Kerckhoffs Raymond
donderdag 16 mei 2024 om 09:00

Koos Moerenhout na verkenning olympisch parcours: “Zeker iets voor Mathieu van der Poel”

Interview Bondscoach Koos Moerenhout is blij dat Mathieu van der Poel een duidelijke keuze voor de komende Olympische Spelen heeft gemaakt. De wereldkampioen zal in Parijs 2024 alleen in actie komen op de wegwedstrijd en rijdt ter voorbereiding de Tour de France.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Eigenlijk is het wel een logische keuze”, benadrukt Moerenhout in gesprek met WielerFlits. “Voor Mathieu zal het een moeilijk besluit zijn geweest, omdat zijn hart bij het mountainbiken ligt. Persoonlijk als bondscoach van de wegwielrenners ben ik hier echter blij mee.”

De olympische wegwedstrijd vindt plaats twee weken na het einde van de Tour de France. Precies eenzelfde programmering als vorig jaar toen op het zogenaamde Super WK de wegwedstrijd van de profs in Glasgow ook twee weken na de slotrit van de Ronde van Frankrijk plaats vond.

“Vorig jaar heeft dat uitstekend uitgepakt. Niet alleen qua resultaat, maar Mathieu heeft zelf ook aangegeven dat hij toen de beste vorm ooit heeft gehaald. Als je richting de Olympische Spelen de Tour de France rijdt en vervolgens de combinatie mountainbike en wegwedstrijd doet, dan zou dat in mijn ogen de nodige onzekerheden met zich mee brengen. Zoiets wil je liever niet voor een belangrijke wedstrijd als de olympische wegwedstrijd.”

Moerenhout geeft aan dat het nu voor ‘MVDP’ prettig zal zijn dat hij eenzelfde programmering als vorig jaar kan volgen. “Het is als topsporter altijd geruststellend wanneer je op een schema dat je goed ligt kunt terugvallen. Natuurlijk is het altijd een beetje anders, maar de voorbereiding zal in grote lijnen hetzelfde zijn.”

Verkenning
Een paar weken geleden heeft Moerenhout het olympische parcours in Parijs gedetailleerd verkend. “Het is zeker een parcours dat Mathieu goed zal liggen”, onderstreept de bondscoach. “Al kan Mathieu natuurlijk op veel terreinen goed uit de voeten. Zeker de lokale ronde rond Montmartre met drie klimmen biedt een echte aanvaller zoals hem kansen.”

Foto: Cor Vos

Hoewel Glasgow ook een stadsparcours was, vindt Moerenhout niet dat beide omlopen met elkaar vergeleken kunnen worden. “Richting Parijs zijn er in de buitengebieden zoals Issy-les-Moulineaux genoeg klimmen, maar ook rotondes en drempels die het tempo eruit halen, waardoor het tempo er vaak uitgehaald wordt. En ook in de stad is het voldoende draaien en keren. Toch is het niet zoals in Glasgow waar je op de plaatselijke continue moest draaien, keren, klimmen en dalen. Dus continue vol moest aanzetten. In Parijs is het parcours overzichtelijker. Al biedt het naar mijn ogen voldoende kansen voor de aanvallers.”

Drie jaar geleden voor de Olympische Spelen in Tokyo selecteerde Moerenhout als vijfde renner pistier Yoeri Havik, om zodoende een extra startplaats voor de baanploeg te garanderen. Dat zal komende zomer niet het geval zijn. “We gaan nu met drie specifieke wegwielrenners van start. Yoeri heeft zijn taak perfect volbracht, laat dat duidelijk zijn. We starten nu echter met drie in plaats van vijf renners. Het gaat een wedstrijd van 275 kilometer worden waar een peloton van 90 renners aan de start staat.”

Om die reden verwacht Moerenhout dat de wedstrijd moeilijk gecontroleerd kan worden. “Er zijn vijf toplanden (waar Nederland volgens de UCI ranking net niet bij behoort, red.) die met vier renners mogen starten. Wij starten dan met drie renners. Dat betekent dat er tegenover een gewoon WK heel weinig ploegen zijn die de koers in handen kunnen nemen, zoals de Belgen en Noren dat in Glasgow wel deden. Het parcours in Parijs mag dan wel overzichtelijker zijn, maar met deze kleine ploegen gaat de koers dat zeker niet zijn. Ik zal dan ook één renner selecteren die een volledig ondersteunende rol zal hebben.”
Olympische Spelen
In de nieuwe RIDE Magazine (€9,95) lees je alles over de Olympische Spelen 2024 in Parijs en alle wieleronderdelen. Over de favorieten en het programma van de belangrijkste olympische wielerkoersen. Pre-order jouw exemplaar van het zomernummer 2024 van RIDE Magazine hier!

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.