Bert De Backer (37) stopt aan het einde van het seizoen

woensdag 14 juli 2021 om 08:20
Bert De Backer (37) stopt aan het einde van het seizoen

foto: Cor Vos

Bert De Backer heeft besloten om na een profcarrière van dertien jaar aan het einde van het seizoen zijn fiets aan de wilgen te hangen. De 37-jarige Belg koerst tegenwoordig in het tenue van B&B Hotels p/b KTM en was in het verleden een gewaardeerde kracht bij Team Sunweb en voorgangers.

In de populaire wielertalkshow Vive le Vélo, waar De Backer als analist een graag geziene gast is, liet de renner weten dat het moment is gekomen om te stoppen. “Ik wilde het jaar per jaar bekijken en elke keer op het einde van het jaar beslissen of ik wil stoppen. Dat was nu weer al een tijdje aan de gang. Ik heb nu het gevoel dat de nieuwsgierigheid naar wat er komt groter is dan de energie die ik erin zou moeten steken om de komende drie maanden te beslissen of ik al dan niet nog zou voortdoen.”

“Mijn ego is al een tweetal jaar klaar met koers. Ik heb het niet nodig om nog een jaar extra door te gaan en mij te bewijzen. Maar het zal sowieso raar zijn om iets anders te moeten zoeken. Dat zal volgend jaar zo zijn, maar over 10 jaar ook, want fietsen zelf vind ik fantastisch. De laatste dagen heb ik er met mijn vrouw over gesproken. Ik zou het nog lang kunnen doen denk ik, maar er zouden ook geen tien ploegen met een contract komen.”

Toekomst 
“Als ik nu nog drie maanden zou moeten zoeken naar een ploeg, dan zou dat ook veel plezier wegnemen van mijn laatste maanden als renner”, aldus De Backer, die nog geen concrete plannen heeft voor na zijn wielercarrière, al wil hij in de toekomst graag als analist verdergaan. “Ik hoop dat ik mezelf kan verrassen. Ik had het geluk dat ik de voorbije jaren betaald werd om mijn passie te doen. Ik geloof dat dat nog altijd kan. Wat die passie wordt, dat is afwachten.”

De Backer kan terugkijken op een behoorlijk lange profcarrière. Hij begon zijn profloopbaan in 2009 bij Skil-Shimano en reed vervolgens jaren voor de ploeg van Iwan Spekenbrink. In de winter van 2017 koos hij voor een Frans avontuur bij het huidige B&B Hotels p/b KTM. De Backer wist in zijn carrière slechts één profwedstrijd te winnen: in 2013 was hij de beste in de Grote Prijs Jef Scherens. In Parijs-Roubaix wist hij meerdere malen naar een ereplaats te rijden, met een elfde plek in 2014 als sportieve hoogtepunt.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.