Bilbao: “Dit is bijzonder, een jaar geleden won Scarponi deze etappe”
maandag 16 april 2018 om 18:14

Bilbao: “Dit is bijzonder, een jaar geleden won Scarponi deze etappe”

Pello Bilbao schreef vandaag in Folgaria de eerste etappe van de Tour of the Alps op zijn naam. De Spanjaard zegevierde bijna een jaar nadat de betreurde Michele Scarponi in de openingsrit van dezelfde ronde zijn laatste profzege boekte. “Deze zege is voor hem en zijn familie,” reageerde Bilbao na afloop.

In een korte afdaling naar de finish trok Bilbao ten aanval, waarna hij een achtervolgend favorietengroepje enkele seconden voor wist te blijven. Voor hem is zijn grootste zege tot dusver een hele speciale. “Dit is heel bijzonder vanwege de omstandigheden. Het is een jaar geleden dat Scarpo (Michele Scarponi, red.) deze etappe won. Hij zit het hele jaar door in onze gedachten. Het is voor mij een eer om hier te zijn, in deze Maglia. In Italië, zijn thuisland. Deze zege is voor hem en zijn familie. Hij blijft een belangrijke inspiratie voor onze ploeg en daarom is dit de meest bijzondere zege”, vertelde de Spanjaard na de finish aan Cyclingnews.

Onverwachte zege
In de finale zat Astana met vijf man voorin de koers, een overtal waar slim gebruik van gemaakt werd. “We moesten in de laatste kilometers slim zijn. We wisten dat we misschien de snelste man voor de sprint hadden, namelijk Luis (León Sánchez, red.). We hadden de wedstrijd kunnen controleren tot de finish en dan met Luis kunnen sprinten. Op de top van de beklimming was de koerssituatie een beetje ingewikkeld. Ik wist niet hoe Luis zich voelde en er was een klein gaatje. Ik zag wat renners twijfelen dus dat leek mij het beste moment om naar voren te gaan”, stelt hij.

Vanaf dat moment trok Bilbao het gashendel vol open. “Ik hoorde over de radio dat ik een klein gaatje had en dat ik vol gas tot aan de finish moest gaan. Dus dat deed ik. Ik dacht niet te lang na. Ik ging gewoon en keek tot de eindstreep niet terug”, legt hij uit.

De komende dagen draait het bij Astana vooral om kopman Miguel Ángel López. “Het belangrijkste is voor ons dat Miguel topfit aan de Giro d’Italia start. Als hij de benen heeft en het morgen wil proberen, dan mag hij de trui overnemen. Het belangrijkste doel was om een etappe te winnen en dat is gelukt. We kunnen de strategie nu wijzigen en ons op andere doelen richten.”

RIDE Magazine
3 Reacties
Sorteer op:
16 april 2018 18:37
Mooie overwinning dit voor Astana. Ook goed dat renners als Valgren en Bilbao de kansen pakken die ze krijgen. Het verlies van Aru wordt goed opgevuld, zij het door renners in iets andere disciplines.
16 april 2018 19:11
En dan te bedenken dat deze jongen na zijn uitstekende vuelta vorig jaar pas een nieuw contract kreeg
16 april 2018 21:06
@Jack2811 en hij liet daarna nog straffe dingen zien in de italiaanse najaarsklassiekers.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.