Bondscoach Koos Moerenhout: “Kans op WK-goud groter met Mathieu van der Poel”
foto: Cor Vos
zondag 9 juni 2019 om 06:30

Bondscoach Koos Moerenhout: “Kans op WK-goud groter met Mathieu van der Poel”

Mathieu van der Poel gaat in september als kopman naar het WK wegwielrennen in Yorkshire. Die belofte heeft Koos Moerenhout hem al in een vroeg stadium gedaan. De bondscoach plaveide het pad voor hem door de jongeling ook dispensatie te verlenen om niet het NK te hoeven rijden. De keuzeheer is logischerwijs in zijn nopjes met de keuze van de 24-jarige Van der Poel. “Als ploeg zijn we nu zoveel sterker, want zijn status vergroot ook de kansen van onze andere renners”, vertelt Moerenhout aan WielerFlits.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

De bondscoach is onder de indruk van de Nederlands kampioen van Corendon-Circus. “Met alle respect voor het andere Nederlandse potentieel, maar Mathieu laat dit seizoen wel iets heel speciaals zien. De manier waarop hij met name de Amstel Gold Race wint, is bijzonder. Hij heeft aangetoond heel goed naar een bepaalde wedstrijd te kunnen toeleven en dat hij daar in topvorm naartoe kan pieken. Mentaal kan hij boven zichzelf uitstijgen. Maar het belangrijkste: hij vindt in Yorkshire een parcours dat hem uitermate goed ligt.”

Parcours op het lijf van MVDP geschreven
Moerenhout heeft het parcours in februari zelf verkend en tijdens de Tour de Yorkshire vorige maand reed hij er achter het peloton in de ploegleiderswagen van Hagens Berman Axeon nog eens overheen. “De eerste 190 kilometer zijn zo goed als identiek aan de openingsrit van de Tour de France van 2014, toen Marcel Kittel won. Maar dan begint het nu pas, want daarna volgen nog eens zeven rondjes van 14,5 kilometer. In die omloop ligt geen allesbepalende klim, maar het biedt wel volop mogelijkheden om koers te maken.”

Juist het feit dat er geen punt in de route zit waar het gegarandeerd gaat gebeuren, vindt de bondscoach aantrekkelijk. “Er zijn diverse momenten waar de renners de koers kunnen beslissen. Je kunt de wedstrijd in ieder geval hard maken en er zijn zeker punten waar je het peloton uit elkaar kunt rijden. Dat is interessant en maakt het tevens onvoorspelbaar. Het zal uitdraaien op een slijtageslag, ook omdat er een heel technisch stuk in het rondje zit. En de finishstraat loopt op. Perfect op maat voor Mathieu en daarom wilde ik hem er graag bij.”

De verwachting van de keuzeheer is dat de klassiekerrenners gaan strijden om het goud. “Maar ook Tom Dumoulin – om maar een voorbeeld te noemen – kan daar een mooie koers neerzetten. Pure sprinters verwacht ik niet meteen. Maar je weet het nooit. Niemand had Greg Van Avermaet gespeeld op het klimparcours tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Maar het parcours is slopend en 285 kilometer lang, met geen meter vlak erin. Dan moet je al Peter Sagan of Michael Matthews heten, wil je daar goed voor de dag komen.”

Nederland wacht al 34 jaar op een volgende wereldtitel
Met Van der Poel in de gelederen, verwacht de bondscoach een grotere kans te hebben op een Nederlandse wereldkampioen. “Ja”, stelt hij onomwonden vast. “Ik denk dat iedereen na de Amstel Gold Race overtuigd is van zijn kwaliteiten op de weg. In Nederland wisten we dat al langer, ook al had hij de AGR niet gewonnen. Daar was alleen nog de vraag: kan hij de kilometers aan? Daar hoeven we nu geen discussie meer over te voeren. Al is het straks in het najaar en heb je geen garanties: Mathieu is op het WK een van de te kloppen mannen.”

Speltip 7: selecteer MVDP een vergroot je winstkansen – foto: Cor Vos

Moerenhout benadrukt dat de aanwezigheid van alleskunner MVDP ook de kansen vergroot voor de andere Nederlanders. “Stel je voor dat de andere favorieten naar hem kijken”, schetst hij een situatie. “En een Dumoulin of Niki Terpstra is weg in de slotfase. Dan kan Mathieu ook tegen de concurrentie zeggen: ‘Ga ze maar halen, jongens.’ Zijn aanwezigheid maakt het palet aan renners gewoon nóg beter. Natuurlijk moet ook Mathieu zich bewijzen, maar ik denk dat zijn collega’s ook wel begrijpen dat we met hem een stuk sterker zijn.”

De bondscoach heeft reeds een aantal mannen zekerheid gegeven voor het WK. “Maar die namen ga ik je nog niet geven”, lacht hij. “Daarvoor is het te vroeg. Of er renners zijn die het oneens zijn met het kopmanschap van Mathieu? Dat kan in potentie altijd, al verwacht ik daarin geen problemen. Dat is ook een uitdaging waar ik een rol in speel. Aan mij de taak om er een goed blok van te maken, linksom of rechtsom. Het feit dat iemand als Sebastian Langeveld zich al hard maakt om voor Mathieu te rijden, komt het qua sfeer en taakinvulling ook wel goed.”

Hoofdrol voor Van der Poel in tactisch schouwspel
Maar, hoe reëel is de kans op een Nederlandse wereldtitel eigenlijk? “Goh”, zucht Moerenhout. “In theorie komt die wereldtitel steeds dichterbij, anderzijds kan er maar één iemand winnen – dat maakt de kans weer zeer klein. Maar het is wel een belangrijk gegeven dat we een rennerspotentieel hebben waarmee we de komende jaren met vertrouwen naar het WK kunnen. Als je de kwaliteit hebt, telt er maar één ding: de regenboogtrui. En dus moet je daarvoor gaan. Maar heb je daarmee garantie? Dat weet jij ook: helemaal niets!”

Dat neemt niet weg dat Nederland in de breedte een unieke generatie heeft, vindt ook de bondscoach. “Het is altijd gevaarlijk om namen te noemen, maar kijk bijvoorbeeld naar Terpstra. Hij wint de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Hoe bijzonder is dat?! Daarnaast is er een hele lichting Nederlandse renners die excelleert in het groterondewerk cq. klimwerk. En dan beschikken we ook nog eens over een aantal topsprinters. Dus ik denk dat we wel positief, optimistisch en zelfverzekerd naar de toekomst mogen kijken.”

“Het is niet zo dat het komende WK – of ieder ander kampioenschap – alleen geslaagd is bij winst”, zegt Moerenhout. “Dat is voor de KNWU ook geen harde eis. Neem nu Ajax bijvoorbeeld. Het is lang geleden dat we zo hebben mogen genieten van een Nederlandse voetbalclub op dat niveau (halve finale Champions League, red.). Daar kun je ook je plezier en je waarde uithalen. Alleen denk ik wel dat het WK een koers is waar ik naar mag uitkijken, waar de renners naar mogen uitkijken en waar de wielerfans naar mogen uitkijken.”

Van der Poel klopt Alaphilippe-Matthews in de Brabantse Pijl; straks ook in Yorkshire? – foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.