BinckBank Tour kent opnieuw apotheose in de Vlaamse Ardennen

dinsdag 4 juni 2019 om 17:05
BinckBank Tour kent opnieuw apotheose in de Vlaamse Ardennen

foto: Cor Vos

De beslissing in de BinckBank Tour zal dit jaar opnieuw vallen in de Vlaamse Ardennen. Eerder werd al bekend dat de openingsetappe voert van Beveren naar Hulst, maar verder finishen de renners onder meer in Houffalize, Den Haag en aan de voet van de Muur van Geraardsbergen.

Sprinters aan zet 
De openingsetappe speelt zich af langs de Nederlands-Belgische grens. Zo passeert het peloton meerdere malen het beschermde natuurgebied Het Verdronken Land van Saeftinghe. Aangezien de 167,7 kilometer lange etappe zo goed als vlak is, zal er waarschijnlijk worden gesprint in Zeeuws-Vlaanderen.

Op dinsdag en woensdag volgen dan weer twee vlakke etappes in West-en Oost-Vlaanderen, respectievelijk naar Ardooie en Aalter. De derde rit naar Alter zal een eerbetoon worden aan de grote Briek Schotte, die precies honderd jaar geleden het levenslicht zag. Het peloton koerst driemaal over de kasseistrook in Kanegem, waar een standbeeld staat ter ere van de Flandrien.

Jasper Stuyven won vorig jaar in Ardooie – foto: Cor Vos

Korte en explosieve Ardennenrit 
Na enkele vlakke etappes trekt het peloton de Ardennen in, voor een zeer korte onderneming van en naar Houffalize. De net geen honderd kilometer lange etappe bestaat uit drie lokale rondes, met als scherprechters de Bois des Moines, Saint-Roch en de Côte Achouffe. Hier zullen ongetwijfeld voor het eerst verschillen ontstaan.

Op vrijdag trekken de heren coureurs van het Belgische Riemst naar het Nederlandse Venray, voor een opnieuw relatief vlakke etappe. Dit is meteen ook de laatste kans voor de sprinters, aangezien zaterdag de enige individuele tijdrit op het programma staat in het hart van Den Haag. De start is op de Bezuidenhoutseweg, de finish dan weer op het Malieveld.

Pittig slotweekend 
Mochten de verschillen nog speelbaar zijn na de 8,35 kilometer lange tijdrit, dan kunnen we ons zondag 18 augustus opmaken voor een ware strijd in de Vlaamse Ardennen. De etappe van Sint-Pieters-Leeuw naar Geraardsbergen is inmiddels een ware klassieker, met onderweg iconische hellingen als de Berendries, Leberg en de Valkenberg.

De beslissing zal vallen op de vier plaatselijke rondes, met het duo Bosberg-Muur van Geraardsbergen. De finish ligt op de Vesten, aan de voet van de zo beruchte Muur. Vorig jaar ging de eindzege naar de Sloveen Matej Mohorič.

Etappeschema flag-nl / flag-be BinckBank Tour 2019 (12-18 augustus)
Etappe 1: Beveren-Hulst (167,7 km)
Etappe 2: Blankenberge-Ardooie (167,9 km)
Etappe 3: Aalter-Aalter (137,8 km)
Etappe 4: Houffalize-Houffalize (96,2 km)
Etappe 5: Riemst-Venray (184,9 km)
Etappe 6: Den Haag-Den Haag (8,35 km, ITT)
Etappe 7: Sint-Pieters-Leeuw-Geraardsbergen (178,6 km)

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.