Boeckmans wint openingsrit Ster van Bessèges, Van Goethem tiende
woensdag 4 februari 2015 om 16:10

Boeckmans wint openingsrit Ster van Bessèges, Van Goethem tiende

Kris Boeckmans

Kris Boeckmans (Lotto Soudal) heeft de eerste etappe van de Ster van Bessèges gewonnen. De Belg bleef Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise) en Marco Coledan (Trek Factory Racing) voor. In een kopgroep van dertien zaten ook Brian van Goethem (tiende) en Pim Ligthart. Die laatste reed tot op een kilometer van de streep nog alleen op kop.

Grote vluchtgroep
Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) was vandaag de eerste die probeerde weg te rijden. In eerste instantie kwam de Fransman niet weg, maar even later reed hij wel weg in het gezelschap van 27 anderen. In deze groep van 28 reed ook één Nederlander mee; Brian van Goethem van Roompot.

In de grote vluchtgroep zaten met Bryan Coquard (Europcar), Steve Morabito (FDJ), Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing), Tony Gallopin (Lotto-Soudal), Marco Marcato (Wanty-Groupe Gobert) en Romain Feillu (Bretagen Séché Environment) enkele grote namen.

Het peloton had echter geen vrede met de groep. CCC Polsat, An Post en Colombia namen daar het heft in handen. De maximale voorsprong bedroeg slechts twee minuten en tien seconden. Onderweg verzekerde Julien Loubet (Marseille 13-KTM) zich van de bergtrui.

Tegenaanval
Met nog vijftig kilometer te gaan was het verschil anderhalve minuut. Op dat moment kwam er een grote tegenaanval uit het peloton. 25 renners met daarbij Dylan Groenewegen (Roompot) en Pim Ligthart (Lotto-Soudal) probeerden de oversteek te maken. Ook Bob Jungels (Trek Facory Racing), Björn Leukemans (Wanty-Groupe Gobert), Kris Boeckmans (Lotto-Soudal) en Thibaut Pinot (FDJ) maakten deel uit van deze groep.

Toen de twee groepen samenkwamen reden er drie renners weg; opnieuw Gougeard, nu in het gezelschap van Evaldas Siskevicius (Marseille 13-KTM) en Marco Coledan (Trek Factory Racing). Iets verderop kreeg het drietal gezelschap van tien anderen.

Bij dat tiental zaten onder meer de Nederlanders Ligthart en Van Goethem. Op tien kilometer van de eindstreep hadden de dertien koplopers 35 seconden voorsprong op de dichtste achtervolgers. Het peloton volgde daar op bijna twee minuten.

Ligthart valt aan
Met nog iets meer dan een kilometer te gaan trok Ligthart ten aanval in de kopgroep. Hij kon zijn inspanning echter niet bekronen met een tweede overwinning van het seizoen. De zege ging naar zijn ploeggenoot Boeckmans.

Van Goethem was uiteindelijk de beste Nederlander op de tiende plek, Ligthart werd dertiende. Beiden finishten in dezelfde tijd als de dagwinnaar. Groenewegen eindigde op plek zestien in de achtervolgende groep met zeventien seconden achterstand op de dagwinnaar.

flag-fr Ster van Bessèges 2015 (2.1)
Uitslag rit 1: Bellegarde – Beaucaire (152 kilometer)

1. flag-be Kris Boeckmans (Lotto Soudal) in 3u25m37s
2. flag-be Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise) allen z.t.
3. flag-it Marco Coledan (Trek Factory Racing)
4. flag-fr Cyril Gautier (Europcar)
5. flag-fr Julien Duval (Armée de Terre)
6. flag-lt Evaldas Siskevicius (Marseille 13-KTM)
7. flag-fr Arnaud Courteille (FDJ)
8. flag-fr Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale)
9. flag-fr Loic Chetout (Cofidis)
10. flag-nl Brian Van Goethem (Roompot)

13. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal)
16. flag-nl Dylan Groenewegen (Roompot) op 17s
65. flag-nl André Looij (Roompot) op 2m04s
Volledige uitslag

Klassement na rit 1:
1. flag-be Kris Boeckmans (Lotto Soudal) in 3u25m27s
2. flag-be Edward Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise) op 4s
3. flag-it Marco Coledan (Trek Factory Racing) op 6s
4. flag-fr Cyril Gautier (Europcar) op 10s
5. flag-fr Julien Duval (Armée de Terre) z.t.
6. flag-lt Evaldas Siskevicius (Marseille 13-KTM) z.t.
7. flag-fr Arnaud Courteille (FDJ) z.t.
8. flag-fr Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale) z.t.
9. flag-fr Loic Chetout (Cofidis) z.t.
10. flag-nl Brian Van Goethem (Roompot) z.t.

13. flag-nl Pim Ligthart (Lotto Soudal) z.t.
19. flag-nl Dylan Groenewegen (Roompot) op 27s
66. flag-nl André Looij (Roompot) op 2m14s
Volledig klassement

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.