Biniam Girmay snelt naar winst in lastige editie Circuit Franco-Belge
foto: Cor Vos
woensdag 29 mei 2024 om 17:45

Biniam Girmay snelt naar winst in lastige editie Circuit Franco-Belge

Biniam Girmay heeft woensdag een lastige editie van Circuit Franco-Belge op zijn naam geschreven. De kopman van Intermarché-Wanty was de snelste in de oplopende sprint van een uitgedund peloton, voor Axel Zingle (Cofidis) en Marc Hirschi (UAE Emirates). Een late aanval van onder meer Sjoerd Bax strandde in de slotkilometer.

Na het vertrek in Doornik trokken de renners in noordelijke richting, waar na een eerste passage aan de finish in Mont-de-l’Enclus een alternatieve lokale ronde wachtte. De finale begon op 110 kilometer van de meet, bij het begin van het lokale circuit dat zes keer afgelegd moest worden. Een omloop met de Cote du Trieu (1,2 km aan 7,4%) en de Cote de l’Horlitin (1 km aan 5,9%). Met de top van de laatste klim op meer dan tien kilometer van de streep en een lastige de slotkilometer ideaal terrein voor puncheurs.

foto: Cor Vos

De kopgroep van de dag ontstond in meerdere schuifjes. Uiteindelijk reden vijf renners weg, met Martijn Rasenberg (Parkhotel Valkenburg) als enige Nederlander en thuisrijders Victor Vercouillie (Flanders-Baloise) en Theo Bonnet (Philippe Wagner-Bazin). Zij hadden Nathan Smith (Novo Nordisk) en Maximilien Juillard (Van Rysel-Roubaix Lille Métropole) met zich mee. De koplopers kregen maximaal vijf minuten.

Groves opent finale, Eenkhoorn rijdt weg
Door kopwerk van onder meer Alpecin-Deceuninck, Intermarché-Wanty en UAE Emirates liep die voorsprong snel terug. Van de vluchters bleken Rasenberg en Bonnet de sterksten, maar zij konden niet voorkomen dat ze 60 kilometer voor de meet gepakt werden. Daarna opende Kaden Groves de voorfinale bij de favorieten, vooral om de benen eens te testen. Kort daarna viel het stil en konden Jonas Abrahamsen, Pascal Eenkhoorn en Jérémy Leveau.

foto: Cor Vos

Intermarché-Wanty nam daarop het heft in handen in het peloton en gaf Abrahamsen en Eenkhoorn, die Leveau al snel losten, 40 seconden voorsprong. Een gevaar vormden zij niet, want er was maar een serieuze versnelling in het peloton nodig om ze terug te pakken op 25 kilometer van de finish. Tour de Tietema-Unibet toonde zich daarna in het offensief, maar geraakte niet weg.

Drietal met Bax strandt in de slotkilometer
Lorenzo Rota, Sjoerd Bax en Rasmus Tiller konden wel wegrijden en maakten het gevaarlijk spannend. Zij vielen in de oplopende slotkilometer echter stil, waardoor de winnaar ging komen uit het uitgedunde peloton. Tiller probeerde er nog een lange sprint van te maken, maar hij werd 200 meter voor de meet gegrepen. Marc Hirschi ging te vroeg aan, waarna Biniam Girmay met een venijnige sprint het afmaakte.

Axel Zingle werd op ruime achterstand tweede en Hirschi derde. Die andere favoriet, Kaden Groves, kwam er in de slotkilometer niet aan te pas en viel buiten de prijzen.

EENDAG

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.