Biniyam Ghirmay verschalkt medevluchters in vijfde rit Tour du Rwanda

donderdag 28 februari 2019 om 13:00
Biniyam Ghirmay verschalkt medevluchters in vijfde rit Tour du Rwanda

Ghirmay won dit jaar ook al een rit in La Tropicale Amissa Bongo - foto: La Tropicale Amissa Bongo

De vijfde etappe van de Tour du Rwanda is een kolfje naar de hand van Biniyam Ghirmay gebleken. De 18-jarige Eritreëer pakte de zegebloemen in de heuvelachtige rit van Karongi naar Musanze door zijn medevluchters te verslaan in een sprint. Merhawi Kudus kwam tijdens de etappe ten val, maar hij verdedigde zijn gele leiderstrui met verve.

Tussen Karongi, een stad aan het Kivumeer, en finishplaats Musanze zaten goed 140 pittige kilometers waarin drie gecategoriseerde beklimmingen op het menu stonden. Al snel koos een twaalfkoppige kopgroep het ruime sop: Benediction Excel Energy stuurde met Patrick Byukusenge, Didier Munyaneza en Eric Manizabayo drie man vooruit. Moise Mugisha en Valens Ndayisenga meldden zich vooraan namens de Rwandese selectie.

Verder bestond het vreemdelingenlegioen uit Geoffrey Kiprotich Langat (Keniaanse selectie), Jeremy Bellicaud (Franse selectie), Biniyam Ghirmay (Eritreese selectie), Joseph Areruya (Delko Marseille Provence), Adrien Guillonnet (Interpro Cycling Academy), Mulu Hailemichael (Dimension Data for Qhubeka) en Daniel Turek (Israel Cycling Academy).

Onderweg moesten Manizabayo, Byukusenge en Hailemichael de kopgroep laten gaan, maar de overgebleven negen renners mochten van het peloton strijden om de ritzege. Aanvallen van Mugisha en Ndayisenga hielden geen stand, waardoor een sprint de beslissing moest brengen. Hierin hoopte Joseph Areruya alsnog het thuispubliek in extase te brengen, maar tegen de sprint van de Benjamin van de kopgroep was hij niet opgewassen.

Voor Ghirmay, die begin april 19 kaarsjes mag uitblazen is het zijn tweede UCI-zege uit zijn prille wielercarrière. Eerder dit jaar won hij ook al een rit in La Tropicale Amissa Bongo. In de tweede etappe van de Rwandese ronde sprintte de piepjonge Eritreëer al naar een derde plek in de daguitslag.

Kudus valt, maar blijft leider
Aan het begin van de koers kwam klassementsleider Kudus samen met ploegmaat Rodrigo Contreras ten val. De schade viel voor beide Astana-renners mee en al spoedig meldden ze zich weer in het peloton. Op de laatste beklimming van de dag zou de Eritreëer zelfs ten aanval trekken. Veel leverde dat overigens niet op voor Kudus: alle klassementspretendenten zouden tegelijkertijd over de finish komen. In het klassement verdedigt Kudus nog altijd een voorsprong van zeventien seconden op Rein Taaramäe.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.