Boetes voor hinderen en blokkeren van aanvallers: “Dat is onze tactiek”

donderdag 18 juli 2019 om 12:11
Boetes voor hinderen en blokkeren van aanvallers: “Dat is onze tactiek”

foto: Cor Vos (archief)

Er zijn door de jury in de Tour de France al diverse boetes uitgedeeld voor het hinderen en blokkeren van aanvallers. Namens Deceuninck-Quick-Step zijn Kasper Asgreen en Yves Lampaert al op de bon geslingerd. “Dat is onze tactiek en we hebben het volste recht om die toe te passen”, doelt ploegleider Tom Steels op ‘het blok erop zetten’.

Ook George Bennett (Jumbo-Visma) is al bestraft door de jury voor hetzelfde vergrijp. Het gebeurde in etappes tien en elf nadat een kopgroep al weggereden was. De sprintersploegen vonden dat prima en zetten zich in volle breedte op de voorste rij van het peloton, zodat niemand er langs kon. Chad Haga en Cees Bol probeerden dat nog wel, maar dat werd ze verhinderd. Daarbij was ook wat fysiek contact te zien.

Voor dat hinderen wordt een flinke straf uitgedeeld: een boete van 500 Zwitserse Frank, zes punten in minderen in het puntenklassement en tien seconden tijdstraf.

Ongeschreven wetten
“Och, wij waren de koers aan het controleren en Haga wilde in de graskant nog opschuiven. Daardoor kon hij er niet meer door. Meer is er niet aan de hand”, reageerde Lampaert bij Het Nieuwsblad. “Typisch de Tour. Er wordt op sociale media wat spel van gemaakt en dan willen ze een gebaar stellen. Voor mij geen probleem: ik aanvaard mijn boete.”

Haga zelf vond het “agressiever dan nodig. Ik zou het niet doen, maar het hoort blijkbaar bij de koers. Er bestaan alleen ongeschreven wetten. Ik zou zeggen: het is niet oké als je een renner voor de keuze stelt tussen crashen of inhouden. Zo ver mag het nooit komen.”

‘Niks om over te gaan uithuilen’
Cees Bol werd door Kasper Asgreen de kans ontnomen om aan te vallen. “Hij deed een gat dicht, maar dat is niks om over te gaan uithuilen bij de jury. Als je het mij zo direct vraagt, zeg ik: wat mij overkwam is oké, wat ze met Chad deden – echt sprinten om hem af te blokken – is erover”, legt de Nederlandse Tourdebutant uit.


Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone