Boeckmans keert terug: “Ik heb geen schrik”
foto: Lotto Soudal/Photonews
donderdag 17 maart 2016 om 16:01

Boeckmans keert terug: “Ik heb geen schrik”

Aankomende vrijdag staat voor Kris Boeckmans in het teken van zijn rentree binnen het peloton. De onfortuinlijke Belg maakte een doodsmak in de afgelopen Vuelta a España, maar keert in Handzame Classic na een maandenlange revalidatie terug. “Ik kijk ernaar uit”, vertelt hij aan Belga.

Mentale en fysieke tests
Bij de bewuste val brak de renner van Lotto Soudal drie ribben, had hij verschillende breuken in zijn aangezicht, een bloeding in zijn long en een hersenschudding. Boeckmans lag na zijn crash twee weken in een kunstmatige coma. Even werd gevreesd voor zijn carrière, maar een dik half jaar later treedt hij weer in competitie. “Al in het ziekenhuis was ik bezig met mijn terugkeer op de fiets. Ik droomde en sprak zelfs luidop van een terugkeer op het Belgisch kampioenschap eind juni, maar kreeg toen rare blikken van Servaas (ploegarts, red.) en andere mensen in mijn omgeving. Intussen sta ik hier veel vroeger dan verwacht. Ik heb hard gewerkt om terug te keren, ik kijk uit naar mijn terugkeer.”

Sprintershart
In 2015 won hij in dezelfde week Nokere Koerse, maar zo’n uitslag is voor Boeckmans nog ver weg. Uitrijden is het doel. “Ik heb geen schrik. Ik heb al gevaarlijke situaties meegemaakt op training, ik heb al in groep meegereden en dingen gezien en beleefd die erger zijn dan in koers. Toen heb ik ook telkens goed gereageerd, blokkeerde ik niet. Of ik nog zal sprinten? Ik denk het wel, ik voel me nog steeds sprinter. Of ik in Handzame ga uitrijden, weet ik nog niet. Gewoon opnieuw een rugnummer opspelden. Als dat me al zal lukken, dan is mijn dag al geslaagd”, grapt de Belg tijdens een persconferentie.

RIDE Magazine
19 Reacties
Sorteer op:
17 maart 2016 16:22
Ik blijf het altijd wel verbazingwekkend vinden dat die gasten na zo'n crash zich weer vrijwel meteen durven mengen in een massasprint.

Zijn er voorbeelden van renners die na een zwaar ongeluk vanwege angst/mentale problemen, hebben moeten stoppen? Of bijvoorbeeld geen berg meer konden afdalen.
17 maart 2016 16:27
Zeer knap dat hij er nu alweer staat, zowel fysiek als mentaal.

Scotty, Johny Hoogerland lijkt mij wel een goed voorbeeld. Die is volgens mij nooit meer de oude geworden.
17 maart 2016 16:29
@Scotty: Jalabert was een topsprinter, tot hij een keer viel in de sprint in de Tour (1994). Nooit meer durven sprinten, wel een erg goede klimmer geworden met een 5e plaats in de Vuelta en een 4e plaats in de Giro, 2 bergtruien in de Tour en vele overwinningen.
17 maart 2016 16:32
@Scotty
Er zijn renners die er voor durven uitkomen dat ze bang zijn om te vallen. Gerard Veldscholten was zo'n renner en Thomas Dekker scheen er ook last van te hebben. Pinot een paar jaar geleden was natuurlijk ook een mooi voorbeeld.
Na wat googlen kom ik ook de naam van Sven Montgomery tegen, ooit een zeer talentvolle Zwitser.
17 maart 2016 16:33
@OscarV, ja dat klopt! Maar ook fysiek lijkt me dat hij nooit meer de oude is geworden.

Jalabert, dat wist ik niet.

@Tutu, was Pinot voor die tijd een keer hard gevallen?
17 maart 2016 16:36
@ Scotty:
Wiggins heeft ook een tijdje gehad dat hij niet meer durfde te dalen. dat was in de Giro, jaartal weet ik zo even niet uit mijn hoofd.
edit; 2013 was het. Zonneveld wijdde er nog een column aan.
17 maart 2016 16:38
@Scotty: lees dit bericht uit begin 1995 maar, pure verbazing over sprinter Jalabert die plots kan klimmen. Hij zegt daar nog mee te gaan sprinten, maar dat is hem nooit meer geworden. Na die val heeft hij zich volledig omgevormd als renner, wat hem uiteindelijk een zeer complete erelijst heeft opgeleverd.


En Pinot had vlak daarvoor een ploeggenoot zien vallen. Dat is soms nog enger.
17 maart 2016 16:39
@Scotty
Waar de angst van Pinot vandaan kwam weet ik ook niet. Ervoor en erna leek hij er weinig last meer van te hebben.
Nu ik even terugdenk komt Moncoutie mij ook nog voor de geest. Die is na een zware val in Romandie ook nooit meer echt lekker een afdaling in gegaan.
17 maart 2016 16:48
ook José Ángel Gómez Marchante had last van daalangst.
17 maart 2016 17:44
Moet direct aan Remmert Wielinga denken :-).
17 maart 2016 17:49
Het zijn er dus genoeg die gevolgen ondervinden. Het lijkt me ook vrij normaal dat je er over gaat nadenken, hoe je het verder aanpakt. Ben benieuwd hoe Boeckmans het oplost.
17 maart 2016 17:53
Kai Reus? of het durf / angst was dat hem tegenhield.... Het kwam er (helaas) niet uit.
17 maart 2016 18:18
Hup Kris!
17 maart 2016 19:01
@ Tutu

Pinot zijn daal angst kwam door een val in een afdaling van , ik dacht, Jeannesson waar hij achter reed.


Mooi overigens dat Boeckmans terug kan koersen.
18 maart 2016 10:04
Knap dat hij terugkeert. Mooi ook dat het hem lukt.

@Hakkie Jalabert is nu een van de beste wielercommentatoren die ik ken. Vrij slimme kerel, en als wielrenner was dat al te zien. Een echte allrounder die dat knap wist te benutten.
18 maart 2016 10:57
@ Tutu > Ik herinner me vaag dat Pinot helemaal de bibbers ingegaan is nadat ploegmaat Jeanesson zich kapotviel met hem als ooggetuige. Weet niet waar ik het vandaan heb maar mijn geheugen is normaal wel aardig.
18 maart 2016 11:44
@RV klopt Thibaut had daar aardig last van.
18 maart 2016 12:17
Dank voor de voorbeelden :)

Renners blijken dus toch ook mensen te zijn.
18 maart 2016 12:24
Hoe heet die talentvolle Nederlandse klimmer ook alweer die stopte vanwege pelotonvrees ? Remmert ?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.