Blaak klopt Brand in Amstel Gold Race Ladies Edition
foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl
zondag 15 april 2018 om 14:16

Blaak klopt Brand in Amstel Gold Race Ladies Edition

Chantal Blaak heeft de vrouwenversie van de Amstel Gold Race gewonnen. De regerend wereldkampioene klopte na een wedstrijd van 116,5 kilometer Lucinda Brand en Amanda Spratt in de sprint. Riejanne Markus finishte als vierde.

Om iets voor elf uur begon een peloton van 132 dames aan een tocht over 18 hellingen. Het duurde enige tijd voordat er een vluchtersgroep vertrok. De eerste beklimmingen werden door het peloton gegroepeerd afgelegd. Uittredend winnares Anna van der Breggen moest na een val in de achtervolging, maar wist zich vrij snel weer in het peloton te voegen.

Acht leidsters
Pas na de Keutenberg brak het peloton in verschillende groepen uiteen. Bij het ingaan van de eerste van drie finalerondes reed er een groep van acht rensters, met daarin Blaak (Boels-Dolmans), Markus (WaowDeals) en Brand (Sunweb) vooruit. De samenwerking met Spratt (Mitchelton-Scott), Alexis Ryan (Canyon SRAM), Lotta Lepistö (Cervélo-Bigla), Audrey Cordon-Ragot en Giorgia Bronzini (beiden Wiggle High5) verliep goed. De acht slaagden erin om verder weg te rijden en een voorsprong van 2,5 minuut te verzamelen.

Blaak ten aanval
Tijdens de voorlaatste passage over de Cauberg ging wereldkampioene Blaak in de aanval. Ryan wist aan te haken en even later sloot ook Spratt aan. De drie gingen gezamelijk de slotronde in, maar even later wisten Brand, Markus en Cordon-Ragot zich weer aan kop van de wedstrijd te voegen.

Lepistö en Bronzini gingen in de achtervolging en wisten aan de voet van de laatste beklimming van de Cauberg aan te sluiten. Brand plaatste als eerste een versnelling, maar slaagde er niet in om weg te komen. Een demarrage van Spratt op het steilste gedeelte dunde de kopgroep verder uit. Blaak en Brand konden volgen. Brand ging opnieuw, waarna Spratt het gat dichtreed.

Sprint met drie
De drie leiders mochten gaan sprinten om de overwinning. Spratt legde een hoog tempo op, maar in de eindsprint was het Blaak die in de eindspurt over de snelste benen beschikte en haar tweede zege van het seizoen kon boeken.

RIDE Magazine
22 Reacties
Sorteer op:
15 april 2018 14:24
Poeh, da’s wel heel overtuigend van deze koele kikker. Niets minder dan een verdiende zege.
15 april 2018 14:25
Mooie zege! Vertrouwde op haar sprint.


Waarom wordt dit eigenlijk ladies edition genoem? Wat is er mis met gewoon Amstel Gold Race?
15 april 2018 14:26
Sinds dit jaar wordt er écht geprobeerd om het vrouwenwielrennen op de kaart zetten. Ik probeer het ook te volgen maar het boeit zo moeilijk. Overigens alle lof voor Blaak
15 april 2018 14:29
Vond het wel een vermakelijke etappe zo. Alleen wist je 20km voor het eind wel wie er ging winnen vandaag. Peleton erachter wilde niet meer rijden, omdat ze allemaal wel iemand in de kopgroep hadden.
Vervolgens zag je op de Cauberg al dat niemand Blaak er meer ging af fietsen. Eerder dat zij iedereen eraf ging trappen.
15 april 2018 14:36
Mooie wedstrijd; met zo'n kopgroepje vooruit en het peloton ver weg, leek het een beetje op de 'mannenedities' die door Boogerd of Dekker gewonnen werden, of op het WK; ook een kopgroepje van 6 vooruit.
15 april 2018 14:44
Ik vind het eerlijk gezegd toch best moeilijk weg te kijken. Je ziet gewoon dat het niet echt hard gaat, en het is alsnog geen moment spannend geweest of de groep vooruit nog teruggehaald ging worden.
15 april 2018 14:57
@miguelon Doe wat meer moeite.
15 april 2018 15:01
Ik vind het best makkelijk om naar te kijken. Het is topsport en ik kan die dames echt niet zomaar volgen op mijn fiets als ik mee zou rijden. Naar vrouwensport kijken en dan mannensport verwachten dat is onzinnig. Het is een andere klasse. Kijk gewoon niet, dan hoef je er ook geen opmerkingen over te maken.
15 april 2018 15:15
Chantal Blaak wint de vrouwen versie van de Amstelgoldrace? Gewoon Blaak wint de Amstelgoldrace.
15 april 2018 15:25
@grootverzet
haha, heerlijke reactie! Ik kan het ook prima volgen en ondanks dat ik best wat koers denk ik niet dat ik deze dames zou kunnen volgen in het heuvelland.
Reusjen, ze rijden een stuk harder dan je denkt, en gezien jouw reactie ben je onlangs nog door een dame uit het wiel gereden vermoed ik.
15 april 2018 15:43
Kan er ook prima naar kijken. Vooral het afgelopen WK en de wegrit in Rio waren echt mooi.
15 april 2018 17:23
@reusjen
Ga jij eens met deze dames fietsen, dan rijden ze je naar een paar kilometer zoek. Wat een domme opmerking.
15 april 2018 17:50
@Merlinpappa en Pol
Ik heb regelmatig trainingswedstrijden gereden tegen profdames, en inderdaad zij rijden voor een amateur behoorlijk door. Als je het echter vergelijkt met de mannen, en dan heb ik het niet eens over grote profa want daar heb ik nooit mee gefietst is het gewoon een groot verschil.
15 april 2018 18:33
Miguelon = sneu
Als je dit niet kan boeien ligt at 100% aan jezelf. Koers is 9 vd 10x spannender dan bij de heren.
15 april 2018 18:34
@reusjen....
Wat een onzinreactie..dames en herensport kan je niet vergelijken. Het gaat nu eenmaal wat langzamer...Maar de vinnigheid en tactiek spat er van af. En zoals de dames zich laten horen in interviews is ook altijd leuk. Vol enthousiasme.
15 april 2018 19:03
Wat triest zeg deze reacties. Bij ireen wust zegt toch ook niemand dat ze 8 seconden langzamer is dan de heren op 1 500m en zelfs langzamer dan top junioren?
15 april 2018 19:14
@Mwielerfan
Het gaat bij het kijken van sport hoe het eruit ziet. Zo vind ik hockey, schaatsen, handbal, zeilen en skiën fijn weg kijken en soms zelfs beter dan bij de mannen. Bij wielrennen heb ik dat niet. Ik herken die vinnigheid zoals hij hier wordt genoemd niet echt. Ik vond het vandaag een best saaie koers die als een nachtkaars uit ging. Verder vind ik het jammer dat je iemand voor sneu wegzet omdat hij/zij een afwijkende mening heeft.
15 april 2018 19:16
@Pedalo
Klopt, en daarom vind ik vrouwenwielrennen moeilijker weg kijken. Ik snap je probleem niet zo goed, je mag hier alleen zeggen dat je vrouwenwielrennen fantastisch vindt?
15 april 2018 19:32
Als je met enige onderbouwing komt zou het van mij een plaats mogen krijgen op zo'n forum. Als je alleen een oppervlakkig statement maakt lijkt het verdacht veel op seksisme en daar is wat mij betreft geen plaats voor, hier en elders.
Waarom 'kijkt het minder weg'? Wat bedoel je daarmee en waarom hebben andere sporten dat verschil niet tussen mannen en vrouwen? Zie je de snelheid beter bij wielrennen doordat het in de buitenwereld is en niet in een stadium of speciaal geprepareerde piste?
Ik ben wel benieuwd of het er niet vooral aan ligt dat je de rensters minder kent en daardoor minder meeleeft. En dat je de mannen wel goed kent. Als ik skiën kijk dan zie ik weinig verschil want ik ken mn en vr niet. Bij schaatsen ken ik ze allebei wel dus mijn beleving is min of meer gelijk.
15 april 2018 22:58
Ik weet niet of het tegenwoordig nog steeds zo is, maar zo'n 25 jaar terug fietsten bij de jongste knwu categorieen de jongens en meisjes doorelkaar. Niet zelden won een meisje destijds van een jongen die ik jaren later op tv de Tour zag fietsen. Ik ben in die tijd zo vaak enorm naar huis gefietst door meisjes dat ik niet anders kan dan met respect kijken naar wat deze dames tegenwoordig doen. Hup dames!
15 april 2018 23:55
Juist Manuel Beltran. Ik ben in de loop der jaren wel fan geworden van het vrouwenwielrennen. Vaak een mooie koers. Je moet het ook een kans geven. Wat dat betreft is Vos een erg belangrijke factor geweest.

Ik heb genoten van de wegkoers bij de vrouwen op de OS en het WK in Bergen waren echt hele mooie koersen. Als je daar niet van kan genieten ben je in mijn ogen geen liefhebber.
16 april 2018 10:42
Chantal in de gloria!!
Tevens chapeau voor alle vrouwen in het huidige vrouwen wielrennen van de laatste (5?) jaar.
Er wordt aanvallend en slim gereden en er wordt koers gemaakt, interessant om te zien en naar te kijken. Ja het gaat minder hard dan de mannen, maar als je dat weglaat dan is het leuk om te volgen.
@Reusjen, ik snap je statement wel een beetje. Maar je kan geen vergelijk maken met de mannen. Er is nu eenmaal krachtsverschil.
In het verleden vond ook ik het niet om aan te zien, met als triest dieptepunt de Olympische wegwedstrijd in Beijing waar het peloton 10 breed aan het rijden was en elke demarrage in de kiem smoorde en vervolgens werden de benen stilgehouden.
Hoe het komt dat er nu aanvallender en attractiever gereden wordt dan voorheen weet ik ook niet. Misschien dan LvM er iets mee van doen heeft, die is er iig groot voorstander van.
Het feit dat de nederlandse (topper) dames in verschillende ploegen rijden maakt het alleen al leuk. Terwijl je ziet dat bij landenwedstrijden er echt voor elkaar gereden wordt als team.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.