Björn Thurau: “Het enige wat ik wil, is een tweede kans”
Foto: Sirotti (archief)
woensdag 21 december 2016 om 13:25

Björn Thurau: “Het enige wat ik wil, is een tweede kans”

Björn Thurau is nog contractloos voor 2017. De Duitser reed het voorbije seizoen voor Wanty-Groupe Gobert, maar kreeg daar geen nieuw contract. “Ik sta er nu alleen voor, niemand helpt mij of geeft mij een tweede kans”, zegt hij tegen Rouleur.

“Vanaf juni heb ik geprobeerd te praten met de teammanager, maar hij reageerde nooit en beantwoordde telefoontjes niet”, zegt Thurau. “Ik heb gemaild, ge-sms’t en eind september stuurde hij mij een klein berichtje via WhatsApp. Hij wilde mij geen contract geven en het beste voor de toekomst. Dat was het.”

Samen met zijn vader, oud-wielrenner Dietrich Thurau, ging hij op zoek naar een nieuwe ploeg. Ook dat kende weinig succes. “Van de helft kreeg ik geen reactie op een belletje. Dat begrijp ik niet. In de wielrennerij kennen managers mij. Als je elkaar kent, kan je minstens een kort antwoord geven via de telefoon. Dat is een kwestie van respect. En als we wel antwoord kregen, zeiden ze dat de ploeg vol zat of dat ze andere renners nodig hadden.”

Te lage cortisolwaarde
In juni kwam Thurau in het nieuws vanwege een te lage cortisolwaarde. Samen met ploegmaat Enrico Gasparotto stapte hij uit de Dauphiné, omdat de regels van de MPCC dat voorschrijven. “Niemand heeft ooit gevraagd wat er gebeurd was. Het waren enkel de negatieve headlines en toen was het verhaal klaar”, zegt de 28-jarige Duitser, die door de te lage cortisolwaarde aan doping gelinkt werd. “Media denken niet: ‘Misschien is hij ziek of is dit normaal voor hem’.”

“Geen van de ploegen waar ik mee sprak wilde zeggen wat de reden was waarom ze mij geen kans gaven, maar uiteindelijk ben ik slim genoeg om te begrijpen dat teams geen jongen willen die een beetje negatieve publiciteit heeft gehad”, aldus Thurau. “Het enige wat ik wil, is een tweede kans om te laten zien wat ik kan.”

Thurau reed voor zijn jaar bij Wanty-Groupe Gobert voor Bora-Argon 18 en enkele jaren bij Europcar.

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
21 december 2016 13:33
Maar is hij überhaupt een goede wielrenner, met alle respect ??

Elk jaar vallen renners buiten de boot omdat het wielrennen een harde sport is en als je te weinig presteert houdt het een keer op. Dat is lullig als je graag wielrenner wilt blijven maar daar doe je weinig aan.
21 december 2016 13:43
Zoon van.... Wellicht daarom toch een aantal profjaren kunnen hebben. Hij mag al blij zijn.
21 december 2016 14:12
Een paar maanden terug riep hij nog dat hij naar een andere ploeg wilde om meer voor eigen kans te mogen rijden. Nu dit...
21 december 2016 14:13
Kijkend naar zijn uitslagen is het allemaal vrij mager. 28 jaar oud al en zijn beste jaar lijkt 2014 te zijn geweest. Om het nu allemaal op die te lage cortisolwaarde te gooien, lijkt me niet heel erg realistisch Björn.

Desalniettemin is het wel netjes als men gewoon reageert, al is dit natuurlijk wel een vrij eenzijdig verhaal.
21 december 2016 14:34
Thurau is een hele behoorlijke renner. Regelmatig aanvallend in de koers aanwezig en dan meestal bij de betere helft van de aanvallers. Een renner die (zonder vraagtekens) minst op Pro-Continentaal niveau terecht had gekund.
21 december 2016 15:05
Hij had toch zeker wat in zijn mars. Maar er zijn nu eenmaal meer renners op de markt dan vrije plaatsjes ...
21 december 2016 15:23
PCT-waardig. Veel in de aanval, ook in klassiekers.
21 december 2016 15:54
Ja, vond hem toch ook een zeer degelijke renner, al had ik er allemaal nog net iets meer van verwacht..
21 december 2016 16:04
Ja , het is dringen op de markt. Als je al kijkt dat op WT-niveau ploegen langzaam steeds iets kleiner worden. Dit jaar nog maar 1 ploeg met de maximale 30 toegestane renners. 5 renners minder op WT-niveau dan afgelopen jaar (tot nu toe dan). En tot vandaag was er ook 1 pro-continentale ploeg minder. Maar als je kijkt dat er op dit moment 20 renners van WT niveau nog geen ploeg hebben en ruim 60 op PCT-niveau is het lastig om nog ergens een plekje te veroveren.
21 december 2016 16:52
Hopelijk kan hij op lager niveau nog terecht, 28 is nog niet zo oud
21 december 2016 19:19
Hij is vooral bekend als aanvaller. Dat is leuk in de eerste jaren van een carrière, maar op een gegeven moment moet je dan toch wel een beetje een andere rol, naast het aanvallen, hebben gevonden of als helper of iemand die uitslagen neerzet. Ik vind het vooral opvallend dat Wanty niet met hem verder wil, terwijl ze wat meer renners rondom Martin willen hebben, daar zou hij ook wel bijgepast hebben denk ik.
22 december 2016 09:35
Het probleem van de aanvallende renner is dat je ook weleens wat moet winnen.
Er zijn genoeg renners die geen prof zijn die de rol van aanvallende renner kunnen invullen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.