Bijzonder: Puck Pieterse is eerste Nederlandse eindwinnares van wereldbeker mountainbike
foto: Cor Vos (archief)
zondag 1 oktober 2023 om 21:27

Bijzonder: Puck Pieterse is eerste Nederlandse eindwinnares van wereldbeker mountainbike

Puck Pieterse heeft zondag een stukje mountainbikegeschiedenis geschreven door als eerste Nederlandse het eindklassement van de wereldbeker mountainbike te winnen. Pieterse kwam in het Amerikaanse Snowshoe niet verder dan een zesde plaats, maar dit bleek meer dan genoeg om de eindzege veilig te stellen. De dagzege ging naar Laura Stigger, terwijl Jordan Sarrou bij de mannen zegevierde.

Op 24 november verschijnt de nieuwe winter-editie van RIDE Magazine. Mathieu van der Poel prijkt je op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Pieterse moest in het Amerikaanse Snowshoe eigenlijk alleen nog de Oostenrijkse Mona Mitterwallner in de gaten houden. De nummer drie in de tussenstand, wereldkampioene Pauline-Ferrand Prévot, was er vandaag niet bij. Pieterse dus wel en de leidster in de Wereldbeker begon ook uitstekend aan de cross-country-wedstrijd.

De 21-jarige Nederlandse bepaalde het tempo in de openingsronde, terwijl haar grote concurrente Mitterwallner haar start compleet had gemist. De leeftijdsgenote van Pieterse vond zichzelf op een gegeven moment terug in 27ste positie en stond voor een lange inhaalrace. Mitterwallner wist gaandeweg nog wel op te schuiven, maar het kalf bleek al verdronken.

En Pieterse? Die bleek na een vlijmscherpe start niet in staat om haar hoge tempo en niveau vast te houden. Zo maakte ze tot twee keer toe geen al te beste beurt in de technische ‘boomwortelpassage’, waardoor ze wat terugviel. De Nederlandse kon dan ook niet meespelen om de overwinning. De zege ging uiteindelijk naar de Oostenrijkse Laura Stigger, voor de Française Loana Lecomte en de Italiaanse Martina Berta.

De Amerikaanse Savilia Blunk werd verrassend vierde, voor Jolanda Neff, die als vijfde over de finish kwam. Vervolgens was het wachten op de binnenkomst van Pieterse, die met een zesde plek haar eindzege in de Wereldbeker wist veilig te stellen. Volgende week staat in het Canadese Mont-Sainte-Anne nog de slotmanche op het programma, maar Pieterse is al niet meer in te halen.

Voor de renster van Fenix-Deceuninck is het de ultieme bekroning van een topseizoen op de mountainbike. Dit seizoen won ze drie van de zeven MTB-wereldbekermanches, veroverde ze de Europese titel en werd ze derde op het voorbije WK in Glasgow.

Mannenwedstrijd 
Na de vrouwenwedstrijd was het de beurt aan de mannen. Hier trok Jordan Sarrou aan het langste eind. Hij versloeg Nino Schurter en Marcel Guerrini in een sprintje met drie. Tom Pidcock moest – na twee lekke banden – genoegen nemen met een vijfde plaats.

Bij de mannen is de strijd om de eindzege nog niet beslist. Nino Schurter staat nog altijd ruim aan kop, maar hij zag Sarrou wel dichterbij sluipen. De Fransman heeft nu een achterstand van minder dan 100 punten: 1433 voor Schurter tegenover 1344 voor Sarrou. In Mont-Sainte-Anne zal er bij de mannen dus nog wel wat op het spel staan.

Uitslag Wereldbeker mountainbiken in flag-us Snowshoe – elitevrouwen
flag-nr1 flag-at Laura Stigger – in 1u21m56s
flag-nr2 flag-fr Loana Lecomte – op 23s
flag-nr3 flag-it Martina Berta – op 32s
4. flag-us Savilia Blunk – op 38s
5. flag-ch Jolanda Neff – op 46s
6. flag-nl Puck Pieterse – op 55s
7. flag-gb Evie Richards – op 1m07s
8. flag-us Haley Batten – op 1m36s
9. flag-se Jenny Rissveds – op 1m36s
10. flag-at Mona Mitterwallner – op 1m37s

Eindwinnares Wereldbeker: flag-nl Puck Pieterse

Uitslag Wereldbeker mountainbiken in flag-us Snowshoe – elitemannen
flag-nr1 flag-fr Jordan Sarrou – in 1u18m38s
flag-nr2 flag-ch Nino Schurter – op 1s
flag-nr3 flag-ch Marcel Guerrini – op 10s
4. flag-ch Mathias Flückiger – op 10s
5. flag-gb Tom Pidcock – op 13s
6. flag-lv Martins Blums – op 19s
7. flag-fr Thomas Griot – op 20s
8. flag-za Alan Hatherly – op 30s
9. flag-ch Filippo Colombo – op 39s
10. flag-fr Victor Koretzky – op 41s

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.