Boasson Hagen zegeviert na spektakelstuk in Eneco Tour, Terpstra dwingt eindzege af
foto: Etixx - Quick-Step / Tim de Waele
zondag 25 september 2016 om 16:28

Boasson Hagen zegeviert na spektakelstuk in Eneco Tour, Terpstra dwingt eindzege af

De slotetappe in de Eneco Tour 2016 is bijgeschreven op het palmares van Edvald Boasson Hagen. De 29-jarige Noor van Dimension Data hield op de veste van de Muur van Geraardsbergen Niki Terpstra en Olivier Naesen achter zich. Rohan Dennis kwam op een kleine vijftig kilometer ten val en verloor zijn leiderstrui aan onze landgenoot, die daarmee de eindwinnaar werd.

Breakaway Brian
Het duurde vandaag – in tegenstelling tot eerdere etappes – erg lang voordat de vlucht van de dag ontstond. Na anderhalf uur koers was alles nog bijeen. Uiteindelijk kregen negen renners een vrijgeleide, met daarbij opnieuw een renner van Roompot-Oranje Peloton, zoals in elke andere rit in lijn. Het was dit keer Brian van Goethem die voor de ProContinentale formatie meezat. Van Goethem bevond zich in een sterk gezelschap, met als opvallendste naam Tim Wellens (Lotto Soudal), de eindwinnaar van de voorbije twee edities. Ook Roy Curvers (Giant-Alpecin) was namens de Nederlanders vertegenwoordigd. De kopgroep bestond verder uit Lars-Petter Nordhaug (Sky), Carlos Verona (Orica-BikeExchange), Ruslan Tleubayev (Astana), Marc Sarreau (FDJ), Winner Anacona (Movistar), en Simone Antonini (Wanty-Groupe Gobert). Het negental kreeg een maximale voorsprong van drie minuten.

Aanval Wellens, Dennis en Boom vallen
Op zestig kilometer van het einde begon het te regenen. Dat was voor Wellens, een regenrenner pur sang, het sein om aan te vallen. Alleen Curvers, Nordhaug en Anacona konden hem vervolgens volgen. Het peloton lag op dat moment maar een halve minuut achter. Op de Muur van Geraardsbergen reed Wellens zijn kompanen glad uit het wiel, terwijl Lars Boom in het peloton over superbenen leek te beschikken. Niet veel later stond Rohan Dennis plots tussen de bomen. Hij kwam zelf ten val en nam onder andere Boom mee. Zij moesten lang wachten op vervangend materiaal, waardoor zij anderhalve minuut verloren op het voorste peloton. Daar was het Etixx-Quick-Step dat de regie in handen nam. Tony Martin, Bob Jungels en Niki Terpstra waren actief. De wegen waren ondertussen spekglad, waardoor meerdere renners onderuit gleden.

Veld uit elkaar geslagen
Door de Muur van Geraardsbergen en de daarop volgende Bosberg, was het veld compleet uit elkaar geslagen. Op veertig kilometer van de streep vormde zich een kopgroep van negen renners, met vrijwel allemaal kleppers: Terpstra, Jungels, Boy van Poppel, André Greipel, Edvald Boasson Hagen, Christopher Juul Jensen, Olivier Naesen, Alexey Lutsenko en Jasha Sütterlin. Op een kleine halve minuut volgde een tweede groep met toppers, waar onder meer Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Alexander Kristoff deel van uitmaakten. Niet veel later vielen de sterke Van Poppel en Greipel vooraan weg door een nieuwe valpartij. Tijdens de voorlaatste beklimming van de Muur-Kapelmuur trok Sagan door bij de achtervolgers, waar alleen Zdeněk Štybar kon volgen. Terpstra ontbond vooraan zijn duivels op het steilste stuk van de Muur.

foto: Etixx - Quick-Step / Tim de Waele

foto: Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

Hoofdrol Terpstra
In het kielzog van onze landgenoot konden alleen Naesen en Boasson Hagen volgen. De Noorse kampioen kwam op hangen en wurgen oversteken. Jungels liet andermaal zien hard te kunnen rijden, door in extremis ook de oversteek te maken naar het groepje met Terpstra. Ook Sütterlin wist opnieuw aan te sluiten. Daarachter had onder andere Dumoulin zich bij Sagan vergezeld. De Gouden Kilometer, die uitgezet was op de Bosberg, greep Terpstra aan om negen extra bonusseconden te verzamelen. In de achtervolgende groep werd er steeds stennis geschopt en kwam de samenwerking nooit op gang, waardoor het gat met Terpstra alsmaar groter werd. Een derde achtervolgende groep met onder meer Kelderman en Van Avermaet sloot niet veel later bij de groep-Sagan aan.

Slijtageslag in volle finale
Met nog acht kilometer te gaan had het viertal Terpstra-Boasson Hagen-Sütterlin-Naesen een voorsprong van vijftig seconden. Op de Denderoordberg trok Naesen nog eens door, wat Sütterlin nekte. De overige drie reden gestaag door, al was de Noorse kampioen meer bezig met de ritzege. Terpstra en Naesen bleven alles volle bak geven. Achter hen bleef de organisatie onder de renners zoek. Omdat de voorsprong van de drie vooraan bleef schommelen rond de 45 seconden, konden de drie vooraan voorzichtigjes beginnen te pokeren. Op de kasseien van de veste vooraan de Muur van Geraardsbergen bleek Boasson Hagen het meeste overschot te houden. Sagan kwam als zesde over de streep, waardoor hij als derde eindigde in het eindklassement. Daarmee pakt de wereldkampioen de koppositie in de WorldTour, met enkel de Ronde van Lombardije nog op de kalender. Van Emden, Kelderman en Dumoulin eindigden ook in de top-10 van het eindklassement.

RIDE Magazine
82 Reacties
Sorteer op:
25 september 2016 18:25
@HerrVdV
Als jullie Naessen het tactisch inzicht van Terpstra had gehad, had hij vandaag met twee vingers in zijn neus de etappe kunnen winnen en misschien wel de hele Tour. Hoe hij zich gedroeg in de Gouden Kilometer zegt meer dan genoeg over zijn tactisch vermogen. En in de wielersport moet je nu eenmaal soms een "profiteur" durven zijn, maar je moet nu niet doen alsof Terpstra zijn arbeid heeft geschuwd, want dan heb je waarschijnlijk naar een andere wedstrijd zitten kijken. Terecht sabelden jouw landgenoten Wuijts en Decauwer na afloop van de sprint Naessen genadeloos neer, zij het in heel nette bewoordingen. Terpstra reed een uitgekookte, tactische koers. Ik vind het als liefhebber een genot om hem te zien koersen en dan ook nog winnen ! Mooie stijl, zijn verantwoordelijkheid volop nemend, keiharde werker en ook nog eens een aimabel mens !
25 september 2016 18:25
Wat een rotkoers. Een klassement dat bepaald wordt door regen en valpartijen vind ik helemaal niets.
25 september 2016 18:25
@mart.
Degenkolb rijdt voor Trek volgend jaar.
25 september 2016 18:27
ja, Van Avermaet is een groter kampioen dan Terpstra. Duh.
25 september 2016 18:30
@HerrVdV

Hagen was vandaag de profiteur, niet Terpstra.
25 september 2016 18:31
Haha, Weening 12. Heeft hij ooit Vlaamse koersen gereden? Misschien op zijn oude dag eens proberen, in de hoop op een Hennie Kuijper-achtig laat succes.... tenlotte heeft hij ook eens de 'strade bianchi' etappe n de giro gewonnen..
25 september 2016 18:34
@horsm
Terpstra heeft anders meer kampioenschappen gewonnen dan Greg hoor ;)
25 september 2016 18:52
@ sooike
Aimabel mens ? Hoezo ? Ken je hem persoonlijk ? Dan zou dat best kunnen, geen idee. In het wielrennen is hij dat in ieder geval niet. Wat niet wegneemt dat hij een erg goeie wielrenner is.
25 september 2016 19:27
dat moet niki Terpstra ook laten zien op de wk , maar daar zie hem dit niet doen , en niet knechten voor boonen
25 september 2016 19:35
Dat André Greipel twintigste wordt in deze etappe vind ik bewonderenswaardig.
25 september 2016 19:37
Kelderman sterke ronde gereden. Geeft TLJ een mooi afscheidskado. Van Emden ook sterk!
25 september 2016 19:44
Hebben jullie gezien hoe relatief dicht Groenewegen nog is geëindigd joh! Puik! Er zit iemand een goeie vorm op peil te houden naast Niki :)
25 september 2016 20:28
@Horsm: Kuiper (zonder "j") won Vlaanderen op zijn 32e, maar was toch echt wel vele klassen beter dan Weening.... MSR won hij op zijn 35e. In dat opzicht begrijp ik "late successen", maar toen was hij al jaren vaste waarde in de top van de klassiekers.
25 september 2016 20:30
@ AWestie, Dylan Groenewegen kan dit werk prima aan, getuige ook zijn winst in de RvVlaanderen u23 in 2014. Wie weet wel zo goed dat hij enig moment moet kiezen tussen pure snelheid of duurvermogen. Dat laatste pakt niet altijd goed uit; zie Mathieu Hermans.
25 september 2016 20:48
Al met al staat onze Belgische vriend op 31 sec. en Sagan op 1 minuut. Dat zegt wel iets in een zogenaamd makkelijke versie van de Eneco Tour met de sterkste bezetting ooit. Je moet het maar doen. Zeker niet gestolen.
25 september 2016 20:53
Tim Wellens Dnf... ik dacht dat hij superman werd in de regen? :/
25 september 2016 21:39
Wat doet Tim Wellens hier sowieso ? Die had beter in Italie gezeten al.
25 september 2016 21:40
Vandaag begon voor ons De Koers in Bornem, en eindigde in Geraardsbergen. Weer een aantal leuke foto's kunnen maken.
Ook mooi om te zien hoe de renners omgaan met jonge fans op weg naar de start. Overigens maak ik bij het bezoeken van dit soort wielerkoersen nooit enige "haat" mee tussen België - Nederland of andersom. Vind de sfeer altijd aangenaam en erg gemoedelijk.
25 september 2016 21:42
Wat een prachtige rit, Terpstra op zijn best!
25 september 2016 22:01
@Erkanermaar1dewinnaarzijn > je moet ook wel een totale klapmongool zijn om agressief langs de kant van een koers te gaan staan op zoek naar problemen, da's opsluitmateriaal, t'is geen voetbal. Op fora lekker snedig en venijnig tekeer gaan hoort daarentegen wel bij de wielersport, akte deze site, veelal niks mis mee..
25 september 2016 22:23
Romāns Vainšteins,

Dat wielrennen geen voetbal is, weet ik al jaren. Volg het beide en beleef het op mijn manier. Jij gebruikt in jouw bericht een woord, dat ik niet ga herhalen. Heb genoeg meegemaakt bovenop een Koppenberg waar het steeds meer gaat om bierdrinken.

Mooie en normale actie op een wielerforum: ik ben voor.
25 september 2016 22:25
Haha @Romans, volgens mij is een klapmongool juist iemand die overal voor klapt omdat hij het eigenlijk niet snapt allemaal. Je bent dus juist geen klapmongool als je agressief en negatief gaat doen langs de koers :p

Edit: wat natuurlijk weer niet hetzelfde is als iemand die klapt omdat hij de prestaties wel snapt... een voorbeeld: Nederland haalt de finale op de olympische spelen in cricket. Op dat moment verander ik in een klapmongool. Ik snap niks van de sport, maar ik ben wel voor Nederland
25 september 2016 22:36
@RVenBT

Vinden jullie het gepast om dit soort woorden te gebruiken om een groep mensen aan te duiden? Ik heb iemand in de familie die aan jullie omschrijving voldoet. Mij raakt het niet, maar anderen misschien wel. Ik vind het in ieder geval stijlloos, respectloos en het riekt zelfs naar discriminatie. Dit wilde ik even kwijt, ook om de redactie misschien iets scherper toezicht te laten houden.
Overigens bezoek ik heel veel wedstrijden in Vlaanderen en ver daarbuiten. Excessen zie je overal, maar doorgaans is de sfeer langs de route , zelfs op icons als Geraardsbergen, Oude Kwaremont en Koppenberg fantastisch. Ga maar eens naar de Grote Sluitingsprijs in Putte-Kapelle binnenkort....!
25 september 2016 22:38
Joh, dat wist ik echt niet. Ik dacht dat dat een mongool was omdat ie een klap van de molen gehad had, serieus.
25 september 2016 22:44
Roglic op maar 2 minuten in dit werk, is eigenlijk best indrukwekkend.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.