Bondscoach De Bie wil Van den Driessche niet meer zien na fraude
foto: Team Kleur op Maat
zaterdag 30 januari 2016 om 20:13

Bondscoach De Bie wil Van den Driessche niet meer zien na fraude

Er wordt steeds meer duidelijk over de technische fraude (ook wel mechanische doping) rondom de persoon van Femke Van den Driessche. Sporza sprak in het rennershotel van de Belgen met meerdere personen, waaronder bondscoach Rudy De Bie. Hij is helemaal klaar met zijn 19-jarige pupil, die uitkwam op het WK bij beloften vrouwen.

“Ik voel me echt rot. Dit is een schande”, aldus De Bie. “Ik had nooit gedacht dat zoiets ons zou kunnen overkomen. Wat brengt een renner tot zoiets? Ik weet het niet, op zo’n jonge leeftijd. Wie stuurt haar? Ik ben echt beschaamd in haar plaats.”

‘Beter om zo vlug mogelijk uit ons zicht te verdwijnen’
“Je gaat er vanuit dat zoiets nooit zal gebeuren, zeker niet op een WK. Dit is absurd.” Tijdens de eerste WK race van de dag werd er al onderzocht, dat was volgens De Bie goed. “Ook bij de junioren heb ik gemerkt dat de UCI fietsen aan het scannen was. Ik vond het prachtig dat ze dat deden, maar je gaat er toch van uit dat zoiets nooit zal gebeuren.”

De Bie is – zacht gezegd – niet blij met Van den Driessche, die het hotel inmiddels al verlaten heeft. “Dat was sowieso de planning, maar het was beter voor haar om zo vlug mogelijk uit ons zicht te verdwijnen. We dachten dat we een jong talent hadden, maar blijkbaar heeft ze alles en iedereen bedot. Mijn relatie met haar is sowieso vandaag beëindigd.”

Belgische kamp in mineur na vondst motortje
Sporza-verslaggever Maarten Vangramberen beschreef het gevoel in het hotel van de Belgen. “Het is heel stilletjes in het Belgische kamp. Ook hier reageerde iedereen vol ongeloof. Jos Smets, directeur bij de Belgische wielerbond, was zelfs aan het wenen.”

Verantwoordelijken van de Belgische wielerbond bevestigden dat er sprake was van fraude. “Na één ronde op het WK heeft de UCI de fiets van Femke in de materiaalpost gecontroleerd met een soort van tablet. De fiets werd meteen verzegeld en werd meegenomen.”

“De UCI heeft de KBWB er dan bijgeroepen. Toen het zadel van de buis verwijderd werd, kwamen er elektrische kabels uit de buis”, gaat het verder. “Toen ze ook de trapas wilden verwijderen, iets wat normaal makkelijker gaat, ging dat niet, want die trapas zat vast. Net daar zat dat motortje.”

RIDE Magazine
63 Reacties
Sorteer op:
30 januari 2016 20:16
Nou dit is het dus. Nu kan iedereen de sport weer belachelijk maken.
30 januari 2016 20:19
nou bij deze dus de bevestiging. er zat een motortje in de fiets. bij de dames u23 in het veldrijden. het is toch op zijn minst te verwachten dat dit niet het enige motortje is in de wielrennerij. een spook is werkelijkheid geworden, de mechanische doping is een feit. en het wielrennen staat opnieuw voor lul.
30 januari 2016 20:20
Dit verhaal zo lezend, lijkt me het verhaal van de vader toch niet kloppen. De fiets is gecontroleerd na de eerste trainingsronde dus lijkt me niet de de UCI zomaar een willekeurige andere fiets heeft gescand. Vrees dat dit meisje haar carrière nu al ziet beëindigen.
30 januari 2016 20:26
Nu gaan we bij elke indrukwekkende prestatie de vraag stellen , het zal toch niet...?
30 januari 2016 20:30
Nee, want voor de start gaan er gewoon wat mannetjes in witte pakken netjes langs het peloton en dan pas een startschot.
30 januari 2016 20:33
nee er staat na de 1ste ronde van het 'echte' WK, als ze ervoor controleren wordt er later wel een nieuwe aangevoerd. Lijkt me toch raar dat ze het pas nu ontdekken in het veldrijden,ze willen mogelijks een signaal uitsturen en zochten een gemakkelijk te vergeten slachtoffer? Tja en wat waren de straffen alweer? Ik zou alvast op een normale manier trainen nu want haar fysieke achterstand haalt ze nooit meer op anders. Ik geloof wel dar ze in de Tour de ballen(batterijen) nog niet voor hebben. Van mij krijgt ze alvast een tweede kans.
30 januari 2016 20:35
Cancellara was slim dat hij dit altijd kon doen. Maar nu niet meer.. al heeft hij misschien gezien dat ze in Mallorca wat mild zijn in controles.

Ter verduidelijking. Is maar een 'grapje'. Ik vind Cancellara fantastisch en mocht hij dit gebruiken zou ik verbaast zijn.
30 januari 2016 20:39
Ik mag toch hopen dat de straffen flink zullen zijn. Ik ben in ieder geval voor een tweede, maar dan ook meteen laatste, kans.

Waar iets te winnen valt zullen er altijd mensen zijn die proberen vals te spelen. Ze bedenken wel weer iets anders
30 januari 2016 20:40
Ik heb vooral te doen met dat meisje van 19.
30 januari 2016 20:43
History has been made. Ze gaat de geschiedenisboekjes in deze dame / dit meisje
30 januari 2016 20:46
Ik ben bang dat dit meisje het slachtoffer is van een spel boven haar hoofd. Die Rudy de bie roept in elk geval voor zijn beurt en dat is niet fair. Waarom nu over een 19 jarig meisje dit soort dingen roepen en in eerdere situaties Tom Meeusen en co de hand boven het hoofd houden.

Ik zou als ik haar begeleiding was die vriend va haar eens goed doorlichten. Ik vind hem altijd als een enorme gluiperd en niet betrouwbaar overkomen.
30 januari 2016 20:49
van den Driesche meldt in een reactie zich niet zo druk te maken over haar toekomst, ze heeft al meerdere aanbiedingen vanuit de motorcross op zak. ;)
30 januari 2016 20:51
Wel mooi om de Koppenbergcross even terug te kijken, waar deze meid 2e werd: https://www.youtube.com/watch?v=_AlvQJqkfpk

Waarom was men toen eigenlijk niet verbaasd dat een 19-jarige nobody dit al kon? Ze rijdt die Nikki Harris er met gemak vanaf.
30 januari 2016 20:54
@8.6 lol
30 januari 2016 20:56
On-ge-lo-fe-lijk.... Een motortje.
30 januari 2016 21:06
'Ze mistte haar start' krijgt nu ook een andere lading voor mij. Motortje deed het niet, daarom op de plaats geparkeerd? Lijkt wel F1.
Enige voordeel: de eerste 10 jaar zal er wel niemand meer zo gek zijn om... O wacht, dit is wielrennen.
30 januari 2016 21:10
Goh.... Met je snorfiets door de modder...
30 januari 2016 21:24
@tendam Inderdaad, maar soms ontluikt opeens wel een nieuwe talent in zo'n koers waarop eens niet iedereen aanwezig is en het warm weer is. Maar laten we wel wezen ze reed daar de snelste tijd op de klim bij de vrouwen, zoals bij het ingaan van de laatste ronde werd gemeld. En dat was meer dan verbluffend..
30 januari 2016 21:35
UCI is bezig met het onderzoek. Er is nog totaal geen uitsluitsel hoe of wat en De Bie verricht een persoonlijke aanval op mevrouw Van Den Driessche. Een regelrechte schande is het! Intelligentie is ver te zoeken en in dit geval waarschijnlijk afwezig. Geef dan toch gewoon een diplomatiek antwoord... Stel dat ze erin geluisd werd (iets wat niet zo waarschijnlijk is, maar nog altijd een optie) dan vind ik dat meneer De Bie bedankt mag worden voor bewezen diensten.
30 januari 2016 21:38
Even z'n eigen straatje aan het schoonvegen? ;)
30 januari 2016 21:39
Heeft ze nou wel of niet op de robo-fiets in de koers gezeten ? Dat maakt veel verschil namelijk. Ik heb er overigens veel vertrouwen in dat de omkadering primair gegrepen wordt ipv haarzelf. Ergens anders stelt iemand '19 is volwassen' maar iedereen (op wellicht overmoedige 19-jarigen na) weet dat dit gelul is en kan zo onderhand wel ruiken in wat voor milieu deze jongedame is klaargestoomd voor deze wedstrijden.

En de Bie is, evenals Lefevere eerder vandaag, een lekkere landgenoot.
30 januari 2016 21:40
Ik blijf wielerfan, wat er ook gebeurd!
30 januari 2016 21:41
Krijgt zo'n meisje een mecanicien van de bond, een team of heeft ze een eigen mecanicien? Wie maakt haar fiets klaar voor de wedstrijd? Die persoon moet er namelijk van geweten hebben (of ze nam een erg groot risico dat het op zou vallen bij die persoon).
30 januari 2016 21:48
Eigenlijk best grappig en hilarisch dat er dus daadwerkelijk renners zijn die met een motortje rondfietsen. Ik kan er niet boos om worden, zie de humor er wel van in eigenlijk.
30 januari 2016 21:53
Quote:
Waarom was men toen eigenlijk niet verbaasd dat een 19-jarige nobody dit al kon? Ze rijdt die Nikki Harris er met gemak vanaf.


Captain Hindsight to the rescue!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.