Bernal: “Ik wil graag de Vuelta rijden”
foto: Sirotti
maandag 15 januari 2018 om 08:30

Bernal: “Ik wil graag de Vuelta rijden”

Egan Arley Bernal heeft zijn eerste kilometers als coureur van Team Sky erop zitten. In de People’s Choice Classic maakte hij zijn debuut. In gesprek met Cyclingnews legt hij de keuze voor Sky uit en vertelt hij over zijn doelen voor het komende seizoen. Zo hoopt hij aan het eind van het seizoen de Vuelta á España te rijden.

Meerdere WorldTour-teams toonden naar verluidt interesse in de jonge Colombiaan. Uiteindelijk koos hij voor Sky, een keuze waarin volgens hem zijn moeder een groot aandeel heeft gehad. “We spraken bij de Giro met Dave (Brailsford, red.). Mijn moeder was toen mee en zij sprak ook met Dave. Mijn moeder was heel blij. Zij hielp mij te beslissen naar Sky te gaan. Ze waren heel vriendelijk tegenover haar, iets wat je niet verwacht van het management van een team als Sky”, legt hij uit.

Komend jaar rijdt hij aan de zijde van mannen als Chris Froome en Sergio Henao, wat nog even wennen is. “Ik vind Chris Froome tof, ik vind Nairo Quintana tof maar het is heel gek. Twee jaar terug keek ik naar hen op televisie. Nu ben ik met Sky bij de Tour Down Under en zie ik mensen als Peter Sagan en André Greipel. Ik hoop en denk dat ik klaar ben voor dit niveau nu. Ik verbeter en groei en dit jaar kan het weer wat beter zijn dan vorig seizoen”, stelt hij.

Doelen voor 2018
Het komende seizoen staat voor de 21-jarige klassementsrenner nog niet in het teken van presteren. “Ik wil gewoon heel veel leren van de ploeg. Ik denk dat het een fantastisch team is en we hebben een hoop goede renners met ervaring. Ik zit pas in mijn derde jaar op de weg dus die ervaring heb ik nodig. Daarvoor was ik aan het mountainbiken. Sindsdien is het heel hard gegaan en nu heb ik gewoon een beetje rust nodig”, is hij van mening.

Desalniettemin koestert hij wel de droom om een grote ronde te rijden. “Ik denk niet dat het de Giro d’Italia wordt en zeker niet de Tour de France. Ik zou graag de Vuelta rijden. Ik moet eerst zien hoe het gaat, maar ik denk dat de Vuelta een goede race kan zijn voor mij. Er wordt een hoop geklommen en ik hoop daar aan te komen met meer vertrouwen met het team. De Vuelta is thuis ook heel bekend”, legt hij uit.

Voorlopig richt hij zich dus nog niet op resultaten, maar wil Bernal vooral wennen aan de nieuwe situatie waar hij zich in bevindt. “Ik ben 21 en ik wil niet met enorme druk rijden. Ik wil ervaring en vertrouwen opdoen als het aankomt op rijden in het peloton. Ik denk nog niet te veel na over de toekomst of winnen.”

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
15 januari 2018 09:08
Wil je de zoon winnen, moet je met de moeder beginnen.
15 januari 2018 09:11
Sky mag er toch ook maar 8 opstellen in de Vuelta? Want er zijn er daar 11 of 12 die al aangegeven hebben em te willen rijden..
15 januari 2018 09:14
ze waren lief tegen mijn moeder....

oh, wat schattig zeg! :p
15 januari 2018 09:17
Dat is wel een goed argument voor een ploeg te kiezen. Beetje naïef dat wel, maar oke. Ik kan me ook niet voorstellen dat je als management een moeder zou negeren of naar tegen haar zouden zijn als je wilt dat haar zoon voor je ploeg gaat rijden. Niemand zou zo dom zijn.
15 januari 2018 09:26
Kom op, die jongen is 21. Zal een groot deel van zijn leven op andere continenten doorbrengen.. Ik vind het niet raar dat iemand daar gevoelig voor is..
15 januari 2018 09:36
naja Bernal schat dat dus anders in @rahimns ;-)

Maar inderdaad lief zijn tegen mama als hoofdargument, dan moet dat toch wel een erg goed welness weekend geweest zijn hoor voor die mama geloof ik.

@verstandopnul: Ik ben op dezelfde leeftijd naar het buitenland verhuisd en op die leeftijd speelde de input van mijn ouders mee, maar niet de categorie of andere lief waren, of dat het een leuke plaats was etc. Enkel de feitelijke overwegingen over land/studie voor en nadelen. Dus nee met 21 hoeft zoiets echt niet meer mee te spelen, vooral niet als je al een poos in het buitenland zit.
15 januari 2018 09:44
Bernal naar de vuelta, que si o que no ? That's the question.
15 januari 2018 10:14
@MatthiasVDH
Ik ken een net iets andere variant :|

Andere cultuur, andere beleving. Be-/veroordeling vanuit ons referentiekader gaat dan sowieso mank.
15 januari 2018 10:29
@Xistnc Eens dat voor ons dit referentiekader anders is. Een moeder speelt diverse culturen een veel grotere rol in het leven van een zoon dan bij ons. Maar het is wel naïef om te denken dat andere ploegen minstens niet zoveel respectvol zouden omgaan met zijn moeder. Ben dus benieuwd of hij ook met andere ploegen heeft gesproken in het bijzijn van zijn moeder en of daar dan verschil in zat. Anders is dit toch een vreemd doorslaggevend argument.
15 januari 2018 10:40
Ik zou als ik een vrouw was ook eerder gecharmeerd zijn van Brailsford dan van pak m beet Verhoeven of Lefevre.
15 januari 2018 11:25
Ik denk dat Savio er ook wel voor iets tussen zit. Bernal had nog een contract van 2 jaar bij Androni, en ze zijn daarvoor naar het schijnt meer dan behoorlijk financieel gecompenseerd. Hij zal daarnaast ook, terecht, voor zijn eigen geld gekozen hebben. In Colombia mocht hij als kind niet meedoen aan wedstrijden omdat hij geen helm had en zijn ouders daar geen geld voor hadden. Als er dan kansen zijn om je familie een beter leven te geven, dan zou iedereen met een beetje gevoelens ook daaraan denken.
15 januari 2018 11:51
Kereltje had niet verwacht dat brailsford vriendelijk ging zijn tegen zijn ma?!? Slim is het ventje dus alles behalve. Hie kan men zo dom en naief zijn.
15 januari 2018 11:58
@ MatthiasVDH, wil men de zoon winnen, moet men de moeder beminnen.
15 januari 2018 11:59
Jody?
15 januari 2018 13:08
Hij had meerdere opties, maar moeder Bernal vond Sky na een gesprek met Brailsford het beste. Dat sluit natuurlijk niet uit dat andere teammanagers ook een gesprek hebben gehad met zijn moeder. Waarschijnlijk is zij overal bij geweest, maar had hier een goed gevoel over. Voor Bernal zelf schijnbaar een belangrijke mening in zijn keuze anders volgde hij moeders gedachtegang niet.
15 januari 2018 13:12
@Fritsdesjeux dat waarschijnlijk is dus een aanname... er staat hier: zij was toen mee... daar zou je dus uit kunnen halen dat zij bij de andere gesprekken niet mee was. Ook een aanname dus daarom ook mijn nieuwsgierigheid.

edit: lees nu in het artikel op cyclingnews dat zij Brailsford gesproken hebben tijdens de Giro toen ook zijn moeder daar was, dus daarvan uitgaande denk ik dus niet dat zijn moeder overal bij is geweest.
15 januari 2018 13:32
Het woord lief kan ik nergens terug lezen, kennelijk lezen sommigen hier hun eigen waarheid...
15 januari 2018 13:34
Bernal is een heel groot talent dus ik begrijp wel dat Sky voor hem verder wil gaan dan voor andere renners. Geen idee hoe de vastgoedmarkt in Colombia het doet, maar het zou me niet verbazen als zijn moeder een nieuw optrekje werd beloofd.
15 januari 2018 15:55
Er is natuurlijk ook de mogelijkheid dat Bernal bikkelhard voor het hoogste bedrag of de beste 'omkadering' is gegaan en een mooi verhaaltje over mamma ophing om dat te verbloemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.