Bondscoach Vanthourenhout over BK: “Er is maar één topfavoriet”

Door , vrijdag 11 januari 2019 om 14:54

©Photopress.be

Eerder deze week liet Belgisch bondscoach Sven Vanthourenhout bij WielerFlits al in zijn kaarten kijken richting de WK-selectie. Vandaag blikt hij ook nog even vooruit op het Belgisch kampioenschap: “Als Van Aert zijn normale niveau haalt, pakt hij zijn vierde titel.”


Zoals meestal het geval is in de laatste dagen voor een kampioenschap, wordt de spanning wat opgedreven. Dat is richting BK in Kruibeke niet anders. Belgische media noemen vier tot vijf kandidaten op de tricolore bij de mannen. Naast Van Aert wordt vooral Toon Aerts opgevoerd, maar ook Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck maken in de voorbeschouwingen aanspraak op de titel. Zelfs Eli Iserbyt werd in één van de maandagkranten genoemd. Bondscoach Sven Vanthourenhout ziet het zo een vaart niet lopen.

Extra kleur
“Wout van Aert is en blijft dé topfavoriet”, is de West-Vlaming overtuigd. “Ik ga niet zeggen dat het niet spannend kan worden. Maar dat zal alleen het geval zijn als Wout niet op zijn best is. En in alle eerlijkheid, daar ga ik niet van uit. Als we de échte Wout van Aert te zien krijgen, dan wordt hij en niemand anders Belgisch kampioen.”

“Omdat Van Aert al langer heeft aangegeven vol op de maand januari te focussen”, aldus Vanthourenhout. “Hij kan de komende vier wedstrijden zijn seizoen nog wat extra kleur geven. Er zijn immers nog drie titels te verdienen: de Belgische, de wereldtitel en de eindwinst in de Wereldbeker. Ik ga er vanuit dat Wout daar klaar voor is. En als dat het geval is, dan is hij toch dat tikkeltje sterker dan de andere landgenoten. Ik kan me niet voorstellen dat Sweeck, Aerts en Vanthourenhout me die uitspraken kwalijk nemen. We krijgen slechts een ander verhaal als er pech mee gemoeid zou zijn. Zoals Van Aert in Namen en Diegem uit zijn klikpedaal schoot bij de start en hij uit de achtergrond moest terugkeren. Maar daar ga ik niet van uit.”

Cant voor haar tiende
Vanthourenhout voorspelt overigens eenzelfde scenario bij de dames. “Klopt. Als Sanne Cant haar normale niveau haalt, dan zal ook zij haar aantal (negen, red) nationale titels gewoon verder aandikken. Loes Sels is aan een uitmuntend seizoen bezig. Ze legt een bijzondere regelmaat aan de dag. Alle respect voor Loes. Mooiste voorbeeld daarvan was haar prestatie in Namen, waar ze zonder lekke band in de top vijf eindigt. Heel straf! Ook Laura Verdonschot maakt de voorbije weken opnieuw progressie, terwijl voor Ellen Van Loy na haar knieblessure het BK wellicht net iets te vroeg komt. Het kan iets spannender worden, maar als Sanne in orde is, verwacht ik ook hier geen verrassing.”

Bij de U23 tot slot voorspelt Vanthourenhout een open strijd. “De jongens wisselen elkaar voortdurend af. Timo Kielich en Lander Loockx zijn de meest regelmatige. Maar Toon Vandebosch en Niels Vandeputte kunnen zomaar in de buurt komen zondag. Ook Niels Derveaux steekt af en toe zijn neus aan het venster. Onze beloften kunnen echt voor een spannend BK zorgen.”


Lees meer over het BK veldrijden in onze voorbeschouwing

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair