Bissegger wint chaotische rit in Tour de l’Avenir, topfavorieten verliezen tijd
foto: Jan Brychta
dinsdag 20 augustus 2019 om 14:56

Bissegger wint chaotische rit in Tour de l’Avenir, topfavorieten verliezen tijd

De zesde etappe van de Tour de l’Avenir is gewonnen door Stefan Bissegger. Het Zwitserse toptalent maakte deel uit van een elitegroepje dat na een chaotische etappe voor de zege mocht sprinten. Het klassement werd stevig opgeschud, aangezien leider Simon Guglielmi en enkele topfavorieten voor de eindzege minuten verloren.

Vandaag werd de laatste etappe verreden voor de rustdag, waardoor de renners vrijuit konden koersen op weg naar Privas. De sprinters leken in de zesde etappe weer een kans te maken op de overwinning, maar de snelle mannen moesten in de finale nog wel een klimmetje overwinnen. De Col du Moulin à Vent (4,8 km aan 3,5%) was niet al te lastig, maar lag wel op dertien kilometer van de streep in Privas.

Slecht weer zorgt voor chaos
Het werd uiteindelijk een loodzware etappe voor de 133 overgebleven coureurs, aangezien de weergoden niet echt meewerkten. Het peloton begon de 124 kilometer lange rit in kletsnatte weersomstandigheden, wat al snel tot chaotische taferelen leidde. Zo ontstond er na ruim één uur koers een kopgroep van maar liefst 24 renners, met daarbij grote namen als Tom Pidcock, Tobias Foss, Andrea Bagioli, Stefan Bissenger, Mauri Vansevenant en Filippo Conca.

Geletruidrager Simon Guglielmi had zich dan weer laten verrassen. De 22-jarige Fransman reed in een tweede groep op bijna één minuut van de vluchters. Maar Guglielmi was niet de enige verliezer van de dag, aangezien ook Attila Valter en Clément Champoussin in de verkeerde groep zaten. En de Colombiaanse topfavorieten Einer Rubio (eerder nog in de aanval) en Diego Alba waren helemaal in geen velden of wegen te bekennen.

Topfavorieten verliezen veel tijd 
De Fransen en de Colombianen hadden de slag dus gemist, maar de Italianen lieten zich niet verrassen. Toch kreeg La Squadra Azzurra onderweg slechts nieuws te verwerken. De 20-jarige Conca – de nummer vijf van de voorbije Giro d’Italia U23 – viel letterlijk weg uit de kopgroep, waardoor we (opnieuw) een favoriet konden doorstrepen. We begonnen uiteindelijk met twintig koplopers aan de laatste 25 kilometer.

Dit bleek het ideale moment voor de Deen Morten Hulgaard om aan de boom te schudden. Zijn vluchtgezellen keken vooral naar elkaar, waardoor de 20-jarige Hulgaard alsmaar verder wist uit te lopen. Het verschil liep op tot bijna één minuut, wat toch niet voldoende bleek voor de sterke maar eenzame Deen, die op enkele kilometers van de finish weer werd ingerekend. We kregen dan toch een sprint, maar wel met een elitegroepje.

Bissegger wint na chaotische slotfase
Het was vooral uitkijken naar de bijzonder snelle Pidcock, maar het Britse multitalent crashte in de laatste kilometer. De beloftevolle Zwitser Bissenger wist de gevallen Pidcock te ontwijken, waardoor hij gewoon vrijuit kon sprinten. De 20-jarige coureur – dit jaar al winnaar van een etappe in de Tour de l’Ain – bleek uiteindelijk de snelste renner.

Bissegger versloeg de Australiër Kaden Groves en de Amerikaan Matteo Jorgenson. De leiderstrui hangt nu om de schouders van de Italiaan Giovanni Aleotti, die ook deel uitmaakte van de eerste groep. De onfortuinlijke Pidcock wist nog wel de finish te bereiken, maar moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. De Brit was dus een van de verliezers van de dag.

Winnaars en verliezers, Arensman valt en geeft op 
Hetzelfde mag gezegd worden van Valter, Champoussin en Alba. Deze renners lijken de eindzege in de Tour de l’Avenir te kunnen vergeten. Dit in tegenstelling tot Foss, Vansevenant, Ilan Van Wilder, Samuele Battistella, Urko Berrade, Felix Gall en leider Aleotti, die vandaag ‘gewoon’ in de eerste groep finishten. Donderdag gaat de Ronde van de Toekomst verder met een pittige heuveletappe naar La Giettaz.

En dan is er ook nog vervelend nieuws te melden omtrent Thymen Arensman. De nummer twee van vorig jaar kwam al vroeg in de etappe ten val en reed lange tijd in de achterhoede. De 19-jarige renner zag na verloop van tijd het heilloze van zijn missie in en besloot dan ook in de ploegleiderswagen te stappen. Hierdoor verliest de Nederlandse ploeg zijn tweede kopman, na het eerdere uitvallen van Kevin Inkelaar. Ook topfavoriet Rubio gaf op.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.