Boasson Hagen verslaat Gilbert en Van Aert in openingsrit Dauphiné
foto: Cor Vos
zondag 9 juni 2019 om 14:35

Boasson Hagen verslaat Gilbert en Van Aert in openingsrit Dauphiné

Video De openingsetappe van het Critérium du Dauphiné is gewonnen door Edvald Boasson Hagen. De Noor van Dimension Data was na een etappe van 142 kilometer naar Jussac de snelste van een uitgedund peloton, voor Philippe Gilbert en Wout van Aert. Boasson Hagen is ook direct de eerste leider in het algemeen klassement.

Over een maandje is het weer zover, de Tour de France. In aanloop naar de belangrijkste wedstrijd van het jaar kunnen de renners kiezen uit meerdere voorbereidingskoersen, waaronder het Critérium du Dauphiné. Vandaag begonnen 154 renners aan de openingsetappe, met start in Aurillac en finish in Jussac.

Sterke kopgroep
Onderweg lagen de nodige beklimmingen, waardoor we een interessante rit kregen voorgeschoteld. Maar eerst ging alle aandacht uit naar drie Denen, twee Belgen en één Fransman: Niklas Eg, Casper Pedersen, Magnus Cort, Oliver Naesen, Julien Vermote en Fabien Doubey wisten elkaar te vinden in het vormen van een vroege vluchters.

foto: ASO

De zes avonturiers wisten een maximale voorsprong van ruim drie minuten bij elkaar te fietsen, maar het peloton, dat aangevoerd werd door het BORA-hansgrohe van Sam Bennett, liet niet begaan. Ondertussen wist Pedersen als eerste boven te komen op de Puy Mary (11,1 km aan 5,9%), de eerste en meteen zwaarste beklimming van de dag.

Pedersen in de bergtrui
Daarmee zette Pedersen zich direct aan de top van het bergklassement. Ook de bergpunten daarna wist de Deen van Team Sunweb te pakken, waardoor de eerste bollentrui voor hem is. Op de voorlaatste klim van de dag moest Vermote de rol lossen.

De vijf overgebleven koplopers begonnen vervolgens met een minuut voorsprong aan de laatste klim van de dag: de Côte de Roquenatou (3,7 km aan 6,7%). Deceuninck-Quick-Step trok vanaf de voet direct door in dienst van Julian Alaphilippe, waardoor het peloton op een lint ging. Het gat met de koplopers was daardoor ook bijna gedicht. Het werd wel te veel voor een deel van de pure sprinters, waaronder ook Sam Bennett.

foto: ASO

Lambrecht opent de finale
De eerste serieuze aanval kwam van Bjorg Lambrecht. Hij kreeg de ruimte van Team Ineos, sloot aan bij Cort en Naesen en pakte de bergpunten, maar de voorsprong bleef beperkt op het uitgedunde peloton. Team Ineos gaf de drie koploper twintig seconden, wat te veel was voor het Mitchelton-Scott van Daryl Impey.

De Australische ploeg zette zich op kop, maar Cort, Naesen en Lambrecht liepen in de afdaling uit naar 35 seconden. De laatste kilometers richting Jussac waren technisch en golvend. Daarnaast was het nog nat vanwege eerdere regenval. De voorsprong was slechts tien seconden bij het ingaan van de laatste twee kilometer.

Sprint
Op vijfhonderd meter van de streep werd het drietal gegrepen. Philippe Gilbert werd uitstekend afgezet in de laatste bocht, maar Edvald Boasson Hagen kwam nog over hem heen. Wout van Aert sprintte bij zijn debuut in de Dauphiné naar de derde plaats.

In het uitgedunde peloton zaten ook de Nederlandse kopmannen Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) en Tom Dumoulin (Team Sunweb). Voor laatstgenoemde was dit zijn eerste koers sinds zijn valpartij in de Giro d’Italia. De Dauphiné is voor Dumoulin een testcase met oog op de aanstaande Tour de France.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.