Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche
foto: Strade Bianche
zaterdag 3 maart 2018 om 15:46

Benoot soleert naar eerste profzege in modderige Strade Bianche

Tiesj Benoot heeft in barre weersomstandigheden de Strade Bianche naar zijn hand gezet. De Belg van Lotto Soudal reed in de laatste twintig kilometer het gat dicht op de koplopers Wout van Aert en Romain Bardet en liet ze vervolgens op één van de laatste sectoren van de dag gebroken achter. Voor Benoot is het zijn eerste profzege.

Er werd spektakel verwacht in de Strade Bianche en dat kwam er direct in de meest romantische koers op de UCI-kalender. In de Toscaanse modder scheidde zich al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van zeventig man af van de rest van het peloton; het was koers. De schade werd gerepareerd en een vroege vlucht ging er vandoor, maar de toon was gezet. In de vroege vlucht zaten tien renners, met daarbij Sepp Kuss namens LottoNL-Jumbo, maar ook Pierre Latour en Victor Campenaerts. Vier minuten kregen de tien maximaal, maar de voorsprong slonk snel door een op hol geslagen peloton, waar de favorieten al vroeg in de koers uit hun hok kwamen.

Favorieten luiden al vroeg de finale in
Toen er nog zestig kilometers te rijden waren, staken de favorieten de lont in het kruitvat. Valverde, Van Aert, Kwiatkowski, Kragh Andersen, Power, Kung en Oss voegden zich bij de laatst overgebleven renners uit de kopgroep: Latour, Rojas en Madouas. Op dat moment begonnen aan het begin van de achtste sector ook de benen te kriebelen van de overige favorieten. Een groep van rond de twintig man ging op jacht naar de groep der favorieten, waar Van Aert gas aan het geven was om voorop te blijven. Hij kon echter niet voorkomen dat een hergroepering volgde, maar ging er vervolgens samen met Romain Bardet vandoor. De twee renners werkten goed samen en wisten hun voorsprong uit te bouwen tot meer dan één minuut met nog dertig kilometer te rijden.

Benoot stoomt door
Achter Van Aert en Bardet keken de topfavorieten elkaar aan en de Belgen Pieter Serry en Tiesj Benoot gingen in de achtervolging op de twee koplopers. Achter de twee Belgen reden ook nog de jonge Robert Power en veteraan Giovanni Visconti. De voorsprong van Van Aert en Bardet slonk en Benoot reed er op de negende sector in één haal naartoe. Ondertussen sloten Power en Visconti aan bij Serry met nog vijftien kilometer te gaan, en even later ook Valverde.

Benoot kwam bij Van Aert en Bardet even op adem, maar reed er vervolgens hard bij weg. Met nog tien kilometer te gaan was het duidelijk dat de Belg van Lotto Soudal de zege op zou eisen. Het gat dat hij sloeg was al gauw twintig seconden op het verslagen ex-kopduo, dat strijdend ten onder ging. Uiteindelijk boekte Benoot met veertig seconden voorsprong zijn eerste profzege in het historische centrum van Siena, voor Bardet en Van Aert.

RIDE Magazine
179 Reacties
Sorteer op:
1 6 7 8
3 maart 2018 23:05
Valverde heeft op die rechterfoto wel wat weg van Scarponi.
Ik herkende hem bijna niet vandaag op de fiets.
4 maart 2018 11:20
@schip
50 man aan de finish. De rest weer doetjes zeker?
4 maart 2018 21:09
Het is een prachtige koers, met een sterke top drie. Benoot, Bardet en Van Aert lossen een grote belofte in. Waarom steeds weer die veldrijdersdiscussie Van Aert - Van der Poel erbij halen? Er moet voor sommigen kennelijk steeds iemand ...... worden. Gelukkig vinden meer mensen dit. Hou eens op met het zinloze en kinderachtige afzetten van de een tegen de ander.
4 maart 2018 21:15
@assen
Dat lijkt me een bewijs van de extra klasse van deze renner.
1 6 7 8

Om te reageren moet je ingelogd zijn.