Bernaudeau: “UCI-punten moeten niet beslissend zijn in een koers”

vrijdag 8 november 2019 om 09:52
Bernaudeau: “UCI-punten moeten niet beslissend zijn in een koers”

foto: Cor Vos

Teammanager Jean-René Bernaudeau mag volgend jaar met Total Direct Energie deelnemen aan alle WorldTour-koersen op de kalender. Dat komt omdat zijn ploeg het beste ProConti-team was in de UCI-ranking voor ploegen. Vooral in het najaar was de strijd om die punten hevig, maar dat ging tegen de visie van Bernaudeau in.

“Een strategie wordt bepaald tijdens een briefing voor de wedstrijd, maar powermeters en UCI-punten moeten niet beslissend zijn in een koers”, zegt Bernaudeau tegen L’Équipe. “Het gaat erom wat de fans willen zien. In de Tour waren de toeschouwers er omdat Thibaut Pinot en Julian Alaphilippe de panache hadden. Het publiek vond het geweldig. Niemand kan dat tegenspreken. Ik denk niet dat zij een oortje nodig hadden in die finale in Saint-Étienne, of op de Tourmalet. Zij kozen het moment.”

Tegenstander van oortjes
Bernaudeau is dan ook fel tegenstander van oortjes in het peloton. Hij noemt renners die zich laten sturen door oortjes ‘hersenloos’. “Een ploegleider kan niet het moment bepalen waarop een race beslist wordt in een tiende van een seconde. Zeg niet dat de oortjes nodig zijn voor de veiligheid, want dat is een fake problem. Toen William Bonnet in de Tour van 2015 viel, kwam dat omdat via de radio tegen iedereen gezegd werd dat ze op moesten schuiven. De oortjes hebben daar de val veroorzaakt in plaats van voorkomen”, aldus de teammanager van Total Direct Energie.

Strijd om de UCI-punten
De Fransen eindigde het seizoen als beste ProContinentale ploeg, maar daarvoor was wel een andere manier van koersen nodig. “Ik had de woorden ‘top-10’ en ‘UCI-punten’ verbannen uit mijn woordenboek, want de koers werd een spel van cijfers en saai. Maar ik moest ze nu wel weer gebruiken”, geeft Bernaudeau toe.

“Renners hebben liever een plek in de top-10 met de punten, dan het risico te nemen om de koers te winnen. We hebben obsessief gekoerst om zoveel mogelijk punten te scoren en we stonden bovenaan, ondanks de pech die Niki Terpstra had”, doelt hij op de blessures van de Nederlandse kopman in het voorjaar.

Voordeel voor 2020 is dat Total Direct Energie kan kiezen uit alle WorldTour koersen. De uitnodigingen liggen er, maar niet overal hoeft de ploeg te starten. Waarschijnlijk wordt de Vuelta-wildcard teruggegeven. “Lilian Calmejane zou graag de Giro willen rijden, dus we gaan kijken of dat te doen is. We willen ook punten blijven scoren om onze eerste plek te behouden, maar dat wordt niet makkelijk. Arkéa-Samsic heeft Quintana en Bouhanni gehaald, dus in de toekomst wordt een plekje in de Tour steeds duurder.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.