:46

Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche

Tiesj Benoot heeft in barre weersomstandigheden de Strade Bianche naar zijn hand gezet. De Belg van Lotto Soudal reed in de laatste twintig kilometer het gat dicht op de koplopers Wout van Aert en Romain Bardet en liet ze vervolgens op één van de laatste sectoren van de dag gebroken achter. Voor Benoot is het zijn eerste profzege.

Er werd spektakel verwacht in de Strade Bianche en dat kwam er direct in de meest romantische koers op de UCI-kalender. In de Toscaanse modder scheidde zich al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van zeventig man af van de rest van het peloton; het was koers. De schade werd gerepareerd en een vroege vlucht ging er vandoor, maar de toon was gezet. In de vroege vlucht zaten tien renners, met daarbij Sepp Kuss namens LottoNL-Jumbo, maar ook Pierre Latour en Victor Campenaerts. Vier minuten kregen de tien maximaal, maar de voorsprong slonk snel door een op hol geslagen peloton, waar de favorieten al vroeg in de koers uit hun hok kwamen.

Favorieten luiden al vroeg de finale in
Toen er nog zestig kilometers te rijden waren, staken de favorieten de lont in het kruitvat. Valverde, Van Aert, Kwiatkowski, Kragh Andersen, Power, Kung en Oss voegden zich bij de laatst overgebleven renners uit de kopgroep: Latour, Rojas en Madouas. Op dat moment begonnen aan het begin van de achtste sector ook de benen te kriebelen van de overige favorieten. Een groep van rond de twintig man ging op jacht naar de groep der favorieten, waar Van Aert gas aan het geven was om voorop te blijven. Hij kon echter niet voorkomen dat een hergroepering volgde, maar ging er vervolgens samen met Romain Bardet vandoor. De twee renners werkten goed samen en wisten hun voorsprong uit te bouwen tot meer dan één minuut met nog dertig kilometer te rijden.

Benoot stoomt door
Achter Van Aert en Bardet keken de topfavorieten elkaar aan en de Belgen Pieter Serry en Tiesj Benoot gingen in de achtervolging op de twee koplopers. Achter de twee Belgen reden ook nog de jonge Robert Power en veteraan Giovanni Visconti. De voorsprong van Van Aert en Bardet slonk en Benoot reed er op de negende sector in één haal naartoe. Ondertussen sloten Power en Visconti aan bij Serry met nog vijftien kilometer te gaan, en even later ook Valverde.

Benoot kwam bij Van Aert en Bardet even op adem, maar reed er vervolgens hard bij weg. Met nog tien kilometer te gaan was het duidelijk dat de Belg van Lotto Soudal de zege op zou eisen. Het gat dat hij sloeg was al gauw twintig seconden op het verslagen ex-kopduo, dat strijdend ten onder ging. Uiteindelijk boekte Benoot met veertig seconden voorsprong zijn eerste profzege in het historische centrum van Siena, voor Bardet en Van Aert.

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
3 maart 2018 16:03
Prachtig podium! Benoot indrukwekkend, Bardet en Van Aert ook heel sterk. Mooie eerlijke strijd en de besmeurde kinnebakkes van Tiesj als beklijvend souvenir.
3 maart 2018 16:04
Van Aert inderdaad een beest. Ben als Nederlander wel jaloers op het Vlaamse klassiekertalent. Gelukkig hebben wij weer op andere terreinen toppers.

We kunnen ook weer concluderen dat de Strade Bianche-populariteit niet een 'hype' is maar een geweldige koers. Dit soort heroïsche wedstrijden, met afgepeigerde en met modder besmeurde renners, hier kijken we toch allemaal wielrennen voor.

En wat hoop ik dat Mathieu meekijkt en wat inspiratie opdoet... vanuit Nieuw-Zeeland waar hij een derderangs mountainbike koers rijdt.
3 maart 2018 16:04
Vraag blijft natuurlijk wel hoe hard van Aert nog meegaat wanneer het wat warmer wordt, er dikke stukken asfalt tussen de klimmen liggen waar hij zichzelf moet redden tussen verschillende combines en de koersen nog een leuke 50-60 km langer zijn,..

Dat kaarsje gaat ergens uit, ik zou hem zijnde echt uitkijken voor de gezondheid en de man met hamer.
3 maart 2018 16:06
Benoot, Van Aert, Valverde, Power: de toekomst ziet er mooi uit!
3 maart 2018 16:08
Verdiende winnaar, al heb ik wel een hele tijd zitten wachten op het moment dat de groten uit hun slof zouden gaan schieten. Maar dat kwam maar niet. Verrassend vond ik vooral Bardet. Het was met deze omstandigheden meer een Vlaamse koers dan een Italiaanse koers en Bardet verwacht ik dan niet. De grote mannen voor de koersen in april nog niet op 100% bezig denk ik. Met kou en regen heb ik het idee dat zij dan ook wat eerder laten lopen. Daar valt nu nog van te profiteren. Straks niet meer.
3 maart 2018 16:11
Fantastische top 3 !
3 maart 2018 16:12
Een prachtige dag
1. Een jonkie die op zn flandriens gaat winne
2. Een rondeman die de klassiekers eer aan doet.
3. Ja.. klasse klasse heel mooi
3 maart 2018 16:12
Quick-Step weet nergens vandaag. Dit in tegenstelling tot de vorige jaren waarbij ze de voorjaarsklassiekers telkens kleur gaven
3 maart 2018 16:15
Mooie wedstrijd. Als Van Aert derde al kan worden dan kan Mathieu zeker top 3 rijden of winnen, spijtig dat hij niet meedoet. En dan Tiesj, wat een verrassing.
3 maart 2018 16:16
Prachtige prestatie van Benoot, verreweg de beste vandaag. Van Aert ook klasse gereden.
@miquelon
32 zeges in één jaar, Mvdp is gewoon de beste veldrijder, kan geen twijfel over bestaan.
3 maart 2018 16:16
@grootverzet: De grote jongens hadden allemaal al een paar figuurlijke jasjes uitgedaan voor de koers op antenne kwam. Wat we zagen was een finale met bijna enkel nog de grote jongens. Kijk maar wie er allemaal al af was toen. Er zat bij de meeste niet veel meer op in dit weer en op dit zware parcours. Hulde voor de mannen van het podium, die vandaag duidelijk de sterkste 3 in koers waren.
3 maart 2018 16:17
Bardet bewijst hier wederom zijn klasse. Een echt karaktermannetje. Heeft goed overwinterd. En over de inhoud van Van Aert maak ik mij geen zorgen. Als je dit in je eerste Strada kan, ligt er een meer dan behoorlijk cilinderblok in. Hij laat het hier zien, van Van der Poel is het echt maar afwachten of hij hier ook tot zoiets moois in staat is.
3 maart 2018 16:18
Werner Franke
Deze winter? Dan gaat ie iig met de armpjes omhoog over de finish.. waar die ook mag liggen.
3 maart 2018 16:18
Wat een baas die Van Aert, diepe buiging. Ik zie Mathieu dit, op dit moment, eerlijk gezegd niet doen.

Hij zag er wel echt gesloopt uit aan de finish. Dit kan allesbehalve goed zijn voor de komende weken. Die andere mannen zijn nog super fris en worden hier beter van, terwijl Van Aert dat natuurlijk niet is. Tegen Parijs-Roubaix kan het kaarsje zo wel eens helemaal uitgaan.

Benieuwd ook of diegene die gisteren stuitend hard ongelijk hadden, mans genoeg zijn om dit toe te geven.
3 maart 2018 16:19
Ik ga het zeggen, vergeet vdp maar even met de bespiegelingen tov deze van Aert. Dit is zo indrukwekkend, moet nog maar zien of Mathieu dat net zo kan in zijn 1e keer proberen.
3 maart 2018 16:19
Typisch ook dat Benoot net deze koers wint, hij weet niet echt wat nu juist zijn sterkte is. Dat zal na vandaag na een wedstrijd die tussen Vlaamse en Waalse klassiekers gesitueerd wordt én bovenaan een podium met achter hem een potentiële Tourwinnaar en een wereldkampioen veldrijden...
Tjah dan word je natuurlijk niet zo veel wijzer betreffende je specifieke kwaliteiten...
3 maart 2018 16:19
Wat een fantastische open en harde koers en een geweldig podium!!! Benoot zo verdiend winnaar en Bardet met zijn dunne lijfje voor mij ook een grote verassing. En van Aert...wauw!
3 maart 2018 16:21
Prachtige Strade gezien. Alweer! Op de een of andere manier lokken de Sterrati altijd strijd uit.
En zij die deze rit tactisch pogen te benaderen, winnen hem niet. En dat was met de enorme hoeveelheid toppers dit jaar dus helaas wel het geval.

Met alle respect voor de fantastisch en met hart en ziel gereden Van Aert, en in feite de hele top drie, hij heeft zichzelf vooral zo kunnen etaleren door het massaal tactisch falen van Sagan, Kwiat, in mindere mate Valverde, Gilbert, GvA, en anderen.

Uiteraard doet dat er niet toe, de top drie heeft in deze epische omstandigheden wel durven doorpakken en kregen gelukkig loon naar werken!

Over de regie en uitzending:
1/ vanaf de start uitzenden!
2/ pleur op met die veel te dicht op de renners rijdende camera motards
3/ Meer camera's in Siena!
4/ Meer shots vanuit de lucht! Wat een landschap.
3 maart 2018 16:21
@denise
Het is een andere sport met andere waardeverhouding. Als Mathieu hier kon winnen, dan zou Schurter volgens jou hier ook kunnen winnen?
3 maart 2018 16:21
Mijn bescheiden mening is dat dit een atypische strade bianche editie was
om maar een paar namen te noemen die niet echt hebben meegedaan

Van Avermaet, Kwiat, Sagan, Dumoulin, Gilbert, .... WAAR ZATEN DIE ALS HET ER ECHT TOE DEED?
Neem dit niet verkeerd, al deze namen zijn toppers in deze koningsklasse van de sport (das een persoonlijke mening) maar dat gegeven en een heel verassende top tien maakt dat je deze editie nog niet voor een tiende zou kunnen geschreven hebben
Maar ik denk ook dat dit een witte raaf zal blijken voor de rest van het voorjaar
Wel congrats aan Van Aert, maar ook hij heeft ergens profijt kunnen halen in het voor mij lijkende niet geinteresserd zijn van de "toppers" vandaag
3 maart 2018 16:23
@ inspector

Andere wedstrijd gezien?. Benoot veruit de sterkste en nee ik ben geen Belg. Was vorige week ook al goed.
3 maart 2018 16:24
Van Aert gaat net zolang mee natuurlijk als vdp, het jaarrond en heeft aan die enkele stukken dikke asfalt net zoveel last als anderen, de man met de hamer is meestal mr hongerklop, wie weet ook vandaag want tijd om te eten is er niet tijdens een cross en zal vandaag voor velen ook een probleem zijn geweest, regen en kou vreet energie. Wout had minste moeite met de zandstroken dus graag meer van dit soort koersen ipv twee keer poef.
Dat kenners alweer beweren dat Mathieu dit niet gekend had in een veld waar de top zich in deze omstandigheden spaarde, tja..
3 maart 2018 16:26
Fier op onze zuiderburen. Dat belooft veel goeds voor de toekomst.
3 maart 2018 16:27
@FIBEPO: niet geinteresserd zijn van de “toppers”? HAHAHAHAHA, geloof je dat zelf eigenlijk?
3 maart 2018 16:27
Atypisch of niet. Die mannen zijn er gewoon op waarde afgereden. Beetje vreemd om in dit geval over een witte raaf te spreken, als je zo’n fraaie overwinning binnen stoempt. Valverde en Stybar staan toch niet voor niets in de top tien.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.