BMC-manager Peiper: “Dominantie Quick-Step Floors is ontmoedigend”
foto: Sirotti
zaterdag 7 april 2018 om 10:57

BMC-manager Peiper: “Dominantie Quick-Step Floors is ontmoedigend”

Nagenoeg alles wat Greg Van Avermaet vorig jaar aanraakte, veranderde in goud. Dit voorjaar hikt de Belg echter nog tegen zijn eerste klassiekerzege aan. Een dominant Quick-Step Floors laat tot op heden slechts de kruimels liggen voor de concurrentie. Allan Peiper, performance manager bij BMC, raakt er naar eigen zeggen ontmoedigd van. “Er lijkt niets aan te doen”, aldus de Australische ex-renner in gesprek met Sporza.

De sterrenformatie van Patrick Lefevere zegevierde dit seizoen al 24(!) keer, en won met de E3 Harelbeke, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs al vier voorjaarsklassiekers. “We zijn op dit moment een beetje ontmoedigd. Elke ploeg kijkt op dit moment hetzelfde naar Quick-Step Floors; ze zijn oppermachtig. Het is moeilijk om tegen een dergelijk blok te koersen. Ze hebben de beschikking over 3 tot 4 renners die al een grote koers hebben gewonnen.”

Wat betreft zijn protegé Van Avermaet, deelt Peiper niet de mening dat hij een tikkeltje minder zou zijn dan vorig jaar. “De koersen verlopen dit seizoen gewoon anders. Vorig jaar gingen er kleinere groepjes naar de meet, maar dit seizoen sprinten er bijvoorbeeld 40 renners om de zege in Gent-Wevelgem en rijdt een grotere groep naar de streep in de Omloop het Nieuwsblad. Daarnaast wordt Greg ook meer geschaduwd na zijn superjaar. Je hebt in het wielrennen ook een tikkeltje geluk nodig.”

Ondanks een minder voorjaar, heeft Peiper nog altijd vertrouwen in zijn poulain voor Parijs-Roubaix. De koers waar Van Avermaet vorig jaar nog naar zijn eerste monumentale zege wist te sprinten. “We hopen dat we zondag opnieuw een situatie kunnen creëren zoals vorig jaar, toen hij in een zetel zat met ploegmaat Daniel Oss op kop. In Roubaix is het onmogelijk je te verschuilen. De maskers zullen afvallen. Dan zullen we zien hoe goed Greg echt is”, besluit Peiper.

RIDE Magazine
21 Reacties
Sorteer op:
7 april 2018 11:32
BS. Greg was vorig jaar dominant, nu zijn het weer anderen.
7 april 2018 11:36
Quick-Step van nu is echt niet 2x zo sterk als de QS van vorig jaar hoor. Beetje onzin allemaal.
7 april 2018 11:50
Loserpraat
7 april 2018 11:52
Waar zegt hij dat ze twee keer zo sterk zijn dan?
7 april 2018 12:21
Tuurlijk is het overdreven. Als de koers ECHT hard wordt gemaakt zitten er hoogstens drie man van QS in de kop van de koers, naast meer dan een handvol andere renners. Die gasten van QS zijn niet stuk voor stuk rapper dan de andere renners, dus kansen genoeg. Maar ja, dan moet je Terpstra of een andere QSer niet laten rijden...
7 april 2018 12:39
Peiper heeft gewoon gelijk. Met Terpstra, Gilbert, Stybar en Lampaert heeft Quickstep 4 vd 15 beste klassiekerrenners van dit seizoen onder contract staan. Als er een klein groepje wegspringt met 1 van die 4 er bij, hoeven de andere 3 niets te doen in de achtervolging. Hebben dan gewoon meer energie over om aan te vallen. Kan me voorstellen dat deze tactiek ontmoedigt bij andere ploegen. Gewoon terechte woorden dus. Hij levert geen kritiek toch?
7 april 2018 12:40
Je gaat toch niet zeggen in een interview dat de tegenstander je ontmoedigt! Leuk voor je renners om zo een wedstrijd in te gaan. "Bemoedigende loserpraat" van de manager van de ploeg.
7 april 2018 12:43
Er lijkt niets aan te doen? Dat kan je pas concluderen als je het probeert. Ze laten Terpstra wegrijden, die moet niets eens diep gaan voor zijn voorsprong, die krijgt gewoon driekwart minuut. Daarna zitten ze wat willekeurig naar elkaar te staren omdat er ploegmaats van de vluchter in hun wiel zitten en dit schijnbaar buitengewoon intimiderend is.

Er zijn 10 gelijkwaardige renners waarvan een meerderheid bij Quickstep zit en die spelen dat gewoon uit. De rest lijkt zich daar gewoon bij neer te leggen zonder al te veel tegenstand te bieden. Niet dat ze 't geprobeerd hebben en bleek dat ze kansloos waren, nee, ze ondergaan het gewoon.
7 april 2018 12:56
Doordat er kleinere teams zijn dit jaar is er veel minder aanvalslust waardoor er grotere groepen naar de finish rijden. Dat maakt het allemaal niet makkelijker voor iemand als van Avermaet.
7 april 2018 13:13
Wat een onzin kingstown. Terpstra ging vroeg in de aanval. En pedersen, van baarle en langeveld nog vroeger. En zelfs Pedersen zagen ze niet meer terug. Ik volg meer de lijn van Gebruikersnaam.
7 april 2018 13:14
@ kingstown
Sarcasme?
Behalve Gent wevelgem en kuurne won er toch steeds een aanvaller?
7 april 2018 13:15
Edit: Thx, is al aangepast
7 april 2018 13:38
Je moet ook kijken naar de invloed van t weer. Als regent zijn je benen gewoon minder explosief en is het moeilijker om het verschil te maken.
Morgen zal dat waarschijnlijk makkelijker gaan. Maar dan telt t invloed van je materiaal en pech wel zwaarder mee.
7 april 2018 14:00
Tsja, beetje een gekke insteek om een koers mee in te gaan. Dhr Peiper kan wel een cursus omdenken gebruiken.. Je kan het ook zien als een kans om de beste ploeg op dit moment te kunnen kraken. :)
7 april 2018 14:27
Geweldige analyses hier...

Als er nog ca. 15/20 over zijn, ziiten er 4 qs'ers bij waarvan er 3 bij de absolute top horen op de keien. In vlaanderen counteren ze eerst Stybar en vlak daarna gaat Terpstra, de enige die kunnen volgen zijn dan de absolute toppers, maar die zijn bang dat ze teveel moeten doen, dus gaan kijken naar elkaar, want ze kunnen niet blijven aanvallen pareren.

Terpstra gaat en krijgt de eerste meters tot aan nibali kado, daarna zie je reactie, dus gaat terpstra vol door en lost nibali. Daar achter proberen ze door middel van uitvallen naar terpstra te gaan, dat lukt niet door 2 redenen.
Terpstra rijdt gewoon heel hard en achtervolging is niet kop over kop, maar eerst counters die weer worden gecounterd en daarna de knechten Oss en Roelandts en die zijn niet sterk genoeg om het dichten, maar kunnen Terpstra binnen schot houden.

Dan op de weg voor de kwaremont zijn de knechten op en alleen nog kopmannen, die willen niet werken omdat ze niet gelost willen worden op de kwaremont en 2 quicksteps rijden voorop en inhalen is daar onmogelijk.

Daar krijgt niki nog eens 20 seconden kado en is de koers zo goed als binnen.

Zolang een ander team geen heel sterke pion vooruit stuurt, of 1 van de grote kopmannen niet op 60/70km durft aan te vallen voordat qs het doet kunnen ze het schudden.

Opmerkingen als terpstra moest niet eens diep gaan voor zn voorsprong zijn krankzinnig, vraag het eens na bij terpstra zou ik zeggen...
7 april 2018 14:28
Ja, Quickstep koerst dit seizoen net iets slimmer en het pakt allemaal net iets beter uit. Team is echt niet versterkt maar heeft de juiste tactiek. Het ligt meer aan de andere renners die het toestaan en bang zijn hun eigen kansen op te offeren. Dan win je sowieso nooit en gaat de winst naar iemand van QS. Dat zie ik morgen ook gebeuren alleen dan met Stybar die zijn zege gaat pakken.
7 april 2018 14:33
Bijgedachte: werd het kleiner maken van kleinere ploegen niet o.a. aangeprezen omdat het tot minder dominantie van bepaalde teams zou leiden? Lijkt het niet echt op...
On: het gepiep van Peiper is vast eerlijk maar niet slim. Puur rationeel rijden de meeste toppers n.l. niet bij QS, maar die niet-QSers zitten wel allemaal in een soort prisoner's dilemma, en dat zie ik ze niet 1-2-3 oplossen. Zeker niet nadat Boonen et al. het vuurtje over wie er nou een sleper is nog even hebben opgestookt. Ben overigens dol op dit soort politieke oorlogsvoering voor de koers.
7 april 2018 14:59
Bernd Shuster , De coach van Real Madrid (!) is ooit op staande voet ontslagen voor een gelijkaardige quote over Barcelona...
7 april 2018 15:03
'monumentale zege'?
Is een zege in een 'monument' daarmee ook een 'monumentale zege'?
7 april 2018 16:39
Je kunt je afvragen wat dit interview van peiper bijdraagt aan de performance van bmc.
Qst heeft altijd al 3 a 4 van de 15-20 beste in huis. Elk jaar. Alleen nu zijn er 3 bij de beste 7 lijkt. Andere jaren waren naesen sagan van avermaet en vanmarcke weggereden van stybar en Gilbert en was het gat op niki op de pater gedicht. Doordat niki en Phil minstens zo goed zijn als de andere werkt het nu super. Maar als sagan en bijv kristoff volgend jaar net wat beter zijn heb je veel minder aan 4 qst man die eraf moeten in de finale
8 april 2018 09:33
En dan leert Stybar tussen RVV en Roubaix in de Scheldeprijs op woensdag, aan Jakobsen en Hodeg hoe ze moeten in een waaier rijden...
Krijgen nu de partners een horloge bij QS winst?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.