Bizar: Guinee-Bissau schreef mannelijke renners in voor Ronde van Andalusië voor vrouwen
foto: Cor Vos
donderdag 30 mei 2024 om 09:11

Bizar: Guinee-Bissau schreef mannelijke renners in voor Ronde van Andalusië voor vrouwen

De organisatie van de Ronde van Andalusië voor vrouwen kwam er vlak voor de start van de rittenkoers achter dat het team van Guinee-Bissau mannelijke renners had ingeschreven voor de vierdaagse rittenkoers. Na de hotelreserveringen bleek de ploeg onbereikbaar. Het nationale team van het Afrikaanse land is nooit afgereisd naar Zuid-Spanje.

Het leek nog wel een goed idee. De federatie van Guinee-Bissau nam contact op met de organisatie van de Ronde van Andalusië (29 mei-1 juni) met de vraag of zij konden deelnemen aan de rittenkoers door het zonnige Spanje. Het zou bovendien goed uitkomen omdat het landenteam deze maand ook actief zou zijn tijdens andere Spaanse koersen.

Organisator Deporinter zag er wel muziek in. Zij voegden de ploeg toe op de startlijst en boekten de hotels. Toch pakte het plan anders uit dan gedacht. Toen de organisatie de deelnemerslijst ontving, bleken de namen overeen te komen met de UCI-licenties van mannelijke wielrenners.

Deporinter probeerde contact op te nemen met de ploeg, maar zij namen de telefoon niet meer op. De selectie van Guinee-Bissau staat niet meer op de deelnemerslijst van de Andalusische rittenkoers en zijn nooit naar Spanje afgereisd.

De Ronde van Andalusië ging dinsdag 29 mei van start met een 115 kilometer lange etappe. De Nederlandse Silke Smulders wist de openingsrit op haar naam te zetten na een lange aanval. Haar ploeggenoten Mavi García en Ella Wyllie van Liv AlUla Jayco vergezelden de 23-jarige renster uit Loon op Zand op het podium.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.