Bondscoach Rik Verbrugghe: “WK-selectie maken wordt heel moeilijk”
foto: Cor Vos
woensdag 24 juli 2019 om 14:46

Bondscoach Rik Verbrugghe: “WK-selectie maken wordt heel moeilijk”

Bondscoach Rik Verbrugghe is momenteel in de Tour de France aanwezig om de verrichtingen van de Belgische renners te volgen. Ook wil hij enkele van hen nog spreken in aanloop naar het EK over twee weken in Nederland én het WK later in het jaar in het Britse Yorkshire.

Eerder vandaag werd bekend dat België tijdens het EK wielrennen vertegenwoordigd door Victor Campenaerts en Yves Lampaert op de tijdrit. Binnen korte tijd maakt Verbrugghe de complete selectie bekend voor de Europese titelstrijd, vertelde hij aan Sporza. “Ik kom eens kijken naar de Belgen in de Tour. Mijn selectie rijdt ook het EK en ik wil nog een paar renners zien om wat te bespreken. Vandaag of morgen maak ik de selectie bekend.”

Met Dylan Teuns, Thomas De Gendt en Wout van Aert als ritwinnaars was het tot op heden al een erg succesvolle Tour voor België. Weliswaar moest Van Aert opgeven door een zware valpartij en staakte Jasper Philipsen uit voorzorg de strijd, maar de overige Belgen zijn nog altijd in de koers. “Het is altijd leuk als renners in vorm zijn. Ik kom net terug uit Tokio, waar ik het parcours voor de Spelen gezien heb. Chapeau ook voor Laurens De Plus wat hij doet in de Tour.”

‘Selectie voor het WK wordt moeilijk’
Ook kijkt Verbrugghe al met een schuin oog naar het WK in Yorkshire eind september. Renners die het nu goed doen, moeten hun vorm dan nog eens twee maanden zien te rekken. “De selectie voor het WK wordt heel moeilijk. Veel renners zijn in vorm nu. Ze moeten in vorm blijven tot dan. Dus ik wil hun programma inkijken voor ze naar het WK gaan. Dat gaat wel beslissend zijn om een selectie af te dwingen of niet.”

Vermoedelijk laat Remco Evenepoel in Yorkshire het WK voor beloften links liggen. “Als je die categorie overslaat, waarom zou je dan terugkomen? Dan voel je je een volwaardige prof. Hij denkt er zo over en dat respecteer ik. Ik begrijp zijn keuze, hij wil zich laten zien bij de profs. We moeten nog eens zien hoe we dat juist gaan aanpakken op het WK.” Of Evenepoel een rol gaat spelen in de selectie voor de elitewedstrijd, hield Verbrugghe daarmee in het midden.

‘Aantal kopmannen? Hangt af of Van Aert meegaat’
Met hoeveel kopmannen trekt België naar het WK? “Dat hangt ervan af of Wout van Aert meegaat of niet”, reageerde de bondscoach. “Ik heb hem nog niet gesproken. Hij gaf al aan dat hij normaal gesproken een rustperiode zou houden en zich dan zou focussen op de cross. Hij kan wel een van de leiders zijn op een WK zoals in Yorkshire. België heeft vier, vijf renners die kunnen winnen, dan moet je keuzes maken. Je moet een team aan de start hebben, dat wordt het belangrijkst.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.