Nico Dick
woensdag 10 november 2021 om 06:30

BK veldrijden in Middelkerke voer voor zandspecialisten: “Mooiste parcours in jaren”

“De mannen van de VRT hebben het parcours van het BK veldrijden al verkend en ze waren unaniem. Ze hebben het over de mooiste omloop in jaren.” Burgemeester Jean-Marie Dedecker is niet weinig fier op het traject dat Paul Herygers op het militaire domein van Lombardsijde heeft uitgetekend. Dedecker rekent op 18.000 tot 20.000 toeschouwers.

Het BK werd voorgesteld in Beachhouse De Kwinte, vlak aan het strand van Middelkerke. Al vindt het kampioenschap zelf plaats in de militaire basis van Lombardsijde en dus eigenlijk op grondgebied Nieuwpoort. Burgemeester Jean-Marie Dedecker is enthousiast, maar geeft terzijde wel mee dat de organisatie een erfenis is van de vorige legislatuur.

“In 2017 sloot Middelkerke een langdurige overeenkomst af met Belgian Cycling”, vertelt Nathalie Clauwaert, directeur van Belgian Cycling. “In vijf jaar tijd vonden er zeven kampioenschappen plaats. Van beachracen tot tijdrijden, van crossen tot koersen op de weg.” Het orgelpunt wordt volgend jaar gezet, met het BK veldrijden en het BK op de weg, volgende zomer.

“Maar Middelkerke investeert in sport en ontpopt zich tot wielerstad”, klinkt het. “We betalen een half miljoen euro aan Belgian Cycling voor een pakket dat ook het BK wielrennen op de weg van volgend jaar en het BK trial bevat. Zie het als een vorm van city-marketing. En we hopen ook dat het volk massaal de weg naar Middelkerke vindt. We durven mikken op een 20.000 toeschouwers.”

Zonder balken en bruggen
Voor de organisatie gaat Middelkerke in zee met Golazo, dat in het veldrijden onder meer de X20 Trofee en de Ethias Crossen onder zijn hoede heeft. “De toewijzing is gebeurd via een aanbesteding”, zegt Dedecker. “Ook Flanders Classics (Wereldbeker & Superprestige) was kandidaat, maar Golazo heeft het gehaald.”

Het parcours is uitgetekend door Paul Herygers en ex-crosser Bjorn Rondelez. “Spectaculair, volledig natuurlijk in de duinen en met een strandpassage en zelfs een kasseistrook, zonder ook maar één artificiële hindernis. Geen balken of bruggen, dus. De ploeg van de VRT is reeds komen verkennen en die had het over het mooiste parcours in jaren”, aldus Dedecker, ongetwijfeld met enige zin voor overdrijving.

Het BK veldrijden wordt verreden op 8 en 9 januari 2022.

Mooi volk in Middelkerke op de voorstelling van het BK – foto: Nico Dick

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.