Bondscoach Sven Vanthourenhout: “Nog nooit zo blij geweest met een tweede plaats”

zaterdag 24 juli 2021 om 13:04
Bondscoach Sven Vanthourenhout: “Nog nooit zo blij geweest met een tweede plaats”

foto: Cor Vos

De Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout is erg blij met de zilveren medaille die Wout van Aert veroverde in de olympische wegwedstrijd. “Tweede worden is altijd een beetje zuur, maar zilver winnen op de Spelen is fantastisch. Voor mij is dit zilver met een gouden randje”, vertelt hij aan Sporza.

Vooraf startte België met twee kopmannen, maar na een eerdere aanval moest Remco Evenepoel op de Mikuni Pass al vroeg afhaken. Van Aert was ijzersterk, maar kreeg alle druk op zijn schouders. Hij sprintte uiteindelijk naar zilver, achter de solerende Richard Carapaz. “Ik ben nog nooit zo blij geweest met een tweede plaats”, reageert Vanthourenhout. “Wout was bij de beste mannen in koers, samen met Pogačar en Carapaz. Maar Carapaz maakte het fantastisch af.”

‘Blij dat Wout en Pogačar een medaille pakken’
“Boven op de Mikuni Pass zijn ze nog met net iets te veel volk”, blikt de bondscoach terug. “Je weet dat er demarrages gaan komen en dat Wout elke ontsnapping of aanval zal moeten counteren. Het was hopen dat hij dat laatste klimmetje nog zou overleven, maar het mocht niet zijn. Ik ben blij dat Wout en Pogačar een medaille pakken. België en Slovenië waren de enige twee landen die de koers gecontroleerd hebben en hun verantwoordelijk genomen hebben”, vindt hij.

Over de tactiek van de Belgische ploeg heeft Vanthourenhout weinig slechts te zeggen. “We hebben dit scenario gisteren tot in de puntjes besproken”, geeft hij aan. Dat Van Aert in de finale alleen zat, vindt hij niet zo raar. “In het beste geval zou Van Avermaet nog mee geweest zijn tot aan de voet van de Mikuni Pass. Nu moest Benoot iets vroeger rijden dan we hadden besproken, maar het eindresultaat zou hetzelfde geweest zijn.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.