Bizar: amateurrenner vlucht na vermoedens van mechanische doping en sleurt koersdirecteur mee op motorkap
foto: Cor Vos
dinsdag 21 mei 2024 om 08:10

Bizar: amateurrenner vlucht na vermoedens van mechanische doping en sleurt koersdirecteur mee op motorkap

Een bizar verhaal vanuit de Route de l’Oise, een Franse rittenkoers voor amateurs. Een van de deelnemers sloeg op de vlucht toen de organisatie besloot om te controleren op mechanische doping. Hij stapte in zijn auto en reed daarbij de koersdirecteur, die probeerde om hem tegen te  houden, van de sokken.

De controle op mechanische doping vond maandag plaats, voorafgaande aan de laatste etappe van de Route de l’Oise. De organisatie besloot niet voor niets om de fietsen van de deelnemers te controleren. Ze richten zich specifiek op Giovambattista Iera, de nummer drie van het algemeen klassement.

“We hadden vermoedens van vals spel”, legt koersdirecteur Frédéric Lenormand uit bij Le Parisien. “Op zaterdag, in de rit van Beauvais naar Maignelay-Montigny, reed hij het gat naar de kopgroep ongelofelijk snel dicht. En zondag zeiden verschillende mensen dat er een ongewoon geluid klonk als hij voorbijreed.”

Aanrijding
Op het moment dat men de fiets van Iera wilde controleren, sloeg hij op de vlucht richting zijn auto. “Ik wilde hem tegenhouden, maar hij rende weg”, aldus Lenormand, die de renner achtervolgde. “Hij reed me aan met zijn auto en ik lag bijna honderd meter op zijn motorkap. Het had veel slechter kunnen aflopen.”

AC Bellaingeoise, de ploeg van Iera, werd uitgesloten van deelname aan de laatste etappe. Ondertussen heeft Lenormand, die ongedeerd bleef, aangifte gedaan bij de gendarmerie. Er loopt inmiddels een onderzoek.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.