Bespreek hier de zestiende etappe!
dinsdag 22 juli 2008 om 12:44

Bespreek hier de zestiende etappe!

Een klein half uurtje geleden zijn de renners vertrokken voor de zestiende etappe. Deze etappe is een zeer zware Alpenrit en gaat over twee cols van de hoogste categorie. De rit is 157 kilometer lang en er zal ongeveer 50 kilometer geklommen moeten worden. De laatste 25 kilometer tot de finish zal er flink gedaald moeten worden, de allerlaatste kilometer is nog een beetje vals plat omhoog.

De etappe start in Italië, in Cuneo, en na een stuk koers komen de renners terug in Frankrijk. De finish ligt op een berg, op de Col de la Lombarde. De finish ligt in Frankrijk, om precies te zijn in Jausiers.

De eerste 50 kilometers van het parcours zijn redelijk vlak. Er zullen dan ook vast en zeker een aantal renners proberen weg te komen uit het peloton. Na een tussensprint op vijftig kilometer, vlak voor de voet van de klim, zal het echte werk beginnen. De Col de la Lombarde is 22,5 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9 procent. Vanaf de top moet er nog ruim 80 kilometer gekoerst worden, dus er zullen nog niet veel aanvallen van de klassementsrenners komen op de eerste col.

Na de Col de la Lombarde volgt een relatief lange en steile afdaling. Na de afdaling moet er gelijk weer geklommen worden, dan staat de Cime de la Bonnete-Restefond op het programma. Met zijn hoogte van 2802 meter is dit met afstand de hoogste berg in de Tour de France van 2008. Het is ook het hoogste geasfalteerde punt van Frankrijk. Na de top volgt een lange afdaling van 23 kilometer naar de finish in Jausiers. Alleen de laatste kilometer van de rit is nog vlak.

Live volgen
De etappe is op verschillende manieren live te volgen. Klik hier voor een overzicht.

Onze tips:
* * * * S. Sanchez, F. Schleck
* * * Menchov, Sastre, Vande Velde, Kreuziger
* * Evans, Kohl, Valverde
* L. L. Sanchez, Fofonov, Astarloza, Nibali

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.