Bob Jungels soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik
foto: Sirotti (archief)
zondag 22 april 2018 om 16:50

Bob Jungels soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik

Bob Jungels heeft Luik-Bastenaken-Luik 2018 gewonnen. De Luxemburgse kampioen van Quick-Step Floors kwam solo over de streep in Ans na een koers van 258 kilometer. Hij sloeg zijn beslissende slag na La Roche-aux-Faucons. Michael Woods (EF Education First-Drapac) sprintte op 37 seconden naar de tweede plek. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) werd derde. Sunweb-renner Sam Oomen was op de twaalfde plek de beste Nederlander.

Traditionele vroege vlucht
De ProContinentale ploegen hadden een duidelijke boodschap meegekregen. Elk team had een renner in de vroege vlucht, evenals BMC. Loïc Vliegen (BMC), Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert), Antoine Warnier (WB Aqua Protect Veranclassic), Mathias Van Gompel (Sport Vlaanderen-Baloise), Anthony Perez (Cofidis), Paul Ourselin (Direct Energie), Florian Vachon (Fortuneo-Samsic), Mark Christian en Casper Pedersen (Aqua Blue). De voorsprong werd maximaal zes minuten, waarna Quick-Step Floors, Movistar en UAE Emirates het controleerden rond de vijf minuten.

In de zone van de Côte de Pont, Côte de Bellevaux en de loeisteile Côte de la Ferme Libert (gemiddeld meer dan 12%) brokkelde de kopgroep uit elkaar. Pedersen, Perez, Ourselin en Baugnies bleken de sterksten. In aanloop naar Côte de la Redoute, ongeveer 35 kilometer voor de meet, stormden de ploegen naar voren om hun kopmannen van voren te laten beginnen. Zij gingen in de achtervolging op Baugnies, die zijn kompanen op de eerste meters van de Redoute achtergelaten had.

Quick-Step Floors neemt controle over
Onder aanvoering van Quick-Step Floors moest onder meer oud-winnaar Wout Poels op de Redoute lossen, maar voor meer spektakel zorgde de fameuze beklimming niet. Het verschil met koploper Baugnies was wel geslonken tot een minuut. Op 22 kilometer van het einde was het sprookje van de Belg ten einde. 

Gilbert opent, Jungels reageert na de top
Op La Roche-aux-Faucons nam Bahrain Merida het heft in handen, maar de eerste echte aanval was van Quick-Step Floors. Philippe Gilbert demarreerde en kreeg Tom Dumoulin achter zich aan. Sergio Henao wist met een ferme versnelling de kop te pakken, waarna Bob Jungels het gat dichtte en het peloton in stukken trok. Onder meer Vincenzo Nibali, Tiesj Benoot, Bauke Mollema, Mikel Landa en Michael Matthews losten.

foto: Sirotti

In de afzink vormde een kleine favorietengroep zich achter de ontsnapte Jungels. Het tempo viel stil, waardoor de Luxemburgse kampioen verder kon uitlopen. Julian Alaphilippe probeerde zo goed als hij kon de boel af te stoppen, in dienst van Jungels, die ondertussen al een voorgift van 25 seconden bij elkaar had gereden. Pogingen van Tim Wellens en Daniel Martin strandden in schoonheid.

Vanendert komt niet bij Jungels
Waar Jungels een constant tempo reed, ging het in de achtergrond met horten en stoten. Hij liep daardoor uit naar een voorsprong van vijftig tellen. Op de Saint-Nicholas waagde Jelle Vanendert een ultieme poging om Jungels te achterhalen. De Belg bleef op de trappers staan en halveerde het verschil met de eenzame koploper, maar haalde hem niet direct bij. Sterker nog, Jungels liep richting de laatste oplopende lijn richting de finish in Ans weer uit. Achter Vanendert was de favorietengroep uit elkaar gespat op de Saint-Nicholas, waarbij de Nederlanders de slag gemist hadden.

Jungels rondt het af, Oomen twaalfde
Op de laatste meters richting de streep hield Jungels knap stand. Vanenderts poging strandde in de slotkilometers; hij werd nog bijgehaald door Woods en Bardet, die weggesprongen waren uit de achtervolgende groep. Woods legde Bardet er vervolgens op in de strijd om plek twee. Sam Oomen en Tom Dumoulin sloten vlak voor de slotkilometer nog aan bij de achtervolgers, maar gingen strijdend ten onder. Vlak voor de bekende laatste bocht verloor Oomen contact met de groep-Alaphilippe. Hij werd wel de beste Nederlander op plek twaalf. Dumoulin eindigde als vijftiende.

Jungels volgt op de erelijst Alejandro Valverde op. Hij voegt zich daarna in een schaars lijstje met Luxemburgse winnaars; Andy Schleck was in 2009 de laatste, Marcel Ernzer ging hen nog voor in 1954.

foto: Sirotti

RIDE Magazine
91 Reacties
Sorteer op:
22 april 2018 19:24
Kreuziger rijdt toch echt een supersterk drieluik. Grootste tegenvaller Kwiatkowski. Grootste pechvogel Daniel Martin.
22 april 2018 19:33
Dumoulin lijkt goed op koers voor de Giro. Heeft toch aardig meegespeeld vandaag, in ieder geval wat van zijn klasse laten zien.
22 april 2018 19:38
@chavanelfan ++
btw Alaphilippe wordt zonder twijfel de nieuwe heerser in de ardennen en Lombardije.
22 april 2018 19:41
Team Sky: 35,1 miljoen euro

2) Katusha: 32 miljoen euro

3) BMC: 28 miljoen euro

4) Tinkoff: 25 miljoen euro

5) Astana: 20 miljoen euro

6) Etixx-Quick Step: 18 miljoen euro

7) Movistar: 15 miljoen euro

8) Lotto-Soudal: 14 miljoen euro

9) LottoNL-Jumbo: 14 miljoen euro

10) Dimension Data: 13,5 miljoen euro

vorig jaar budget
22 april 2018 19:50
Nog eens naar de beelden gekeken. Jungels valt zelfs niet aan! Woods volgt gewoon niet.
Blij dat dit QS verhaal ff stopt...of wacht, Gaviria start in Romandië, zeker?
22 april 2018 20:04
Als ik als teammanager 1 renner in die kopgroep had zou ik renner + ploegleider linea recta zonder eten en salaris naar bed sturen...
Hoe is het mogelijk dat ze die ene renner die echt niet weg mag (rijdt iemand anders weg zet jungels zich op kop) zo weg laten rijden? Mooie overwinning van een sterke coureur, maar toch ook door de complete idioterie van de tegenstand...
22 april 2018 20:09
Dumoulin zn ruggetje is weer een halve centimeter smaller geworden leek het. Die ligt goed op schema.
Jungels fantastische winnaar vind ik! Reed fantastisch solo, ongelofelijk. Mooi om zo te winnen vind ik.
Iemand zegt hierboven Dumoulin beste klassementsman... ik zou aanraden de top 10 nog eens goed te bekijken.
En dumoulin reed gat dicht voor Matthews die er uiteindelijk niet meer aan zat. Kan gebeuren haha!
22 april 2018 20:35
Verrassend podium
22 april 2018 21:15
Jungels zat als 4e in het Snelle Step treintje. En Flilip op de 5e stek. Leek mij toen al uitgemaakte zaak dat Bob het eerst zou proberen. Koers openbreken na fors beulswerk van de andere Quicksteppers. Jungels koos goed moment, net toen Dumoulin er een snokje aangaf en wegzakte. Dat was echte klasse en koersinstinct.
22 april 2018 21:58
Eerste podiumplaats voor een Canadees in een monument, zeker?
“Historisch”.
22 april 2018 22:21
Quote:
Sam en Tom echt heel goed. Tom de beste klassementsrenner? Nibali, Thomas, Mollema, allebei moesten ze het al eerder opgeven.

@ assen : Iets in mij zegt dat dat Bardet was.

Verder weer saaie koers.... LBL stelt in ieder geval nooit teleur in het teleurstellen.
Jungels wel verdiende winnaar, rest koerste als een stel onnozelen.
Vanderdert: hahaha.
22 april 2018 22:28
De rest had met name goed door dat Alaphilippe de beste was vandaag.
22 april 2018 22:58
@Jacco: https://nl.wikipedia.org/wiki/Steve_Bauer

LBL is leuk om te bezoeken maar TV voor comapatiënten. Op naar het centrum van Luik!
22 april 2018 22:59
@RV dat idee had ik ook al langer dan vandaag. En niet alleen omdat ik een QS liefhebber ben. Het verval qua seizoen en indeling van Valverde gaat deze grootheid partjes spelen.
Nu meer rust en opbouw naar Innsbruck, waar hij zijn ontbrekende grote prijs moet gaan verzilveren.

off topic. Kan je dus wel de lokale voorjaarsklassiekerswedstrijdprijsvraag (hou jij niet echt van en mag hier eigenlijk niet vermeld worden) mee winnen.
22 april 2018 23:26
Leuke winnaar, de koers zelf vind ik verder niks om te volgen, zal echt wel zwaarbevochten zijn maar zo ziet het er niet uit. Voorjaar gaat een beetje als een nachtkaarsje uit met LBL als afsluiter.
22 april 2018 23:45
@De Brigadier
Dank, ah, dus ‘de dikke reet’ was hem voor.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.