Blythe klopt Vermeltfoort in Elfstedenronde
foto: Cor Vos
zondag 17 juni 2018 om 16:28

Blythe klopt Vermeltfoort in Elfstedenronde

Adam Blythe heeft de Belgische Elfstedenronde gewonnen. De Brit van Aqua Blue Sport was na 196 kilometer de beste in de massasprint. Coen Vermeltfoort sprintte namens Roompot-Nederlandse Loterij naar de tweede plaats. Hugo Hofstetter (Cofidis) eindigde als derde.

Van der Poel vroeg in actie
Op de kasseienstrook van de Steenstraat maakte een zevental zich los. Net als in Dwars door het Hageland zat Mathieu van der Poel mee in de kopgroep. Hij kreeg Jerome Baugnies, Jens Reynders, Jordi Meeuws, Guillaume Haag, Kenneth Vanbilsen en Dries Lehaen. Zij kregen niet meer dan twee minuten voorsprong.

Jakobsen en Van der Poel zetten Van Aert onder druk
Ruim vijftig kilometer voor de meet volgde een hergroepering, waarna het peloton weer in stukken uiteen sloeg. Een groep met Van der Poel, Reynders, Fabio Jakobsen, Pieter Serry, Jens Keukeleire, Tosh Van der Sande en Guillaume Van Keirsbulck maakte zich los. Jan-Willem van Schip wist nog de oversteek te maken met Timothy Dupont. 

Veranda’s Willems-Crélan haalt alles terug
Een peloton met titelverdediger Wout van Aert volgde op een halve minuut. Die achtervolging ging niet hard genoeg, want het verschilde groeide naar een minuut. Met nog een lokale ronde voor de boeg was de samenwerking weg aan kop, waardoor het peloton tijd terug kon pakken. Onder aanvoering van de ploeg-Van Aert werd de kopgroep ingerekend op negen kilometer van de meet.

Blythe slaat toe
Op de laatste moeilijke kasseienstrook trok Wout van Aert zelf aan, maar de wereldkampioen veldrijden kreeg een lekke band, waardoor zijn kansen op titelprolongatie in rook opgingen. Een uitvalspoging van een groepje met Jakobsen kreeg geen ruimte, waarna het peloton afstevende op een massasprint. Van der Poel was daarin de lead out, maar zijn werk was voor niets. Adam Blythe kwam sterk opzetten vanuit de achtergrond, waarna hij Vermeltfoort met een half wiel verschil achter zich wist te houden.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
17 juni 2018 16:32
Gewonnen met gratie van van der Poel. Is een beetje aan het trainen, maar zelfs dan veruit de sterkste man in koers.
17 juni 2018 16:41
Voor wie trok Van der Poel nu de sprint? Van die ploeg is hij toch gewoon de snelste in een sprint.
17 juni 2018 16:43
@koos1 Voor Marcel Meisen volgens mij, ook niet echt traag maar leek mij dat Van der Poel iets te hard ging voor hem waardoor wat krachten verspeelde om bij Van der Poel weer in het wiel te komen.
17 juni 2018 16:46
waarom staat hodeg niet in de top 10?
17 juni 2018 16:49
Al die plaatselijke ronden verknallen deze wedstrijd. Daardoor kan het peloton terugkomen op de vermoedelijk sterksten uit de koers. En dan laat Vermeltfoort een uitgelezen kans om te winnen liggen. Hij wordt perfect afgezet door een ploeggenoot maar laat hij zich insluiten, mede omdat hij te lang afwacht. Volgens mij rijdt hij de snelste laatste 100 meter.
17 juni 2018 16:49
Wat vinden de Friezen van deze naam?
17 juni 2018 16:53
Uitslag PCS klopt voorlopig nog niet helemaal. Hodeg was 4e, en het was Raim van ICA die sprintte en zo 5e werd. Jensen geen top 10.
17 juni 2018 16:55
@Vanbelleke Hodeg zou vierde moeten zijn als ik de helikopterbeelden goed zie, net voor Jensen.
17 juni 2018 16:59
Krieger draait de laatste jaren uitstekend mee op een iets lager niveau. Hij zou toch ergens een profcontract moeten kunnen versieren op het einde van dit jaar?
17 juni 2018 17:00
Het is wel Jensen vogens PCS die nu de volledige uitslag heeft. Raim DNF
17 juni 2018 17:11
Van Aert had geen lekke band, maar iets aan zijn ketting. Zonde, want hij zag er nog fris uit, toen hij aanging.
17 juni 2018 17:13
MvdP is misschien toch echt een halfgod. Vrijdag was hij op en nu rijdt hij gewoon weer mee in de aanval en in het slot. Is dit allemaal in dienst van het NK in Hoogerheide? Heeft hij daar al iets over gezegd?
17 juni 2018 17:33
Van Aert had op die laatste strook meteen een kleine opening te pakken en was eigenlijk de enige grote naam die daar goed geplaatst zat. Ik wou wel eens zien hoe ver die poging kon reiken. VDPoel rijdt hier duidelijk een trainingsritje, maar elke tactische beslissing die hij nam, bleek wel de juiste. Ik zie beide veldrijders heel dicht komen bij de nationale titel.
17 juni 2018 17:54
Overigens: wat zijn dit soort "kleine" wedstrijden over het algemeen leuk om naar te kijken. Niks afwachten, gewoon aanvallen en maar zien waar het schip strandt. Leuker dan menig world tour-wedstrijd.
17 juni 2018 18:02
Volgens mij is david VDP 10 de en niet Meisen
17 juni 2018 18:06
Van der Poel liet vandaag even zien dat afgelopen vrijdag een incidentje was. Knop om en voorbereiden naar de volgende MTB wedstrijden en dan de focus op de start van het cross seizoen. NK weg is toch geen eer te behalen tegen een overmacht van TLJ en Roompot
17 juni 2018 18:40
@titanio82,
Denk je echt dat de VDP's benauwd worden van een overmacht in hun Hoogerheide? Ze zijn natuurlijk meer afhankelijk van het koersverloop, maar volgens mij heeft VDP winstkansen in een groepssprint.
17 juni 2018 19:05
@Leegloper. Benauwd komt in het vocabulaire van Van der Poel niet voor. Maar naar verluidt zou na de koers van vandaag de focus verlegd worden naar de volgende MTB wedstrijd. En hoe jammerlijk, maar wel verstandig, dan ook, past daar blijkbaar geen NK weg bij. Bram Tankink zal blij zijn.....
18 juni 2018 02:09
Vlakker dan vlak en dan wint er nog geen Belg ...

Alle gekheid op een stokje hoor.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.